نگاهی به قسمت اول سریال خاتون – فاشیسم سینمایی
سریال خاتون به عنوان جدیدترین سریال سرویس استریم نماوا عنوانی خوشساخت و آرام است که عجلهای برای پردازش شخصیتها و واکاوی داستانش ندارد. اگرچه فضاسازی این سریال به شکل واضحی بالاتر از بسیاری از عناوین ...
سریال خاتون به عنوان جدیدترین سریال سرویس استریم نماوا عنوانی خوشساخت و آرام است که عجلهای برای پردازش شخصیتها و واکاوی داستانش ندارد. اگرچه فضاسازی این سریال به شکل واضحی بالاتر از بسیاری از عناوین مشابه سرویسهای استریم ایرانی قرار میگیرد اما ایرادهای اساسی سریال خاتون باعث شده جذابیتهای آن کمفروغتر باشند. با ویجیاتو برای بررسی قسمت اول سریال خاتون همراه باشید.
اگر شبکههای تلویزیونی آمریکایی به بازتولید چندباره داستانهای جنایی یا علمی تخیلی علاقه شدیدی دارند، شبکه پخش نمایش خانگی در ایران هم پذیرفته که داستانهای عاشقانهای که در بستر تاریخی روایت میشوند احتمالا جذابترین روایتهایی هستند که میتوانند در برابر دوربین قرار بگیرند. پس از موفقیت سریال شهرزاد که در سه فصل و ۵۹ اپیزود ساخته شد، سریال خاتون به دومین روایت زنانهای تبدیل شده که در دل تاریخ روایت میشود و از طریق شبکه نمایش خانگی [که حالا در تصاحب سرویسهای استریم قرار دارد] در دسترس تماشاگران قرار میگیرد.
چنین سوژههایی جذاب به نظر میرسند. کارگردان میتواند با سفر در زمان از آزادیهای بیشتری که در شبکه نمایش خانگی دارد، یاری بگیرد تا عنوان متفاوتتری خلق کند. از سوی دیگر تعداد سریالهایی که داستان آنها در زمان حال روایت میشود به حدی بیشمار است که یک سریال تاریخی به تنهایی میتواند متمایز باشد. سریال خاتون از همه برتریهای یک سریال تاریخی در شبکه نمایش خانگی یاری میگیرد و به همین دلیل میتواند عنوان تماشایی و جذابی باشد. با این حال ایرادهای دلسردکنندهای به آن وارد است.
گیلان؛ اقلیمی با فرهنگ غنی
بیراه نیست اگر گفته شود که گیلان غنیترین اقلیم ایران است. بخش غربی جلگههای حاشیه دریای خزر به لطف جذابیتهای طبیعیاش یکی از چشمنوازترین مناطق ایران لقب میگیرد اما این جذابیت در طبیعت گیلان باقی نمیماند. فرهنگ متفاوت گیلان در قرنهای اخیر به یکی از پویاترین و غنیترین خردهفرهنگهای ایرانی تبدیل شده و به همین دلیل همواره برای بخش زیادی از جامعه هیجانانگیز به نظر میرسد. با این حال این جذابیت در دوران معاصر بیشتر از قبل شده است. چراکه ارتباط قشر روشنفکر جامعه ایران با فرهنگ اقلیم گیلان که همواره پیشرو و دلنواز بوده هم شدت پیدا کرده و به همین دلیل جایگاه این فرهنگ در نگاه روشنفکران ایرانی پیشرفتی خیرهکننده را تجربه کرده است.
گیلان برای سینماگران ایرانی هم اهمیت بسیاری داشته است. شاید فیلم باشو، غریبه کوچک شناختهشدهترین فیلمی باشد که در اقلیم گیلان ساخته شده اما بهرام بیضایی تنها کارگردان صاحبسبک ایرانیای نبود که گیلان را برای ساخت یکی از بهترین فیلمهایش انتخاب کرد. عباس کیارستمی هم با فیلم خانه دوست کجاست؟ سهگانه کوکر را آغاز کرد و در سالهای اخیر هم فیلمهایی مانند در دنیای تو ساعت چند است، فیلم ماهی و گربه و فیلم ناهید به خوبی از اتمسفر گیلان استفاده کردهاند تا داستان خود را روایت کنند.
اقلیم گیلان در دهههای نهچندان دور [و به لطف نزدیکی بیش از حد به مرزهای شوروی] به شدت تحت تاثیر اتحاد جماهیر بود. تعداد قابل توجهی از روشنفکران گیلان در قرن اخیر از جمله اندیشمندان چپگرا و کمونیستی بودند که در پیشروی اندیشههای مارکسیستی در ایران سهم قابل توجهی داشتهاند. از سوی دیگر، سران حزب کمونیست شوروی که گیلان را در تیررس خود میدیدند در تلاش بودند تا اندیشههای ویرانکننده خود را به ایران صادر کنند.
تینا پاکروان، نویسنده و کارگردان سریال خاتون، به خوبی میدانست که جذابیتهای طبیعی و فرهنگی اقلیم گیلان در کنار درگیریهای تاریخی این منطقه میتواند سوژه خوبی برای یک سریال تلویزیونی باشد. نتیجه تلاشهای او به سریالی تبدیل شده که بدون هیچ تردیدی یکی از پرستارهترین سریالهای ایرانی چند سال اخیر لقب میگیرد. قسمت اول سریال خاتون نشان میدهد که پاکروان و همکارانش تلاش کردهاند تا عنوان ارزشمندی خلق کنند. هرچند برای درک بهتر تلاشهای آنها باید منتظر اپیزودهای بعدی سریال هم باشیم.
داستان قسمت اول سریال خاتون در سطح مقدماتی معرفی شخصیتها و پیریزی داستان باقی میماند؛ زنی روشنفکر به نام خاتون [با هنرنمایی نگار جواهریان] که همسر یک نظامی به نام شیرزاد [با نقشآفرینی اشکان خطیبی] است، از زندگی با مادرشوهرش متحجرش یعنی فخرالنسا [با هنرنمایی شبنم مقدمی] خسته شده و در عین حال چالشهای زندگی زناشوییاش را هم مدیریت میکند. او از اینکه همسرش هیچ برنامهای برای سالگرد مراسم ازدواجشان ندارند، ناامید شده اما تلاش میکند این ناامیدی را با سرزندهبودن در زندگی شخصی جبران کند.
خاتون که دوست خوبی به نام پروین [با نقشآفرینی ستاره پسیانی] دارد در شهر رشت زندگی میکند. با وجود همه دشواریهایی که زندگی خاتون دارد، او تلاش میکند تا دغدغههای شخصیاش را دنبال کند، از فرزندش به خوبی نگهداری کند و تفریحات فرهنگی خودش را داشته باشد. اما به نظر میرسد کمونیستها در نخستین روزهای جنگ جهانی دوم در آمادهشدن برای حمله به خاک ایران هستند و این اتفاق میتواند زندگی خاتون و همسر نظامیاش را برای همیشه تحت تاثیر قرار دهد.
فقر لوکیشن در سینمای ایران
لوکیشن اصلی جدیدترین سریال نماوا برای تماشاگران این سرویس استریم آشنا به نظر میرسد. قسمت چهارم سریال قورباغه با عنوان بوی نارنج گندیده که یک گذشتهنمایی به دوران کودکی شخصیت اصلی سریال بود دقیقا در خانهای ساخته شده بود که حالا در قسمت اول سریال خاتون هم دیده میشود. اگرچه این لوکیشن دیدنی و جذاب فرصتهای بسیاری برای کارگردان ایرانی فراهم میکند تا از خلاقیت خویش یاری بگیرد اما نکته دیگری را هم به ذهن متبادر میکند.
در مدرسه فیلمسازی ویجیاتو حضور پیدا کنید:
- درسهای فیلمسازی که از دنیای سینمایی The Conjuring آموختیم
- درسهای فیلمسازی که از فرانچایز Mission: Impossible آموختیم
- درسهای فیلمسازی که از فیلم جاستیس لیگ زک اسنایدر کات آموختیم
- فیلمنامهنویسی را از استیون اسپیلبرگ و جرج لوکاس بیاموزید
به نظر میرسد سینما و تلویزیون ایران با فقر لوکیشن مواجه است. هزینه بالای ساخت دکورهای جدید و ناکارآمدبودن آنها پس از پایان یک پروژه باعث شده تا بسیاری از تهیهکنندگان ساخت و آمادهسازی لوکیشنهای جدید را فراموش کنند. متاسفانه این مسئله ریشه در گرانیهای سالهای اخیر هم ندارد. چراکه حتی سریال شهرزاد هم که در سال ۱۳۹۴ منتشر شد در شهرک سینمایی و تلویزیونی ایران [شهرک سینمایی غزالی سابق که با نام شهرک حاتمی هم شناخته میشود] ساخته شده بود؛ مجموعهای که به لطف تلاشهای شبانهروزی زندهیاد علی حاتمی از سال ۱۳۵۸ در حال خدمترسانی به سینمای ایران است.
فاشیسم سینمایی
قسمت اول سریال خاتون به خوبی ثابت میکند که تماشاگر با یک سریال متفاوت و جذاب مواجه است. عنوانی ساختارشکن، باکیفیت و جذاب که برای آن دسته از تماشاگران ایرانی که از نظارهکردن سریالهای تکراری و بدون خلاقیت خسته شدهاند، سرگرمکننده به نظر میرسد. با این حال سریال خاتون یکی از بزرگترین ایرادهای فیلمسازی در ایران را با قدرت ادامه میدهد؛ در حالی که این سریال یک سریال بومی در اقلیم لقب میگیرد، هیچکدام از شخصیتهای اصلی با لهجه گیلکی صحبت نمیکنند.
سریال خاتون از همان فرمول همیشگی و تکراری در فیلمهای سینمایی و سریالهای ایرانی پیروی میکند؛ شخصیتهای اصلی، ثروتمند، تحصیلکرده و فرهیخته داستان با لهجه فارسی صحبت میکنند اما شخصیتهای فرعی، کُلفَتها، فرودستان و بیسوادهای داستان با لهجه گیلکی سخن میگویند. این مسئله بارها و بارها در عناوین ایرانی تکرار شده و به معنای واقعی کلمه توهینکننده به نظر میرسد. در سریال پایتخت [به عنوان یکی از شناختهشدهترین نمونهها] در حالی که شخصیتهای پرحاشیه داستان با لهجه مازندرانی صحبت میکنند، هُما سعادت [با هنرنمایی ریما رامینفر] به عنوان دانای جمع در حقیقت تنها شخصیت اصلی سریال لقب میگیرد که لهجه ندارد.
نهتنها هیچ عذری برای این اشتباه بزرگ که کیفیت سریال خاتون را به شدت کاهش میدهد، پذیرفته نیست بلکه این ایراد اساسی را باید یکی از بزرگترین دهنکجیهای تینا پاکروان به مخاطب دانست. این اتفاق بدون هیچ تردیدی توهین به فرهنگ غنی گیلان شمارده میشود و از آنجایی که ریشهای ضخیم در سینما و تلویزیون ایران پیدا کرده باید آن را فاشیسم سینمایی تلقی کرد. ماجرا زمانی توهینآمیزتر میشود که پژمان بازغی [که اصالتی لاهیجانی دارد] به عنوان یکی از بازیگران اصلی سریال میتوانست با لهجه گیلکی صحبت کند اما او هم بدون هیچ لهجهای حرف میزند.
تینا پاکروان به عنوان نویسنده و کارگردان سریال خاتون مدعی شده که این سریال براساس داستانی واقعی ساخته شده است. اگرچه تمرکز سریال روی دراماتیزهکردن روایت قرار دارد، میتوان پذیرفت که تنها تهمایه و مضمون اصلی سریال بر پایه واقعیت توسعه پیدا کرده و به همین دلیل فیلمنامه قید و بندی برای تعهد به واقعیت ندارد. اما نشانههایی از واقعیت در سریال دیده میشود؛ از جمله حضور شخصیتی به نام فهیمه اکبر که از جمله زنان پیشرو در گیلان بود.
هنرنمایی در نقش فهیمه اکبر به غزل شاکری سپرده شده است. زندهیاد فهیمه اکبر از زنان پیشروی گیلانی بود که در کنار فعالیتهای اجتماعی به ادبیات و موسیقی هم علاقه بسیاری داشت. اگرچه فهیمه اکبر اصالتی مازندرانی داشت اما به لطف سالها زندگی در گیلان با لهجه و گویشی گیلکی هم به خوبی آشنا بود. با این حال فهیمه اکبر در قسمت اول سریال خاتون بدون هیچ لهجهای سخن میگوید!
بازیگران سریال خاتون آنقدر توانمند و شناختهشده هستند که به نظر نمیرسد در ادای لهجه گیلکی مشکلی داشته باشند. اما فیلمنامه سریال به شکل واضحی از آنها درخواست کرده تا بدون لهجه صحبت کنند. فیلمنامه سریال خاتون به شکلی نوشته شده که حتی رضا بهبودی [که متولد بندر انزلی است] هم در نقش یک شخصیت لهستانی قرار بگیرد. به نظر میرسد تینا پاکروان بدون توجه به اهمیت لهجه گیلکی به شکل واضحی تلاش کرده تا لهجه گیلکی را لهجهای متحجرانه، بیارزش و فاقد اهمیت نشان دهد.
نقد جدیدترین سریالهای تلویزیونی را در ویجیاتو بخوانید:
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
من که از سال ۲۰۱۸ هیچ فیلم ایرانی رو ندیدم (ب غیر از فیلم های تلویزیون)
مشکل اینجاست که الان چرا هر چی فیلم درباره خان و رعیت و دوره قدیم ساخته میشه همش داستان توی شمال کشوره?
غرب شرق کشور هیچی نمیسازن همش مال تهران شما و جنوبه??
من ختدم شمالیم ولی این ها هیچوقت لیاقت نداشتن یه فیلم خوب از تاریخ و افسانه های شمال بسازن
کلی موجود جادویی کلی داستان کلی داستان تاریخی
دقیقا
? یه کم تاریخ بخون جنگ جهانی دو روسیه حمله میکنه به شمال ایران
من خیلی خوشم اومد شبنم مقدمی چه مادر شوهریه????
xD
این سریال رو ندیدم و نظری درباره سریال نمیدم.
فقط می خوام درباره این جمله (( چرا در سریالهای ایرانی تنها فرودستان و شخصیتهای فرعی به گویش محلی سخن میگویند؟ )) یک مورد دیگه هم بیان کنم که اون هم اینه که در فیلم و سریال های ایرانی هر نقشی که پوست تیره نیاز داره و یک مقداری دوز لات بودنش بیش از حد عادی هست؛ لهجه و شخصیتی جنوبی داره که اشتباهه و توهین به مردم اون استان حساب میشه.
امیدوارم روزی شاهد از بین رفتن این نوع کلیشه ها باشیم.
.دوست عزیز از چهارتا به اصطلاح بازیگر چه توقعی داری اینا حتی لباساشو و گریماشون شبیه دوره قاجار نیست
انگار از فرانسه قرن ۱۹ و ۲۰ اومدن
اینای که دیس میدن فازشون رو درک نمیکنم
.این همه فیلمو و سریال درمورد قاجار ساخته شده اونوقت هنوز هیچکدوم اینا نفهمیدن که لباس قاجار ها این شکلی نبوده این تیپی که اینا می زنن مربوط به دوره پ.ه.ل.و.ی. هستش تو دوره قاجار زنان لباس های بسیار گشادی می پوشند اما این به اصطلاح بازیگرها برای اینکه به تیپشان بر نخورد(نه که خیلی خوشتیپن!) این لباس های گشادو نمی پوشن در ضمن از گریم صورت ها هم بگم که اگه دقت کرده باشید زنان در دوره قاجار قیافه هایشان شبیه مردان بود(اصلا قصد توهین ندارم) اما باز هم بخاطر دلایل بالا این کار انجام نمیشه ،آدم فکر می کنه اینا اهل پاریس قرن ۱۹ و ۲۰هستن
پ.ن: یکی میشه شارلیز ترون که بخاطر فیلماش کلی وزن کم می کنه یا مریل استریپ یا ناتالی پورتمن که برای فیلم black swan یه کاری مثل هیث لجر برای جوکر کرد یکی هم میشه بازیگر ستایش که برای اینکه پوستش خراب نشه فقط یه عینک می زنه ...
از شدت حق بودن مغزم رگ به رگ شد
آی مغزم??????????
فیلم خاتون یک تو فیلیمو نیست دو تو دوران پهلویه? سه فیلیمو فقظ یه فیلم قاجار داره که تازه اومده چهار نمیتونن بازیگرو عین زمان اهد بوق کنن که فک کن شقایق دهقان چاق با سیبیل بیاد فک کنم کلا خاتونو ندیدی با قبله عالم اشتب گرفتی
دوست عزیز من منظورم کلی بود فیلیمو و نماوا و سانسور سیما همشون یکی هستن این یک
دو چرا نمی تونن مگه بازیگرایدخارجی انواع لباس و گریم های مختلف انجام نمیدن بازیکر وظیفشه نقششو طبیعی بازی کنه پیشنهاد می کنم یک چنتا فیلم خارجی ببینید بعدش متوجه میشید اینا اصلا بازیگر نیستن بهتون پیشنهاد می کنم heat 1995 و se7en و les miserable 2012 و black swan و dark knight 2008 و the great dictator رو ببینید تا متوجه شوید این بازیگرای این سریالا اصلا بازیگری بلد نیستند!
اما مورد آحر بله اشتباه از من بود اما باز هم لباساشون مربوط به اون زمان نیستش
بله درسته اما خاتون توش مهران مدیری بازی کرده امید وارم خوب باشه بقیه اش
.فکر کنم از عوامل این فیلم تو ویجیاتو هستن وگرنه کامنتم چه عیبی داشت که یکی دیس داده
با اون یه نفر که دیس داده مایل به بحثم
پ.ن:البته به دیس ها زیاد اهمیتی نمیدم اما به نظرم باید از روی منطق باشه
دوست عزیز یکسری ادم هستن که فیلم های ایرانی میبینن و کیف میکنن من میرم یوتیوب فیلم های کوتاه رو میبینم مثلا میزنه احمد به میثم عجب تیکه ای انداخت یا مثلا تیکه میرم به رضا هزار تایی هم لایک میخوره دیگه اینجور ادم ها هم هستن
به عمق این فاجعه وقتی پی بردم که توی یک سایت زیر نقد احضار یکی نوشته بود فصل دو هم بسازید??
متاسفانه??
دوست عزیز بحث ورود روسیه از شمال ایران در جنگ جهانی دوم اتفاق افتاده که مربوط به دوران رضا خان پهلوی هستش که این ورود حدودای سال 1320 شمسی یعنی شونزده سال بعد از فروپاشی قاجاریه اتفاق افتاده
الترا حق
همه ادم ها به با شعوری شما بودن جهان زیر و رو میشد
.نظر لطفتونه
دوست عزیز بحث ورود روسیه از شمال ایران در جنگ جهانی دوم اتفاق افتاده حدودای سال 1320 شمسی هنگام حکومت رضا خان یعنی شونزده سال بعد از فروپاشی قاجاریه
.بله درسته اشتباه از من بود اما بازهم لباساشون اصلا به سال ۱۳۲۰ نمیخوره بیشتر به ۱۳۵۰ میخوره
فاشیسم سینمایی رو خوب اومدین :)