۴۰ فیلم که احتمالا نمیدانید از کمیکها اقتباس شدهاند [قسمت سوم]
در دو قسمت قبلی مقاله «۴۰ فیلم که احتمالاً نمیدانید از کمیکها اقتباس شدهاند» به معرفی 20 فیلم اقتباس شده از کمیک پرداختیم که از طریق لینکهای زیر میتوانید آنها را مطالعه کنید. ۴۰ فیلم ...
در دو قسمت قبلی مقاله «۴۰ فیلم که احتمالاً نمیدانید از کمیکها اقتباس شدهاند» به معرفی 20 فیلم اقتباس شده از کمیک پرداختیم که از طریق لینکهای زیر میتوانید آنها را مطالعه کنید.
- ۴۰ فیلم که احتمالا نمیدانید از کمیکها اقتباس شدهاند [قسمت اول]
- ۴۰ فیلم که احتمالا نمیدانید از کمیکها اقتباس شدهاند [قسمت دوم]
حال در قسمت سوم همین مقالهها سراغ معرفی 10 فیلم دیگر که در این دسته قرار میگیرند میرویم. پس در ادامه با ویجیاتو همراه باشید.
- کمیک بوک: Le Transperceneige (تاریخ انتشار از سال 1982 تا سال 2000)
- فیلم اقتباس شده: Snowpiercer (به کارگردانی بونگ جون-هو - اکران در سال 2013)
زمین وارد عصر یخبندان شده و تنها بازماندگان در یک «یخشکن» زندگی میکنند، قطاری بزرگ که از یک دستگاه حرکت دائمی نیرو میگیرد. نکتهای کلیدی که هم کمیک و هم فیلم در اشتراک دارند تمرکز روی طبقهبندی اجتماعی است.
در حالی که انتشار کمیک طولانی و موفق بوده اما مراحل ساخت فیلم دچار اشکالاتی شد. هر چند فیلم از بازیگران فوق العادهای مثل جان هارت، تیلدا سوینتن، کریس ایوانز و اد هریس بهره میبرد ولی کارگردان این اثر مدتی را در جدل با هاروی واینستین برای ویرایش فیلم بود.
- کمیک بوک: Bulletproof Monk (تاریخ انتشار سال 1999)
- فیلم اقتباس شده: Bulletproof Monk (به کارگردانی پل هانتر - اکران در سال 2003)
این فیلم قرار بود با بازی شان ویلیام اسکات در نقش شاگرد چو یون فات دنبالهرو موفقیت فیلم «ببر خیزان، اژدهای پنهان» و سری فیلمهای ماتریکس باشد. هر چند با وجود صحنههای اکشن جذاب، از نظر منتقدان و همینطور تبلیغاتی شکست خورد.
شاید یکی از مهمترین علل آن هم این بود که فیلم صحنههای کمدی زیادی را در خود جای داده بود در حالی که کمیک این مقدار از طنز را نداشت.
- کمیک بوک: Tamara Drewe (تاریخ انتشار از سال 2005 تا سال 2007)
- فیلم اقتباس شده: Tamara Drewe (به کارگردانی استیون فریرز - اکران در سال 2010)
ریشههای فیلم Tamara Drewe نه تنها به کمیک استریپهای مجله گاردین در اواسط دهه اول هزاره دوم میلادی برمیگردد، بلکه کتاب چاپ شده در سال 1874 به نام به دور از مردم شوریده نوشته توماس هاردی منبع اصلی ساخت هم کمیک و هم فیلم بوده است. هر چند با اقتباس خیلی دوری طرف هستیم و هم کمیک و هم فیلم بیش از چیزی که توماس هاردی تمایل داشته محتوای بزرگسالانه را وارد اثر کردهاند.
موردی که Tamara Drewe را نسبت به بقیه آثار لیست، خاصتر میکند این است که با یک اثر بریتانیایی طرف هستیم. فیلم نسبت به کمیک وفادار مانده و اثری سرگرم کننده خلق شده. مخاطبین و پوسی سایموندز، نویسنده این کمیک، از نسخه فیلم خیلی راضی بودند.
- کمیک بوک: Cowboys & Aliens (تاریخ انتشار در سال 2006)
- فیلم اقتباس شده: Cowboys & Aliens (به کارگردانی جان فاورو - اکران در سال 2011)
با وجود یک نام جذاب و یک ایده نو اما فیلم خیلی خوب از آب در نیامده. هر چند حضور همزمان بازیگران نقشهای جیمز باند و ایندیانا جونز (دنیل کریگ و هریسون فورد) به عنوان شخصیتهای اصلی و ایده حمله موجودات فضایی به غرب وحشی جذاب به نظر میآیند ولی فیلم به خاطر فیلمنامهای ضعیف و بازیهای بیاحساس تمام جذابیت خود را از دست داد.
در طول دو ساعت نمایش، فیلم شکافهایی از داستان کمیک را پر میکند که اکثراً مربوط به اوایل ماجرا هستند. هر پنج فیلمنامه نویس این اثر هم تغییراتی آزاد نسبت به منبع اقتباس دادهاند تا با اثری مواجه شویم که خیلی به منبع اولیه وفادار نیست و حتی چندان موفق نیز نبوده.
- کمیک بوک: Ghost World (تاریخ انتشار از سال 1993 تا سال 1997)
- فیلم اقتباس شده: Ghost World (به کارگردانی تری زوئیگاف - اکران در سال 2001)
در حالی که فیلم یک نمایش احساسی، کنایهدار و موثر در مورد رابطه دوستی در دوران نوجوانی است، خیلیها راحت فراموش میکنند منبع ساخت آن یک کمیک بوک بسیار خوش ساخت محسوب میشود. این کمیک که توسط دنیل کلاوس خلق شده، از نظر نوشتاری مجموعهای رُک و تاریک است که به شکل پیش پا افتاده و در عین حال متفاوت به شکل مصور درآمده. فیلم نیز به خوبی توانسته این ویژگیها را روی پرده سینما به نمایش بکشد.
هر چند با یک اقتباس کاملاً وفادار طرف نیستیم، برای مثال شخصیت سیمور در فیلم از ترکیب دو شخصیت کمیک خلق شده. اما در هر صورت این تغییرات نتیجه مثبتی داشتهاند. همچین ممکن است وجود اسکارلت جوهانسون در اواخر دوران بازیگری در سن نوجوانی یک برتری دیگر به فیلم بدهد.
- کمیک بوک: Red Sonja: The She-Devil With A Sword (تاریخ انتشار از سال 1973 تا به امروز)
- فیلم اقتباس شده: Red Sonja (به کارگردانی ریچارد فلایشر - اکران در سال 1985)
رِد سونیا که ابتدا به عنوان یکی از شخصیتهای کمیکهای کونان وحشی (Conan The Barbarian) معرفی شده بود، توانست خود را به عنوان یکی از قهرمانان زن موفق دنیای کمیکها برجسته کند. هر چند چنین موفقیتی نتوانست راه خود را به روی پردههای نقرهای سینما باز کند.
بریگیته نیلسن نقش این قهرمان سرخ مو را بازی کرده و در کنار او آرنولد شوارتزنگر نقش لرد کالیدور (Lord Kalidor - شخصیتی شبیه به کونان) را ایفا کرد اما با وجود چنین بازیگرانی فیلم نتوانست انتظارات را برآورده کند. کلیشههای زیادی را میتوان در فیلم دید، کمی محتوای هوموفوبی داشت و بازیگری نیز افتضاح بود. به طوری که خود آرنولد در مورد آن میگوید: «بدترین فیلمی که تا به حال ساختهام.»
- کمیک بوک: Whiteout (تاریخ انتشار در سال 1998)
- فیلم اقتباس شده: Whiteout (به کارگردانی دامینیک سینا - اکران در سال 2009)
کمیک چهار قسمتی نوشته شده توسط استیو لیبر و گرِگ روکا از ترکیب رنگی سیاه و سفید استفاده کرد و آن قدر موفق بود که باعث خلق چند دنباله شد. برعکس کمیک، فیلم اقتباس شده از آن با بازی کیت بکینسیل بسیار در هم، بدون سلیقه و تعلیق بود.
در حالی که روکا از اقتباس راضی بود، هیچ کدام از دیگران مخاطبان هم نظر با او نبودند. دو کارگردانی دیگر (استوارت برد و لن وایزمن) برای کمک به سینا در تبدیل تفکراتش به یک فیلم حاضر شدند. همین عوامل باعث شد تا با اثری طرف باشیم که نه موفق بوده و نه توانسته اقتباس خوبی از کمیک باشد.
- کمیک بوک: Push (تاریخ انتشار از سال 2008 تا سال 2009)
- فیلم اقتباس شده: Push (به کارگردانی پل مکگوگان - اکران در سال 2009)
هر چند که این فیلم با عوامل و بازیگران نسبتاً سرشناسی وارد بازار شد اما هنگام اکران در سکوت کامل غرق شد و نتوانست سلطنت سری ایکسمن را به خطر بیندازد. قبل از انتشار فیلم، عوامل ساختِ آن به قدری نسبت به موفقیتش اطمینان داشتند که یک سری کوتاه کمیک را در سال 2008 برایش منتشر کردند. کمیکهایی که به شکل پیشزمینه نسبت به فیلم روایت میشدند.
کمیک و فیلم داستان یکدیگر را تکمیل میکردند، البته جای تعجب ندارد چون با یکدیگر نوشته شده بودند و در واقع بعضی از المانهای گیج کننده برای مخاطبان بیشتر توضیح داده میشد. اما به طور کلی نه کمیک باعث ترغیب مخاطبان به فیلم شد و نه فیلم توانست مخاطبان را به سمت کمیک بکشاند. با وجود پایان فیلم که میتوان از آن انتظار یک دنباله را کشید اما هیچوقت چنین اتفاقی نیافتاد. در عوض سری ایکسمن به سلطنت خودش بدون کوچکترین خطری ادامه داد.
- کمیک بوک: Barbarella (تاریخ انتشار از سال 1962 تا سال 1964)
- فیلم اقتباس شده: Barbarella (به کارگردانی روژه وادیم - اکران در سال 1968)
بله، این فیلم کالت فضایی یک منبع ادبی دارد. بدون این که جای تعجب داشته باشد با یک اثر فرانسوی طرف هستیم که در هنگام انتشار باعث دامن زدن به یک رسوایی جزئی شد. محتوای پوچ آن نیز تقریباً به طور وفادارانه روی پرده سینما به تصویر کشیده شده.
با این وجود بعضی از المانهای آن دچار تغییر شدهاند. مثلاً در کمیک، باربارلا یک قانون گریز است. هر چند این تفاوتها وجود دارند ولی فیلم بیشترِ داستان اصلی کمیک را پوشش میدهد. Barbarella با وجود انتقادات شدید در زمان خودش، تبدیل به یک اثر کالت کلاسیک شد.
- کمیک بوک: Diabolik (تاریخ انتشار از سال 1962 تا به امروز)
- فیلم اقتباس شده: Danger: Diabolik (به کارگردانی ماریو باوا - اکران در سال 1968)
Danger: Diabolik یک اثر کلاسیک اقتباس شده از کمیکی ایتالیایی نوشته آنجلا و لوچیانا جیسانی است. داستان این کمیکها ماجرای یک قهرمان ناشناس و شریک زندگیاش، ایوا، را دنبال میکند که ویژگیهای یک فیلم دهه شصتی جذاب را به نمایش میگذارد.
به فیلم ماشینهای E-Type کمپانی جگوار، نجوای گیتارهای انیو موریکونه و بخشهایی از یک کمیک دیگر اضافه شده است. در قسمتی از فیلم، فریمهایی از کمیک باربارلا به نمایش در میآید که حس وجود ارتباط بین دو اثر اقتباس شده را ایجاد میکند. (تهیه کننده هر دو فیلم دینو دلارنتیس بود) ماریو باوا به عنوان کارگردان فیلم از خیر بودجه 3 میلیون دلاری گذشت و اطمینان داد که میتواند با فقط 500 هزار دلار از پس کار بربیاید.
با استفاده هوشمندانه از افکتها و مجسمههای مینیاتوری، به همراه طراحی محیط شیک، Danger: Diabolik توانست کمیکهای منبع اقتباس خود را بهتر از اکثر آثار این لیست تبدیل به یک فیلم کند.
کدام یک از این فیلمهای اقتباس شده از کمیکها را دیدهاید و یا کدام کمیکها را خواندهاید؟ آیا از بین آثار نام برده شده موردی بوده که دوست داشته باشد؟ یا این که میدانستید این فیلمها از دنیای کمیکها ریشه گرفتهاند؟
نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید. منتظر قسمت چهارم و نهایی فیلمهای اقتباس شده از کمیکها و معرفی 10 مورد آخر نیز باشد.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.