ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از ویجیاتو انتخاب کنید.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
اصلا راضی نیستم
واقعا راضی‌ام
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر ویجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

مستند
فیلم و سریال

۱۰ مستند برتری که باید همین حالا از طریق یوتیوب تماشا کنید

در گذشته‌های نه‌چندان دور مستند رسانه‌ای محدود با مخاطبان حتی محدودتر بود و هرکسی سمت آن نمی‌رفت. با این حال با شروع قرن ۲۱ فضا تغییراتی اساسی به خود دید و فیلم-مستندهایی نظیر بولینگ برای ...

محمدجواد مبین‌زاده
نوشته شده توسط محمدجواد مبین‌زاده | ۲ تیر ۱۳۹۹ | ۱۳:۰۰

در گذشته‌های نه‌چندان دور مستند رسانه‌ای محدود با مخاطبان حتی محدودتر بود و هرکسی سمت آن نمی‌رفت. با این حال با شروع قرن ۲۱ فضا تغییراتی اساسی به خود دید و فیلم-مستندهایی نظیر بولینگ برای کلمباین (Bowling for Columbine) و یک حقیقت ناراحت‌کننده (An Inconvenient Truth) وارد عرصه مین‌استریم شدند و مبالغ هنگفتی از طریق باکس آفیس به‌دست آوردند.

پس از آن نه تنها اوضاع کاری مستندها بدتر نشده، بلکه روز به روز شاهد پیشرفت آن‌ها از جنبه‌های مختلف هستیم؛ تا جایی که مستندها به صورت منظم در لیست برترین‌های نتفلیکس و آمازون قرار می‌گیرند. جالب است بدانید در لیست ۲۵۰ فیلم برتر IMDb هم تعداد قابل‌توجهی مستند به چشم می‌خورد.

با این احتساب اصلا نمی‌شود این رسانه تاثیرگذار و محبوب را نادیده گرفت. به همین خاطر وب‌سایت Creative Bloq تصمیم گرفته ۱۰ مستند برتری که در یوتیوب به شکل رایگان قابل دیدن است را معرفی کند؛ مستندهایی که میلیون‌ها مخاطب را شیفته خود کرده‌اند. در ادامه این مقاله شما با مستندهای مورد نظر آشنا شده و می‌توانید با کلیک روی نام هریک، آن‌ها را در یوتیوب تماشا کنید؛ پس با ویجیاتو همراه باشید.


۱. Abstract: The Art of Design

مستند

این سری مستند که از سال ۲۰۱۷ شروع به کار کرده فیلم‌برداری فوق‌العاده‌ای دارد و هنرمندانه تدوین شده است. Abstract: The Art of Design توسط اسکات دیداچ کارگردانی می‌شود و از چند ماه پیش به‌خاطر قرنطینه کاملا رایگان در یوتیوب در دسترس است.

Abstract: The Art of Design تا به امروز هشت اپیزودِ ۴۰ دقیقه‌ای داشته که طی آن‌ها شاهد حضور پائولا اشکر (طراح گرافیک)، کریستوف نیمان (تصویرگر)، تینکر هتفیلد (طراح کفش نایک)، اس داولین (طراح صحنه)، بیارکه اینگلس (معمار)، رالف جیلس (طراح اتومبیل)، پلاتون (عکاس) و ایلس کرافورد (طراح داخلی) بوده‌ایم.

۲. Inge Druckrey: Teaching to See

مستند

اینگه دراکری طراح و مدرسی است که در سال ۱۹۴۰ در برلین آلمان متولد شده و به خاطر آوردن مدارس طراحی سوئیسی به ایالات متحده شهرت یافته است. مستند سی و هفت دقیقه‌ایِ Inge Druckrey: Teaching to See (محصول ۲۰۱۲) به کارگردانی آندره سورنی و تهیه‌کنندگی ادوارد تیوفت سعی کرده آموزه‌های دراکری را کاوش نموده و اطلاعات جالبی راجع به آموزش طراحی گرافیک، توپوگرافی، ترکیب هنری، فرم و هنرهای بصری در اختیارمان قرار دهد.

اگر شما هم در کار طراحی دستی دارید - چه تازه‌کار و چه حرفه‌ای - یا به این زمینه‌ها علاقه‌مندید مستند Inge Druckrey: Teaching to See بهترین انتخاب ممکن برای شما است.

۳. Infamy

مستند

Infamy بدون شک یکی از بهترین فیلم-مستندهای تاریخ راجع به هنرهای خیابانی است و اینکه همه می‌توانند به رایگان آن را روی یوتیوب تماشا کنند واقعا فوق‌العاده به‌نظر می‌رسد. داگ پری، یکی از مشهورترین کارگردانان مستند، وظیفه ساخت Infamy را برعهده داشته؛ مستندی ۱ ساعت و نیمی که در سال ۲۰۰۵ پخش شد.

مضمون اصلی مستند Infamy مصاحبه با شش تا از شگفت‌انگیزترین هنرمندان خیابانی معاصر است: سیبر، توومر، جیس، کلاو، ارن‌شات و اِینِم. با اینکه هنرهای خیابانی طی ۱۵ سال اخیر تغییرات چشم‌گیری به‌ خود دیده اما همچنان ساخته داگ پری ارزش تماشای بسیار بالایی دارد.

۴. Naughty Dog

مستند

ناتی داگ. مگر نامی آشناتر از این وجود دارد؟ این روزها کمتر کسی پیدا می‌شود که نام بزرگ و قابل‌احترام ناتی داگ را نشناسد. همان‌طور که در جریان هستید بازی The Last of Us Part 2 همین چند روز پیش پس از ۴ سال انتظار عرضه شد و یک شاهکار دیگر به کارنامه درخشان این استودیو اضافه گردید.

اگر شما هم به ناتی داگ و بازی‌هایش علاقه دارید جالب است بدانید در سی‌امین سالگرد تاسیس این استودیو موفق (در سال ۲۰۱۴)، یک مستند زیبا و مفصل پخش شد که به قسمت پشت پرده بازی‌سازی در ناتی داگ می‌پرداخت.

در مستند Naughty Dog از نخستین روزهای این استودیو و بازی‌های آن روزها تا شگفتی‌های یک دهه اخیر گفته می‌شود. در نتیجه تماشای مستندی پنجاه دقیقه‌ای راجع به یکی از بزرگترین توسعه‌دهندگان صنعت بازی‌های ویدیویی می‌تواند در نوع خود جذاب و تازه باشد.

بیشتر بخوانید:

۵. PressPausePlay

مستند

کسی نمی‌تواند انکار کند که اینترنت بیشتر از هر عامل دیگری فرهنگ عامه و روابط میان انسان‌ها را مردمی‌تر کرده است؛ یعنی رسانه‌های بزرگ امروزه بیشتر در اختیار خود مردم است و دولت‌ها و شرکت‌های بزرگ کمتر در سطح فضای مجازی قدرت جولان دارند. اما آیا این مسئله منجر به شکل‌گیری موسیقی، فیلم و مجموعا هنر بهتری شده؟ یا فرهنگ مردم کشورها روز به روز در حال تزلزل و نابودی بیشتر است؟ این همان سوالاتی است که در مستند یک ساعت و ۲۴ دقیقه‌ایِ PressPausePlay مورد بررسی قرار می‌گیرد.

دیوید دوارسکی و ویکتر کوهلر PressPausePlay را در سال ۲۰۱۱ کارگردانی کردند. در طول این مستند جذاب با بزرگ‌ترین و تاثیرگذارترین سرمایه‌گذاران و افراد خلاق در سراسر دنیا مصاحبه شده و مباحث عمیقِ فرهنگی متنوعی مورد بحث قرار گرفته است. تماشای این مستند به‌شدت توصیه می‌شود.

۶. (Everything is a Remix (Remastered

مستند

چه چیزی میان یک کار خلاقانه یا الهام‌بخش و یک کار کپی‌شده تفاوت ایجاد می‌کند؟ اصلا مرز میان این‌ها کجاست؟ مستند سی و هفت دقیقه‌ای Everything is a Remix از کربی فرگوسن که در سال ۲۰۱۰ منتشر شد - و در ۲۰۱۵ یک نسخه ریمستر دریافت نمود - به همین موضوعات می‌پردازد.

فرگوسن در طول Everything is a Remix استدلال می‌کند که یک کار خلاقانه شامل سه بخش اساسی است: کپی یا همان تقلید، دگرگون‌سازی و ترکیب. به عقیده او این سه عنصر مهم‌ترین بخش‌های شکل‌دهی یک ایده جدید هستند.

۷. Shenzhen: The Silicon Valley of Hardware

مستند

فرهنگ ریمیکس و تقلید چیزی نیست که تنها روی موسیقی یا هنر اثر بگذارد، بلکه می‌تواند تمام اقتصاد کشورها را دستخوش تغییر کند. مستند یک ساعت و هفت‌ دقیقه‌ای Shenzhen: The Silicon Valley of Hardware به روند توسعه مفهوم Shanzhai در چین پرداخته است؛ مفهومی که ریشه در زبان چینی دارد و به معنای تولید تقلیدگرایانه و خالی از خلاقیت است.

در هرحال در فرهنگ عامه خودمان هم کشور چین به تولید انبوه جنس‌های بی‌کیفیت و تقلیدگرایانه شهرت فراوانی دارد. تولیدی که چینی‌ها وارد بازار جهانی کردند تمام مدل‌های خلاقانه و حتی رویکرد بسیاری از شرکت‌های بزرگ دنیا را عوض کرد.

مستند Shenzhen: The Silicon Valley of Hardware مخاطبان را به شهر شنژنِ چین می‌برد و مسائل متنوعی در رابطه با سیلیکون ولیِ سخت‌افزار (لقب شنژن) به ما یاد می‌دهد.

۸. Raising Creativity

مستند

Raising Creativity مستندی است که به ما یاد می‌دهد چگونه در حین تحصیل سطح خلاقیت خود را بالا ببریم. این مستند زیبا که در سال ۲۰۱۴ توسط ربکا زک (هم‌موسس و مدیرعامل ArtResin) ساخته شد، نگاه عمیقی به تحقیقات علمی متعدد در این زمینه انداخته و راه‌های فوق‌العاده‌ای برای ایجاد خلاقیت به ما نشان می‌دهد.

اگر به هر طریقی با کارهای خلاقانه مثل هنر یا طراحی سر و کار دارید، این مستند یک ساعت و هفده دقیقه‌ای یکی از بهترین و آموزنده‌ترین مستندها برای شما است؛ آن را از دست ندهید.

۹. John Lasseter: A Day in a Life

مستند

مستند ۲۵ دقیقه‌ای John Lasseter: A Day in a Life نخستین بار در سال ۲۰۱۱ منتشر گردید. این مستند یک روز از زندگی جان لستر، انیماتور، کارگردان و تهیه‌کننده پیکسار و والت دیزنی، را به تصویر می‌کشد. انیمیشن‌هایی که لستر ساخته تا کنون بیش از ۱۹ میلیارد دلار درآمدزایی داشته‌اند که این مسئله او را به یکی از موفق‌ترین فیلم‌سازان تمام تاریخ تبدیل می‌کند.

مستند John Lasseter: A Day in a Life بخش‌های جالب و مختلفی از زندگی شخصی و کاری لستر را از نوع لباس پوشیدن تا تلاش‌های دقیقه آخری برای رفع‌ خطاهای Cars 2 به تصویر می‌کشد.

۱۰. How far is too far? The age of AI

مستند

How far is too far? The age of AI یک مستند سی و چهار دقیقه‌ای است که بخشی از یک مجموعه بزرگ‌تر تحت عنوان YouTube Originals (محصول ۲۰۱۹) محسوب می‌شود. در این مستند مخاطبان بیشتر با تکنولوژی‌های جدید در حوزه هوش مصنوعی و اینکه این سیستم‌های تازه دارند ما را به چه سمتی می‌برند، آشنا می‌شوند.

در این قسمت خاص رابرت داونی جونیور (بازیگر نقش آیرن من در دنیای سینمایی مارول)، مارک ساگار (هنرمند جلوه‌های ویژه و برنده جایزه اسکار) و ویل.آی.ام (رپر و بازیگر) تاثیرات هوش مصنوعی روی جوامع و مسیر پیش‌روی بشریت در این جاده را مورد واکاوی قرار می‌دهند.

بیشتر بخوانید:

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (3 مورد)
  • حسین
    حسین | ۴ تیر ۱۳۹۹

    راستی سایت دیدئو هم هر لینکی که برای یوتیوب باشه با یک کلیک داخلی میکنه، میتونستید لینک های آپارات یا دیدئوشو بزارید

  • حسین
    حسین | ۴ تیر ۱۳۹۹

    تو آپارات هم شون هست، می‌شه با نصف حجم دید، چرا یوتیوب

    • آرش پارساپور
      آرش پارساپور | ۵ تیر ۱۳۹۹

      کیفیت فول اچ دی یوتوب برای فیلمبازان خیلی مهم هست. ضمن اینکه برخی از این موارد توی آپارات نیست و فراموش نکنیم توی یوتوب زیرنویس هم میتونیم براشون بذاریم به انگلیسی تا راحت تر بفهمیم

مطالب پیشنهادی