لیست پرطرفدارترین مدارک تحصیلی در بازار کار ایران
بسیاری از افرادی که بهتازگی از دانشگاه فارغالتحصیل شدهاند و قصد ورود به بازار کار را دارند، با مشکل کمبود موقعیتهای شغلی در حوزه تخصصی خود روبرو میشوند. این مشکل ناشی از فقدان آگاهی از ...
بسیاری از افرادی که بهتازگی از دانشگاه فارغالتحصیل شدهاند و قصد ورود به بازار کار را دارند، با مشکل کمبود موقعیتهای شغلی در حوزه تخصصی خود روبرو میشوند. این مشکل ناشی از فقدان آگاهی از رشتههای با درآمد بالا در بازار کار هنگام انتخاب رشته است که در نهایت منجر به افزایش قابلتوجه نرخ بیکاری در سطح جامعه، رواج مشاغل کاذب یا مهاجرت کاری افراد به سایر کشورها میشود.
باوجوداینکه این روزها خیلیها معتقد هستند تحصیلات دانشگاهی چندان تأثیری روی درآمد نداشته و مهارت حرف اول و آخر را میزند، اما باید بگوییم سرمایه گذاری روی تحصیلات در دنیای امروز، همچنان حرف اول را میزند. اینجا است که دلیل تحقیق درباره رشته های دانشگاهی پیش از انتخاب رشته روشنتر میشود. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم شما را با لیست پرطرفدارترین مدارک تحصیلی در بازار کار ایران آشنا کنیم.
پرطرفدارترین رشته های مهندسی در بازار کار ایران
در سالهای اخیر وضعیت بازار کار برای رشته های مهندسی چندان جالب نبوده و عده زیادی از فارغالتحصیلان این رشتهها دریافت بورسیه تحصیلی از دانشگاههای خارج از ایران را برای مهاجرت انتخاب کردهاند. اما برخی رشتههای مهندسی در ایران هنوز هم بازار کار خوبی داشته و افرادی که در آنها تحصیل کردهاند میتوانند درآمدهای بسیار بالایی را برای خود متصور باشند. در ادامه به سه تا از بهترین مدارک تحصیلی مهندسی در ایران یعنی مهندسی کامپیوتر، مهندسی صنایع و مهندسی عمران اشاره میکنیم.
مهندسی کامپیوتر
دانشجویان دوره های کارشناسی و ارشد رشته کامپیوتر دروس مختلفی را در زمینه توسعه سختافزارها و نرمافزارهای کاربردی موردنیاز برای سیستمهای کامپیوتری میآموزند. افرادی که قدرت تحلیل و مهارت بالایی در حل مسئله دارند و از طرفی به برنامهنویسی هم علاقهمند هستند میتوانند با ورود به این رشته آینده شغلی روشنی را برای خود رقم بزنند. البته باید گفت مانند سایر رشتههای تحصیلی، موفقیت در رشته کامپیوتر هم بستگی به خود فرد داشته و صرفاً با اتکا به آموختههای دانشگاهی نمیتوان شغل خوبی پیدا کرد. (اهمیت این موضوع آنجا مشخص میشود که خیلی افراد با یادگیری برنامهنویسی در خانه و تقویت مهارتهای کدنویسی خود، به دنبال استخدام با دیپلم در این حوزه هستند. روشن است افرادی که در دانشگاه تحصیل کردهاند، میتوانند در بازار کار موفقتر از سایر افراد عمل کنند.)
در شرایط فعلی که اکثر کسبوکارها با سرعتی باورنکردنی به سمت دیجیتالی شدن پیش میروند، دانشجویان کامپیوتر میتوانند بهسرعت جذب بازار کار شده و در استارتاپها، بانکها، شرکتهای خصوصی و دولتی و ... با درآمدهای عالی کار کنند.
مهندسی صنایع
مهندسی صنایع شاخهای از علم مهندسی است که روی بهینهسازی و بهبود فرایندها متمرکز است. اگرچه تا چند سال پیش بیشترین آمار استخدام این رشته در بخش صنعتی و خطوط تولید و مونتاژ بود، اما این روزها شاهد هستیم که مهندسان صنایع تقریباً در تمام کسبوکارهای کوچک و بزرگ حضور پررنگی دارند. بازار کار رشته مهندسی صنایع طی سالهای گذشته از رشتههای برق و مکانیک پیشی گرفته است؛ بهطوری که رقابت سختی بر سر تصاحب صندلیهای خالی دانشگاههای ایران در این رشته میان دانشآموزان کنکوری شکل گرفته است.
خوشبختانه ورود به بازار کار این رشته با دریافت مدرک کارشناسی امکانپذیر است. حوزههای شغلی مربوط به مهندسی صنایع هم بسیار متنوع بوده و از کارشناس خط تولید گرفته تا کارشناس کنترل کیفیت، کارشناس کنترل موجودی انبار، کارشناس زنجیره تأمین، تحلیلگر هزینه، تحلیلگر مالی، کارشناس سیستمها و فرایندها و ... را شامل میشود.
مهندسی عمران
مهندسی عمران یکی از قدیمیترین رشتههای مهندسی است. از سالیان دور بشر به دنبال راههایی بوده که محیط اطراف خود را به بهترین شکل ممکن قابل سکونت کند. امروزه هم با رشد فزاینده نیاز به فضاهای مسکونی، اداری و شهری شاهد آن هستیم که فارغالتحصیلان رشته مهندسی عمران میتوانند بهسادگی وارد پروژههای ساختوساز شده و پیشرفت کنند.
درآمد این رشته در ایران هم مناسب است. برای مثال در شهر تهران در سال ۱۴۰۰ حقوق رشته عمران بین ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان تا ۱۰ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان متغیر بوده است. این در حالی است که در صورت فعالیت بهصورت پروژهای و قراردادی، میزان درآمد این رشته بالاتر هم میرود.
پرطرفدارترین رشتههای گروه پزشکی در ایران
همزمان با رکود بازار کار مهندسی، خیل عظیمی از دانشآموزان به سمت رشته علومتجربی سرازیر شدند. تفاوت درآمد پزشکان با سایر اقشار جامعه هم مزید بر علت شده و خیلی از دانشآموزان رویای پزشکی را در سر میپرورانند. غافل از اینکه دیری نمیپاید که دانشجویان رشته های پزشکی هم به سرنوشت رشتههای مهندسی دچار شده و بازار کار این رشته اشباع میشود. در ادامه به معرفی سایر رشتههای پرطرفدار و با درآمد بالای علومتجربی در ایران میپردازیم.
دندانپزشکی
رشته دندانپزشکی یکی از رشتههای علومتجربی است که در مقایسه با رشته پزشکی، در حق آن اجحاف شده و چندان برای داوطلبان کنکور شناختهشده نیست. متخصصان دندانپزشکی میتوانند با تأسیس مطب و انجام کارهای تخصصی مثل دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی، جراحی لثه، پروتز دندانی، ارتودنسی و ... درآمد بسیار بالایی داشته باشند.
داروسازی
رشته داروسازی هم یکی از پردرآمدترین رشتههای علومتجربی است. دانشجویان فارغالتحصیل از این رشته میتوانند در داروخانهها استخدام شوند. علاوه بر این، با دریافت مجوز تأسیس داروخانه میتوانند داروخانه شخصی خود را تأسیس کرده و درآمد بالایی از محل آن کسب کنند. همچنین خیلی از شرکتهای داروسازی برای تکمیل تیمهای تحقیق و توسعه داروسازی خود نیاز به پژوهشگر متخصص داروساز دارند. خیلی از افراد به علت اینکه در این رشته قرار نیست ارتباط خیلی نزدیکی با بیماران داشته باشند، وارد حوزه داروسازی میشوند.
پرطرفدارترین رشته های انسانی در ایران
رشته انسانی در سایه رشتههای تحصیلی ریاضی و تجربی مهجور مانده است. بهطوری که خیلی از والدین فرزندانشان را از تحصیل در آن منع میکنند. متأسفانه باور غلطی درباره دانشآموزان این رشته در سطح جامعه وجود دارد و آن هم این است که فقط دانشآموزان ضعیف در آن تحصیل میکنند. این باور غلط منجر به این شده است که در موقعیتهای شغلی مرتبط با این رشته که برای سلامت روان و ساخت بدنه فرهنگ یک جامعه ضروری هستند (مثل روانشناسی، فلسفه، ادبیات، جامعهشناسی و ...) نتوان افراد مستعد و توانمند زیادی را جذب کرد.
از جمله محبوبترین رشتههای گروه علومانسانی در دانشگاه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حقوق
- روانشناسی
- حسابداری
- مدیریت
- اقتصاد
- علوم تربیتی
- مدیریت بازرگانی
- مددکاری اجتماعی
- علوم سیاسی
- جامعهشناسی
- MBA (ارشد مدیریت کسبوکار)
خوشبختانه در سالهای اخیر بازار کار برای روانشناسان، فارغالتحصیلان MBA و مدیریت و حسابداری رشد قابلتوجهی داشته است. فارغالتحصیلان رشته حقوق نیز همواره جزو اقشار پردرآمد کشور محسوب شدهاند. این افراد با دریافت پروانه وکالت و تأسیس دفتر حقوقی، میتوانند پرونده دریافت کرده و بهازای آنها از مراجعان خود پول دریافت کنند. همچنین خیلی از شرکتهای بازرگانی، استارتاپها، شرکتهای بینالمللی و ... برای انجام امور حقوقی خود اقدام به تأسیس واحدهای حقوقی کرده و وکلای درجه یک کشور را با درآمد خوب جذب میکنند.
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی لیست پرطرفدارترین مدارک تحصیلی در بازار کار ایران پرداختیم. در سالهای اخیر تقاضای زیادی برای ورود به رشته پزشکی دانشگاههای ایران وجود داشته است. علت آن هم تصور غلط درباره بازار کار نامناسب رشتههای انسانی و ریاضی بوده است. بااینحال هنوز هم خیلی از رشتههای دانشگاهی مثل مهندسی صنایع، کامپیوتر، عمران و معماری، مدیریت کسبوکار، روانشناسی، حسابداری و ... هستند که بازار کار بکری دارند. در چنین شرایطی دانشجویان مستعد و توانمند میتوانند بهسرعت پیشرفت کرده و به درآمد بالایی دست پیدا کنند.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
ممنون بابت مقاله
من امسال انتخاب رشته دارم و بین ریاضی و تجربی موندم کدوم رو انتخاب کنم
تنها رشته پولساز پزشکیه ایناهم الکین
پ.ن:خودم بدم میاد از این رشته به شدت.
مهندسي كامپيوتر و برنامه نويسي جزو پول ساز ترين شغل هاست البته اگه راه رو بلد باشي