کارگردان پایتخت: سینمای قبل از انقلاب را نمیتوان از تاریخ حذف کرد
بیشتر از دو هفته از اتمام سریال پایتخت ۶ میگذرد، اما هنوز حواشی آن ادامه دارد؛ بعد جنجالهای پدید آمده پیرامون سانسور محتوای برخی قسمتها و اعتراض بازیگران به اقدامات صداوسیما در این رابطه، شبیهسازی ...
بیشتر از دو هفته از اتمام سریال پایتخت ۶ میگذرد، اما هنوز حواشی آن ادامه دارد؛ بعد جنجالهای پدید آمده پیرامون سانسور محتوای برخی قسمتها و اعتراض بازیگران به اقدامات صداوسیما در این رابطه، شبیهسازی فیلم سینمایی همسفر در قسمت آخر (که پانزدهم فروردین ماه پخش شد) حاشیهای اساسی درست کرد و اعتراض ناظران و مدیران تلویزیون را به دنبال داشت.
سیروس مقدم، کارگردان مجموعه بعد از آنکه در برنامه تحلیلی صداوسیما به صورت مختصر اشاره کرد که این اتفاق ادای دین به فیلم همسفر نبود، در گفتوگویی مفصل که با روزنامه اعتماد داشته از سریال خودش دفاع کرده و میگوید که نمیتوان سینمای قبل از انقلاب را از تاریخ حذف کرد.
چه بخواهیم چه نخواهیم، آن سینما، بخشی از فرهنگ این مرز و بوم را شکل داده و نمیتوان آن را از حافظه تاریخ حذف کرد، بلکه میتوان با ارزیابی درست و تحلیل علمی آن را آسیبشناسی کرد و از نقاط قوت و مثبت آن درس گرفت و نقاط منفی آن را از دستور کار فرهنگیمان حذف کرد تا دیگر در سینمای بعد از انقلاب، شاهد کمدیهای سخیف، درامهای سوزناک و حتی کپیبرداری از آن سینما که نقدش میکنیم نباشیم.
مقدم با اشاره به اینکه بنیان مهارتهای کارگردانی و سینماییاش را از «ناصر تقوایی» -کارگردان سریال دایی جان ناپلئون- یاد گرفته و حتی خودش هم در ساخت آن دست داشته، میگوید:
من هرگز دانشکده و مدرسه سینمایی نرفتهام، دورههای آکادمیک سینما و تلویزیون را ندیدهام، (مثل خود آقای تقوایی). آنچه آموختم و یاد گرفتم، از استادم ناصر تقوایی بوده است.
او مشوق من بود و در سریال دایی جان ناپلئون کمک کرد تا من بتوانم همه عرصههای فیلمسازی – از منشیگری صحنه تا طراحی صحنه و لباس، برنامهریزی و دستیاری، عکاسی صحنه و… – را تجربه کنم. در شش ماه تولید دایی جان ناپلئون، من یک دوره دانشکده چهار ساله را کنار استادم، ناصر تقوایی گذراندم.
بیشتر بخوانید:
- یادداشتی در باب سریال پایتخت 6 – واقعیتر از مستند
- تحلیل شخصیتهای سریال پایتخت – این خانواده دوست داشتنی
- چگونه پایتخت ۶ به بحثبرانگیزترین برنامه نوروزی صداوسیما تبدیل شد؟
او در رابطه با حواشی مرتبط با «سفارشی بودن» سریال و پرداخت به موضوع داعش در پایتخت ۵ به خاطر درخواست موسسه اوج، از مجموعه خودش دفاع کرده و مدعی است تمام داستانهای پرداخته شده در واقع ایدههای محسن تنابنده هستند و هیچ چیزی سفارش شده نبوده است.
بارها هم محسن تنابنده و هم من، گفتهایم پایتخت هرگز سفارشپذیر نیست. در پایتخت ۵، از همان ابتدا ایده و طرح سقوط خانواده نقی در یک سرزمین دیگر، در طرح تنابنده وجود داشت. بررسیهای زیادی کردیم. ابتدا افغانستان مطرح شد، ولی جنگ در آنجا فروکش کرده بود، سپس پناهندگان سوریه و ترکیه و سقوط در یک کشور اروپایی مطرح شد و در نهایت با داغ شدن بحث داعش در سوریه، تنابنده و مرحوم خشایار الوند، قصه را به سمت آنتالیا که نزدیکترین مرز آبی با سوریه را داشت کشاندند.
این قصه نه سفارش موسسه اوج بود و نه تلویزیون. این ایده نسخه سینمایی پایتخت ما بود که تلویزیون وقتی شنید، دو پایش را در یک کفش کرد که این ایده سینمایی را تبدیل به سریال و پایتخت ۵ کنیم. از آنجایی که ساخت صحنههای جنگی و بخشهای سوریه، لجستیک و امکانات خاص خودش را میخواست و موسسه اوج هم این قصه را منطبق با سیاستهای ارزشی خود میدید، علاقهمند به سرمایهگذاری و حضور شد بنابراین پایتخت ۵، سفارش کسی، جایی یا ارگانی نبود.
در همین مسیر همکاری بود که سعادت آن را پیدا کردم که سردار شهید سلیمانی را از نزدیک ملاقات کنم و نظر ایشان را درباره پایتخت بشنوم. در مورد پایتخت ۶ هم بدینگونه است. دوستان هرگز سفارش خاصی به ما ندادهاند و آن بخشهایی که میگویید، در فیلمنامه لحاظ شده بود.
گفتنی است به ادعای کارگردان، پایتخت ۶ هنوز به اتمام نرسیده و ساخت دنباله و جمع بندی آن بعد از اتمام شیوع ویروس کرونا ادامه خواهد یافت. نظر شما در این رابطه چیست؟ دیدگاههای خود را با ویجیاتو در میان بگذارید.
تماشا کنید: برنامه ویدیویی ویجیاتو – چرا پیدا کردن زیرنویس فارسی سخت شده؟
تماشا باکیفیت بالا در یوتیوب
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
اگه به صداوسیما باشه همه دیالوگ هارو حذف کنن مداحی محمود کریمی بزارن :))
سیروس مقدم پسرخاله ی ناصر تقوایی هست
درود بر شرفت .. ..
جالبه کامنت منو سانسور می کنن بعد حرف از آزادی بیان میزنین ؟