ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از ویجیاتو انتخاب کنید.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
اصلا راضی نیستم
واقعا راضی‌ام
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر ویجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فیلم و سریال

معرفی ده فیلم سینمایی مشهور که روی خوش مسلمانان را نشان دادند

به طور کلی، وقتی صحبت از اقلیت‌ها به میان می‌آید، این گروه‌ها در فیلم‌ها و سریال‌های مطرح تصویر آنچنان شایسته و خوبی ندارند. و خب مسلمانان و مخصوصا اعراب از هیچگاه از این قضیه مستثنا ...

محمدجواد مبین‌زاده
نوشته شده توسط محمدجواد مبین‌زاده | ۷ شهریور ۱۳۹۹ | ۲۰:۲۸

به طور کلی، وقتی صحبت از اقلیت‌ها به میان می‌آید، این گروه‌ها در فیلم‌ها و سریال‌های مطرح تصویر آنچنان شایسته و خوبی ندارند. و خب مسلمانان و مخصوصا اعراب از هیچگاه از این قضیه مستثنا نبوده‌اند و با توجه به حضور طولانی گروه‌های تروریستی در خاور میانه و دیگر نقاط جهان، چهره این قوم مذهبی معمولا زیبا به تصویر کشیده نمی‌شود. در این مطلب قصد داریم به بهترین فیلم های مذهبی جهان بپردازیم که در آن هم مسلمانان به تصویر کشیده شده‌اند و بهترین فیلم های اسلامی را شکل می‌دهند و همچنین این لیست شامل آثاری است که سایر ادیان نیز در آن به تصویر کشیده شده‌اند.

اما خب باید بدانیم که تصاویر نه چندان خوشایند تنها بخشی از حقیقت ماجرا درباره سینما است و در مقابل آثار بسیاری هم وجود دارد که چهره افراد مسلمان را مثبت و عمیق نشان می‌دهد و بهترین فیلم های اسلامی دنیا هستند.

در ادامه این مقاله ده فیلم برتر و پرفروش سینمای جهان را به شما معرفی می‌کنیم که توانسته‌اند با هنرمندی هرچه تمام‌تر، تصاویر زیبا و شایسته‌ای از مسلمانان و اعراب به تصویر بکشند و جزو بهترین فیلم های مذهبی جهان به شمار می‌آیند. با ویجیاتو همراه باشید.

۱. The Message (محمد رسول اللّه) - ۱۹۷۶

سازندگانمصطفی عقاد
بازیگرانست روگن، جیمز فرانکو، جونا هیل، دنی مک‌براید، مایکل سرا، جی باروشل
سال انتشار۲۰۱۳
امتیاز IMDb۶.۶

روایت ماجرای تولد اسلام، حقیقتا یک کار دشوار و طاقت‌فرسا است و به حجم زیادی از شجاعت و احتیاط نیاز دارد. مصطفی عقاد، کارگردان مشهوری است که پس از «محمد رسول الله» فیلم‌های ترسناک Halloween را ساخت اما توانسته با همین اثر خود یکی از بهترین فیلم های اسلامی را بسازد. محمد رسوال الله همچنین از بهترین فیلم های مذهبی جهان نیز به شمار می‌رود.

او ظاهرا یک مشکل اساسی هنگام ساخت فیلم «محمد رسول الله» داشت؛ خیلی از استودیوهای فیلم‌سازی نمی‌توانستند قبول کنند فیلمی راجع به تولد اسلام ساخته شود اما هیچ تصویری از پیامبر اسلام در آن دیده نشود.

اما خب در ابتدای این فیلم سینمایی مذهبی هم مشاهده می‌کنیم که سازندگان برای احترام به سنت مسلمانان، تصمیم گرفته‌اند تصویر پیامبر را به هیچ وجه نمایش ندهند و در واقع اصلا هیچ بازیگری برای این نقش انتخاب نشده است.

اما بخش مهم‌تر ماجرای «محمد رسول الله»، حضور بازیگران مشهور هالیوودی زمان در آن است. آنتونی کوئین، ایرنه پاپاس، مایکل آنسارا، جانی سکا و مایکل فورست تنها بخشی از تیم شگفت‌انگیز این فیلم موفق بودند.

The Message تلاش دارد داستان آغاز بعثت پیامبر و فتح مکه را در کنار ماجرای برخی از مهم‌ترین چهره‌های صدر اسلام مثل عمار، بلال حبشی، سمیه و یاسر، همزه و بسیاری دیگر را روایت کند.

با اینکه حدود ۴۰ سال از اکران «محمد رسول الله» می‌گذرد، این فیلم هنوز هم یک شاهکار سینمایی و از بهترین فیلم های اسلامی محسوب می‌شود. لازم به ذکر است که این فیلم در مراسم اسکار ۱۹۷۷ نیز شرکت داشت اما جایز بهترین موسیقی متن را به نوازنده افسانه‌ای فیلم‌های جنگ ستارگان، جان ویلیامز، باخت.

۲. The Lion of the Desert (عمر مختار) - ۱۹۸۰

سازندگانمصطفی عقاد
بازیگرانآنتونی کوئین الیور رید راد استایگر رف ولونه ایرنه پاپاس اسکای دو مون کلاودیو کاسینلی
سال انتشار1980
امتیاز IMDb8.2

روایت داستان عمر مختار، یکی از انقلابی‌های افسانه‌ای لیبی در دوران هجوم ایتالیا به این کشور، شباهت‌های بسیاری به فیلم «محمد رسول الله» دارد. و خب این امر هم تعجبی ندارد، چراکه اسامی یکسانی در هر دو فیلم مشاهده می‌شود.

مصطفی عقاد به عنوان تهیه‌کننده و کارگردان، و آنتونی کوئین، الیور رید، راد استایگرو ایرنه پاپاس به عنوان هنرپیشه در «عمر مختار» حضور داشتند.

الیور رید، یکی از افسانه‌های بازیگری در بریتانیا (گلادیاتور، شیاطین، و الیور!) عملکرد آنتونی کوئین در نقش عمر مختار را به‌شدت تحسین کرده است. رید خودش در این فیلم نقش یک ژنرال ایتالیایی را ایفا نموده.

داستان این فیلم سینمایی مذهبی بیشتر بر محور تلاش مردم لیبی برای بیرون راندن ایتالیایی‌ها و جنگی که در پی آن به وقع پیوست، می‌چرخد. مختار هم یک انقلابی اخلاق‌مدار است که حاضر نمی‌شود شرافت و آزادی‌اش را با هیچ چیز معامله کند.

The Lion of the Desert با اینکه به اندازه «محمد رسول الله» موفق نبود و راهی اسکار نشد، اما همچنان یکی از آثار تحسین‌شده و درجه یک در دهه ۸۰ میلادی است.

۳. Ali (علی) - ۲۰۰۱

سازندگانمایکل مان
بازیگرانویل اسمیت جیمی فاکس جان ویت ماریو فن پیبلز ران سیلور جفری رایت
سال انتشار2001
امتیاز IMDb6.7

مایکل مان برای به تصویر کشیدن زندگی محمد علی کلی، یکی از افسانه‌های بوکس، زحمت زیادی کشید اما خب کارش منتقدان کمی هم نداشت. هرچه باشد این افراد تاریخ‌ساز زندگی و شخصیت پیچیده‌ای دارند و پرداختن به آن‌ها اصلا ساده نیست.

Ali بیش از همه روی زندگی ورزشی و سیاسی محمد علی کلی تمرکز دارد و در بخش‌هایی نیز به زندگی شخصی او می‌پردازد. این فیلم موفق شد در چندین بخش نامزد دریافت جایزه اسکار شود.

ویل اسمیت، بازیگر مطرح هالیوودی، به‌خاطر ایفای نقش محمد علی نامزد جایزه بهترین بازیگر مرد اسکار شد و هم‌‌بازی‌اش جیمی فاکس توانست جایزه بهترین بازیگر مکمل مرد را از آن خود کند.

در کنار ویل اسمیت و جیمی فاکس، جیدا پینکت اسمیت، جان ویت، و ماریو فن پیبلز نیز در Ali (محصول ۲۰۰۱) به ایفای نقش پرداخته‌اند.

بیشتر بخوانید:

۴. Malcolm X (مالکوم ایکس) - ۱۹۹۲

سازندگاناسپایک لی
بازیگراندنزل واشینگتن آنجلا باست آلبر هال ال فریمن جونیور دلروی لیندو اسپایک لی
سال انتشار1992
امتیاز IMDb7.7

مالکوم ایکس به کارگردانی اسپایک لی در سال ۱۹۹۲ اکران گردید و با استقبال گسترده‌ای مواجه شد. مالکوم ایکس یک فعال اجتماعی-سیاسی مسلمان بود که جنبش کم‌نظیری در ایالات متحده ایجاد نمود.

در ابتدای فیلم مشاهده می‌کنیم که کودکی مالکوم به‌خاطر قتل یکی نزدیکانش توسط سفیدپوستان نژاد پرست، به نابودی کشیده می‌شود. پس از آن، وی در دوران نوجوانی و جوانی به مسیرهای ناخوشایندی کشیده شده و به زندان می‌افتد.

بعد از آزادی از زندان، مالکوم با جامعه مسلمانان آشنا می‌شود و آرام آرام به سمت مبارزه با نژاد پرستی و نابرابری حرکت می‌کند.

دنزل واشنگتن در فیلم Malcolm X نقش اصلی را بر عهده داشت و نامزد دریافت جایزه بهترین بازیگر مرد اسکار و گلدن گلوب شد.

این فیلم همچنین در مراسم‌های متعددی نامزد دریافت جوایز شد؛ بهترین طراحی لباس، بهترین بازیگر نقش مکمل مرد، جایزه انجمن ملی منتقدان فیلم آمریکا برای بهترین بازیگر مرد، جایزه سینمایی ام‌تی‌وی برای بهترین فیلم سال، و جایزه برگزیده مردم برای بهترین فیلم درام.

اسپایک لی، آنجلا باست، دلروی لیندو و کیت ورنن از جمله دیگر هنرپیشگان فیلم Malcolm X هستند.

۵.  Kingdom Of Heaven (قلمرو بهشت) - 2005

سازندگانریدلی اسکات
بازیگراناورلاندو بلوم اوا گرین جرمی آیرونز لیام نیسون دیوید تیولیس
سال انتشار2005
امتیاز IMDb7.2

اگر فیلم Kingdom Of Heaven را نشناسید و تا به حال آن را تماشا نکرده باشید، از دیدن لیست بازیگرانش حیرت خواهید کرد.

اورلاندو بلوم (دزدان دریایی کارائیب، ارباب حلقه‌ها)، اوا گرین (۳۰۰: ظهور یک امپراطوری، داستان عامه‌پسند)، لیام نیسون (ربوده‌شده، خاکستری، جنگ ستارگان: قسمت اول، مردان سیاه‌پوش: بین‌المللی، بتمن آغاز می‌کند)، دیوید تیولیس، ادوارد نورتون (باشگاه مبارزه)، جرمی آیرونز، الکساندر صدیق، نیکولای کاستر-والدو (بازی تاج و تخت)، ایان گلن (بازی تاج و تخت) و چندین بازیگر مطرح دیگر از جمله ستارگان «قلمرو بهشت» هستند.

و حالا در نظر بگیرید این تیم خارق‌العاده را یکی از مشهورترین کارگردانان تاریخ هالیوود، ریدلی اسکات هدایت کرده است. این فیلم داستانی برگرفته از حوادث تاریخی دوران جنگ‌های صلیبی و زندگی بالین ابلین است. فیلم اگرچه به وقایعی می‌پردازد که پیش آمده‌اند و از شخصیت‌هایی استفاده کرده که وجود داشته‌اند، اما از دقت تاریخی بالایی برخوردار نیست.

گرچه سازندگان هم از ابتدا چنین قصدی در سر نمی‌پروراندند و هیچ‌گاه ادعای درست بودن تمام وقایع داستان Kingdom Of Heaven را نداشتند.

در این فیلم ما چند شخصیت مسلمان مثل صلاح‌الدین (با بازی غسان مسعود) را مشاهده می‌کنیم. این پادشاه در فیلم «قلمرو بهشت» به عنوان فردی زیرک، باهوش، با رحم و عادل به تصویر کشیده شده است.

۶. Salmon Fishing in the Yemen (صید ماهی آزاد در یمن) - ۲۰۱۱

سازندگانلاسه هالستروم
بازیگرانیوان مک‌گرگور امیلی بلانت کریستین اسکات توماس عمرو واکد
سال انتشار1976
امتیاز IMDb7.4

«صید ماهی آزاد در یمن» یک درام عاشقانه با درخشش امیلی بلانت، یوان مک‌گرگور و کریستین اسکات توماس است و داستان یک متخصص ماهیگیری بریتانیایی (مک‌گرگور) را روایت می‌کند که توسط یک شیخ یمنی (عمرو واکد) استخدام شده.

شیخ در واقع دوست دارد در کشور خودش یمن ماهی سالمون آزاد صید کند. در ابتدا این ایده به ذهن مخاطب می‌رسد که فیلم Salmon Fishing in the Yemen می‌خواهد یک شیخ عرب منفی و نفرت‌انگیز و ثروتمند را به تصویر بکشد اما اشتباه ماجرا همینجا است.

خب عمرو واکد نقش یک شیخ مسلمان دوست‌داشتنی و قابل‌احترام را ایفا کرده که مجموعا انسان شریف و خوبی است.

لاسه هالستروم، کارگردانی این فیلم کانادایی - که برای چند جایزه گلدب گلوب هم نامزده شد - را برعهده داشته است.

بیشتر بخوانید:

۷. The 13th Warrior (سیزدهمین سلحشور) - ۱۹۹۹

سازندگانجان مک تیرنان
بازیگرانآنتونیو باندراس دنیس استورهوی دایان ونورا عمر شریف
سال انتشار1999
امتیاز IMDb6.6

آنتونیو باندراس که چندی پیش خبر ابتلای وی به کرونا منتشر شد، یکی از ارکان اصلی فیلم The 13th Warrior در سال ۱۹۹۹ بود. این فیلم بر اساس رمان مرده‌خواران اثر مایکل کرایتون ساخته شده است.

The 13th Warrior داستان یک شاعر عراقی (آنتونیو باندراس) را روایت می‌کند که از خانه تبعید شده و حالا در کنار مردان نورس قرار گرفته؛ مردانی که خودشان در معرض خطرات سهمگینی هستند.

در این فیلم آنتونیو باندراس نقش یک قهرمان فوق‌العاده و مسلمان را ایفا کرده؛ شریف، باهوش و شجاع.

سیزدهمین سلحشور به خوبی تفاوت میان یک مسلمان حقیقی و اروپاییان در دوران تاریک را به تصویر می‌کشد. جان مک‌تیرنان کارگردانی این اثر را بر عهده داشته و ولادیمیر کولیچ، ‌دنیس استورهوی، عمر شریف و دایان ونورا از جمله بازیگران آن هستند.

۸. Robin Hood Prince of Thieves (رابین هود: پادشاه دزدان) - ۱۹۹۱

سازندگانکوین رینولدلز
بازیگرانکوین کاستنر مورگان فریمن کریستین اسلیتر مری الیزابت ماسترانتونیو آلن ریکمن
سال انتشار1991
امتیاز IMDb6.9

اگر فکر می‌کنید پیدا کردن شخصیت‌های مسلمان با چهره‌ای مثبت در فیلم‌های رابین هود غیر ممکن است، سخت در اشتباه هستید. در فیلم رابین هود: پادشاه دزدان، بازیگر کاراکتر عرب و مسلمان (با نام عظیم) حقیقا پدیده عظیمی است!

مورگان فریمن، ستاره پرسابقه و کهنه‌کار هالیوودی که در عناوینی چون سه‌گانه بتمن (کریستوفر نولان)، رستگاری در شاوشنگ، هفت، دختر میلیون دلاری و ده‌ها اثر فراموش‌نشدنی دیگر حضور داشته، در فیلم Robin Hood Prince of Thieves نقش یک همراه باایمان و قابل اعتماد را برای رابین هود ایفا می‌کند.

فریمن در این فیلم یک دیالوگ مشهور و زیبا هم دارد. وقتی یک دختر کوچک و بی‌گناه از او می‌پرسد: «آیا خدا او را نقاشی کرده؟»، عظیم می‌گوید: «بله، چون الله عاشق تنوع‌های شگفت‌انگیز است».

Robin Hood Prince of Thieves شامل بازیگران بزرگی چون کوین کاستنر، مری الیزابت ماسترانتونیو، آلن ریکمن و کریستین اسلیتر بود و کوین رینولدز کارگردانی آن را بر عهده داشت.

۹. Body of Lies (یک مشت دروغ) - ۲۰۰۸

سازندگانریدلی اسکات
بازیگرانلئوناردو دی‌کاپریو راسل کرو گلشیفته فراهانی مارک استرانگ بیژن دانشمند
سال انتشار2008
امتیاز IMDb7.1

یکی دیگر از فیلم‌های پرستاره لیست ما که توسط ریدلی اسکات کارگردانی شده و اثر جالب توجه و جذابی است، Body of Lies نام دارد.

آیشا (گلشیفته فراهانی) یک پرستار ایرانی-اردنی است که برخلاف خیلی از زنان مسلمانی که احتمالا در بقیه فیلم‌ها ببینیم، بسیار مقتدر، بااعتماد به‌نفس، قابل اطمینان و دارای شخصیتی عمیق است و هیچ کجای Body of Lies شاهد کنایه‌زنی یا بی‌احترامی به حجاب او نیستیم.

لئوناردو دی‌کاپریو، مارک استرانگ، راسل کرو، اسکار آیزاک، آنابل والیس، مایکل گستن (The Leftovers) و سایمن مک‌برنی از جمله ستارگان پرشمار فیلم «یک مشت دروغ» هستند.

این فیلم در سال ۲۰۰۸ اکران گردید و توانست به‌خاطر فیلم‌نامه خوب و عملکرد فوق‌العاده بازیگرانش نمرات و نقدهای نسبتا مثبتی به‌دست آورد.

۱۰. The Reluctant Fundamentalist (بنیادگرای ناراضی) - ۲۰۱۲

سازندگانمیرا نایر
بازیگرانریز احمد کیت هادسن لیو شرایبر میشا شفیع کیفر ساترلند
سال انتشار1976
امتیاز IMDb6.8

در «بنیادگرای ناراضی» که محصول سال ۲۰۱۲ است و توسط میرا نایر کارگردانی شده، بازیگرانی همچون ریز احمد (شبگرد، جیسون بورن، ونوم، برادران سیسترز، جنگ ستارگان: یک سرکش)، کیت هادسون، لیو شرایبر، میشا شفیع، کیفر ساترلند، مارتین دونوان، عادل حسین، هالوک بیلگینر، نلسون الیس ایفای نقش کرده‌اند.

داستان The Reluctant Fundamentalist درباره یک جوان پاکستانی و مسلمان است که پس از وقایع ۱۱ سپتامبر مشکلات عدیده‌ای برایش به‌وجود می‌آید. این فیلم بر اساس رمانی با همین نام ساخته شده و از درگیری‌های درونی و عمیق یک مسلمان در کشورهای غربی می‌گوید.

نکته مهم این است که در The Reluctant Fundamentalist تصویر شخصیت اصلی ما یعنی چنگیز هیچ‌گونه تحریف یا کنایه‌ای ندارد و او به عنوان یک جوان مسلمان چهره مثبت و مطلوبی دارد.

بیشتر بخوانید:

شما تاکنون کدام از یک فیلم‌های لیست بالا را تماشا کرده‌اید؟ کدام یک مورد علاقه شما است؟

آیا تنها ایرانی‌ها فیلم سینمایی مذهبی می‌سازند؟

با این که سازندگان ایرانی به ساخت محتوای مذهبی بیش‌تر وابسته هستند ولی سازندگان بیرون از ایران نیز فیلم‌های مذهبی می‌سازند. برای مثال The Message که یکی از بهترین فیلم های مذهبی جهان به شمار می‌آید ساخت مصطفی عقادِ سوری-آمریکایی است.

آیا فیلم های اسلامی تنها به دست مسلمانان ساخته می‌شوند؟

خیر؛ یک فیلم سینمایی درباره‌ی اسلام یا هر فیلمی که شخصیت مسلمانی در خود جای داده باشد الزاماً توسط یک مسلمان ساخته نمی‌شود. به طور نمونه Kingdom Of Heaven که درباره‌ی جنگ‌های صلیبی بین مسلمانان و مسیحیان است توسط ریدلی اسکاتِ آتئیست ساخته شده است.

مطالب پیشنهادی