اورکلاک چیست؟
اورکلاک یا اورکلاک کردن یکی از پر تکرارترین کلمات در دنیای سخت افزارها و کامپیوتر است. اگر براتون سوال شده که اورکلاک کردن چیست؟ آیا ریسک و هزینهای به همراه دارد یا نه؟ و چرا ...
اورکلاک یا اورکلاک کردن یکی از پر تکرارترین کلمات در دنیای سخت افزارها و کامپیوتر است. اگر براتون سوال شده که اورکلاک کردن چیست؟ آیا ریسک و هزینهای به همراه دارد یا نه؟ و چرا همه راهنماهای اورکلاک در اینترنت دارای یک سلب مسئولیت هستند؟ قراره در ادامه جواب این سوالات را توضیح بدیم.
اورکلاک چیست؟
اورکلاک (overclock) روشی است برای بدست آوردن عملکرد بیشتر از قطعات سخت افزاری نسبت به آنچه که شرکت سازنده آنها برایشان در نظر گرفته است. به عبارت دیگر، در صورت اورکلاک کردن، میتوانید رایانهتان را سریعتر، و با عملکرد بهتر از آنچه برای اجرا طراحی شده بودند، اجرا کنید.
شرکتهایی مانند اینتل (Intel) و ایامدی (AMD) به صورت خاص سرعت هر قطعهای که تولید میکنند را ارزیابی میکنند. آنها تواناییهای هر یک از قطعات را آزمایش میکنند و سرعتی برای آنها تعیین میکنند. شرکتها برای افزایش اطمینان، سرعت را کمتر از ماکسیمم توانایی قطعات تعیین میکنند و با فرآیند اورکلاک شما میتوانید از پتانسیل باقی مانده این قطعات بهرهمند شوید.
مزایای اورکلاک کردن چیست؟
مزیت اصلی اورکلاک کردن، افزایش عملکرد کامپیوتر بدون افزایش هزینه است. البته، در صورتی که این فرآیند را درست و کامل انجام دهید در غیر این صورت ممکن است، در طی فرآیند اورکلاک کردن، قطعه خود را از دست بدهید. در کل اورکلاک کردن، فرآیندی است که نیاز به دانش و صبر زیادی دارد و نتایج به دست آمده از آن بستگی به سطح مهارت، مواد بکار رفته و سخت افزارتان دارد.
در برخی موارد، کاربران میتوانند عملکرد سیستم خود را تا ۲۵ درصد یا بیشتر افزایش دهند. رایجترین قطعات کامپیوتری که اورکلاک میشود شامل پردازنده (CPU)، RAM، چیپستهای مادربرد و کارتهای گرافیک (GPU) هستند.
معایب اورکلاک کردن چیست؟
اورکلاک کردن یک سیستم کامپیوتری معایبی هم دارد. یکی از بزرگترین مشکلات اورکلاک کردن یک قطعه کامپیوتر این است که، با انجام آن شما هر گونه ضمانت ارائه شده توسط سازنده را باطل میکنید، و دیگر نمیتوانید از گارانتی داده شده استفاده کنید.
همان طور که پیشتر گفتیم اورکلاک کردن معایبی هم دارد و اگر این فرآیند را به درستی انجام ندهید یا فشار بیش از حدی را به قطعه وارد کنید ممکن است مجبور به تعویض قطعه شوید یا باعث کاهش طول عمر آن باشید، که در این صورت میتوان گفت فرآیند پر هزینه و ریسکی است.
طی فرآیند اورکلاک، ولتاژ و گرمای زیادی تولید میشود که لزوماً بلافاصله مدار را خراب نمیکند، اما در کاهش طول عمر قطعه بسیار تاثیر گذار هستند. برای مثال هنگام اورکلاک کردن پردازنده، کاری که صورت میگیرد افزایش ضریب پردازنده (CPU Multiplier) است، که به آن اجازه میدهد سریعتر کار کند. هر چه ضریب CPU را بیشتر کنیم، CPU به ولتاژ بالاتری نیاز دارد که در نتیجه گرمای بیشتری تولید میکند.
با این حال، تا زمانی که دمای دستگاه را پایین نگه دارید، نیازی نیست که نگران باشید. اگر تصمیم دارید این کار را انجام دهید، حتما حتما خنک کننده مناسبی تهیه کنید یا از اینکه خنک کنندهای که دارید میتواند گرمای اضافی تولید شده را از بین ببرد یا نه مطمئن شوید. به همین دلایل، همه راهنماهای اورکلاک در اینترنت دارای یک سلب مسئولیت هستند که قبل از اینکه مراحل اورکلاک را به شما بگوید، این حقایق را نیز بیان کنند.
کلام آخر
با توجه به پیشرفت تکنولوژی، فرآیند اورکلاک نسبت به گذشته با خطرات و دشواریهای کمتری همراه است. با این حال قبلتر هم گفتیم، این کار نیاز به دانش و اطلاعات زیادی دارد و نتایج شما به موارد زیادی وابسته است. درسته که اورکلاک کردن هیجان انگیز و جالب اما اگر به درستی انجام شود، تحت این شرایط کم هزینه است در غیر این صورت فرآیندی پر هزینه و ریسکی است.
در کل، این فرآیند عملکرد قطعه شما را به طور کامل تغییر نمیدهد و دلیل اصلی اورکلاک کردن بهبود قطعه است. اگر تصمیم گرفتید این کار را انجام دهید حتما اطلاعات بیشتری جمع آوری کنید.
اورکلاک (overclock) روشی است برای بدست آوردن عملکرد بیشتر از قطعات سخت افزاری نسبت به آنچه که شرکت سازنده آنها برایشان در نظر گرفته است.
رایجترین قطعاتی را که میتوان اورکلاک کرد پردازنده، رم، چیپستهای مادربرد و کارتهای گرافیک (GPU) هستند.
بیشتر بخوانید:
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
25 درصد عملکرد بهتر واقعا محسوسه؟
در کل افزایش عملکرد باعث سریعتر شدن سیستمتون میشود. اما درصد افزایش عملکرد سیستمتون طی اورکلاک به موارد مختلفی بستگی دارد و نتیجه اورکلاک کردن یکسان نیست.