ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از ویجیاتو انتخاب کنید.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
اصلا راضی نیستم
واقعا راضی‌ام
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر ویجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

سرگرمی

بررسی بازی رومیزی سفالگر – بازی گل و آتش

بازار بازی‌های رومیزی ایرانی به نوعی یادآور حوزه بازی‌های موبایل داخلی است. بسیاری از مجموعه‌‌های فعال کارشان را با اقتباس مستقیم از بازی‌های شناخته شده خارجی آغاز کردند اما حالا بسیاری از آن‌ها بازی‌های رومیزی ...

پدرام بهادری
نوشته شده توسط پدرام بهادری | ۱۱ دی ۱۳۹۹ | ۱۹:۰۰

بازار بازی‌های رومیزی ایرانی به نوعی یادآور حوزه بازی‌های موبایل داخلی است. بسیاری از مجموعه‌‌های فعال کارشان را با اقتباس مستقیم از بازی‌های شناخته شده خارجی آغاز کردند اما حالا بسیاری از آن‌ها بازی‌های رومیزی اورجینال و کاملا اختصاصی آماده برای عرضه کردن دارند. البته که اقتباس از بازی‌های خارجی و ایرانیزه کردن آن‌ها نیز خود هم کار سخت و دشواری است و هم نه تنها عیب و ایرادی ندارد، بلکه به پیشرفت این حوزه نوپا و دسترسی راحت‌تر کاربران به این بازی‌ها هم منجر می‌شود.

یکی از این بازی‌ها که پیش‌تر در ویجیاتو بررسی کردیم، بازی شاهراه بود؛‌ اقتباسی مستقیم از بازی رومیزی معروف Ticket to Ride که با طراحی هنری کاملا ایرانی و قیمت مناسب خود را به جایگزین بی‌نظیری برای این بازی شناخته شده تبدیل کرده است. اما جدیدترین ساخته مجموعه نشر هوپا یعنی بازی رومیزی «سفالگر» عنوانی کاملا داخلی در سبک کارگرگذاری (Worker Placement)‌ است که به تازگی به بازار عرضه شده، در ادامه با ویجیاتو همراه باشید تا با این بازی رومیزی ایرانی بیشتر آشنا شویم.

در سفالگر شما و هم‌بازی‌هایتان اساتید سفالگری ایران هستید که برای ساخت ظروف مختلف باید با همر قابت کنید. همانطور که از سبک بازی بر می‌آید، هر کدام از شما چند کارگر در اختیار دارید و باید در هر نوبت با طی کردن مراحل مورد نیاز، ظروف مورد نظرتان را بسازید و در ازای آن‌ها امتیاز دریافت کنید.

بازی رومیزی سفالگر

سفالگر یک صفحه نسبتا بزرگ دارد که شامل بخش‌هایی مختلف برای ساخت ظرف می‌شود اما هوپا این بار هم به سادگی و با ایجاد شیارهایی مناسب کاری کرده است تا صفحه بازی به راحتی با چند تا کامل جمع شود و در جعبه خوش اندازه آن قرار بگیرد. صحبت از جعبه شد، بازی سفالگر به غیر از صفحه شامل اجزای زیر است:

  • ۲۵ عدد مهره بازیکن‌ها
  • ۳۰ عدد مهره گل
  • ۹۰ عد کارت بازی
  • ۸۲ عدد ژتون بازی
  • ۱ عدد کتابچه ظروف سفالی
  • ۱ عدد دفترچه راهنمای بازی

به خاطر تعداد زیاد اجزای بازی و صفحه متفاوت آن، شاید سفالگر در نگاه اول سخت و دشوار به نظر برسد و خواندن دفترچه راهنمای مفصل بازی هم زمان زیادی ببرد اما راهنمای بازی به قدری با جزییات و با ادبیاتی روان نوشته شده است که با یکبار خواندن آن‌ متوجه ماهیت کلی سفالگر و قوانینش می‌شوید.

اجزای بازی از کارت‌ها گرفته تا مهره بازیکن‌ها با توجه به قیمت، کیفیت مناسب و قابل قبولی دارند به خصوص مهره‌های گل بازی که واقعا از گل ساخته شده‌اند و استفاده از آن‌ها حس جالبی را به مخاطب منتقل می‌کند اما در مورد صفحه بازی به نظرم بهتر بود که بخش‌های مختلف روی آن با رنگ‌های متفاوت و گذاشتن تیترهایی مشخص بهتر از همدیگر جدا می‌شدند.

بازی رومیزی سفالگر

در واقع محیط بازی شامل ۵ قسمت مختلف کارگاه سفالگری، بخش تهیه گل، بازار رنگ، کارگاه نگارگری، بخش کارت‌های ظرف و کوره سفالگری است که برای ساخت یک ظرف باید کارگرهای خودتان را به این ۵ بخش بفرستید اما به خاطر اینکه این بخش‌ها به خوبی روی صفحه بازی از هم تفکیک نشده‌اند، احتمالا چند دستی طول می‌کشد تا محل هر کدام را به خاطر بسپارید.

نحوه شروع و پایان بازی

سفالگر یک بازی ۲ تا ۵ نفره است که بسته به تعداد گیم‌پلی آن نیز تا حدی تغییر می‌کند. در بازی ۲ و ۳ نفره هر بازیکن ۵ و در بازی ۴ و ۵ نفره هر بازیکن ۴ کارگر در اختیار دارد. هر دور از بازی شامل سه مرحله می‌شود: ۱-آماده‌سازی، ۲-فرستادن شاگردها و ۳-پایان دور.

پس از آماده‌سازی صفحه، بازی از بازیکنی شروع می‌شود که آن روز زودتر از همه از خواب بیدار شده باشد و نشان سحرخیز را در کنارش داشته باشد. این بازیکن باید یکی از کارگرهایش را به یکی از این ۵ بخش بفرستد. پس از آن نوبت به بازیکن کناری بر حسب گردش ساعت می‌شود و این روند آنقدر ادامه پیدا می‌کند تا همه بازیکن‌ها همه کارگرهای خودشان را به خانه‌های آزاد بازی فرستاده باشند.

در بازی دو نوع خانه محدود و نامحدود وجود دارد. روی خانه‌های محدود تنها یک شاگرد می‌تواند قرار بگیرد اما در مورد خانه‌های نامحدود که با یک بیضی بزرگتر نمایش داده شده‌اند، محدودیتی وجود ندارد. در واقع بخش مهم و هیجان‌انگیزی از بازی سفالگر به همین فرستادن شاگردها به جای درست ختم می‌شود.

بازی رومیزی سفالگر

بازی زمانی به پایان می‌رسد که حداقل یکی از بازیکنان به امتیاز ۲۰ رسیده باشد. در این صورت بازی متوقف می‌شود و امتیازهای تمام بازیکن‌ها شمرده می‌شود و در مواردی خاص با توجه به توضیحات دفترچه راهنما، بازیکن‌ها امتیازهای ویژه‌ای هم دریافت می‌کنند. حالا چطوری امتیاز دریافت می‌کنید؟ با ساختن ظروف.

در بازی ۴۲ کارت ظرف وجود دارد، ظروفی واقعی از دوره‌های مختلف تاریخ ایران که هوپا با خوش سلیقگی تمام در یک دفترچه جداگانه برای همه آن‌ها توضیحات کاملی آورده است. برای اینکه بتوانید هر کدام از این ظروف را بسازید، باید مواد مورد نیاز تعیین شده روی کارت آن‌ها را تهیه کنید. برای مثال یکی از کاسه‌های سفالین بازی برای ساخته شدن به دو کیسه رنگ آبی و قرمز و نشان ظرف کاسه نیاز دارد. هر کدام از این ظرف‌ها یک حالت ویژه به نام فوت کوزه‌گری هم دارند که اگر منابع مورد نیاز آن‌ها را هم تهیه کنید و ظرف را با فوت کوزه‌گری بسازید، امتیاز بیشتری دریافت می‌کنید.

اما گیم‌پلی بازی سفالگر بسیار پیچیده‌تر از این حرف‌هاست و همین موضوع آن را به یک بازی فکری و استراتژی عالی تبدیل می‌کند. برای مثال کارگاه سفالگری بخشی است که با فرستادن کارگرتان به آنجا و پرداخت مقدار مشخصی مهره گِل می‌توانید نشان ظرف تهیه کنید. اما خود این کارگاه به دو بخش تقسیم می‌شود: بخش ساخت تنها یک ظرف و بخش ساختن بیشتر از یک ظرف. بخش ساخت تنها یک ظرف هم شامل دو خانه است در یکی از آن‌ها می‌توانید با پرداخت یک مهره گِل کمتر، نشان مورد نظر را دریافت کنید اما روی این خانه تنها یک کارگر می‌تواند در هر دور از بازی قرار بگیرد.

بنابراین اینکه در نوبت خودتان به خصوص به عنوان بازیکن اول کارگرتان را به چه منطقه‌ای بفرستید، خود تصمیمی بسیار مهم است که می‌تواند به صورت مستقیم روی نتیجه نهایی بازی تاثیر بگذارد.

جمع‌بندی

توضیح تمامی قوانین بازی در این مطلب ممکن نیست و حتما باید خودتان سفالگر را تجربه کنید تا با زیر و بم آن آشنا شوید. اما با اطمینان می‌توان گفت که مجموعه هوپا موفق به خلق یک بازی رومیزی با طراحی هنری دوست‌داشتنی و کاملا ایرانی شده است که در عین حال گیم‌پلی هوشمندانه و با جزییاتی دارد.

تقریبا هر بازی نزدیک به ۶۰ دقیقه زمان می‌برد و سفالگر حتی در حالت دو نفره هم همچنان جذاب و به شدت رقابتی است. برای همین اگر به دنبال یک بازی رومیزی استراتژی خوش قیمت و سرگرم کننده در ژانر Worker Placement می‌گردید، توصیه می‌کنم تجربه بازی رومیزی سفالگر را از دست ندهید.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (4 مورد)
  • Baziplayer
    Baziplayer | ۱۲ دی ۱۳۹۹

    سلام دوستان عزیز
    اسم من مصطفی هست و تازه کانال یوتیوب Baziplayer رو راه اندازی کردم، در این کانال ویدیوی های آموزش و آنباکسینگ و نقد و بررسی بردگیم ها و کارت گیم های ایرانی رو قرار میدم . ممنون میشم عضو کانال من و پیج اینستاگرام به آیدی baziplayer بشید و از من حمایت کنید. سعی میکنم هر هفته حداقل یک ویدیو بذارم

  • am1287
    am1287 | ۱۲ دی ۱۳۹۹

    صنعت بردگیم در ایران هنوز راه زیادی داره تا به استاندارد های جهانی برسه و هرچقدر هم از این بازی ها ساخته بشه، تا فرهنگ سازی درست در مورد بردگیم انجام نشه، هیچوقت به اون مرحله نمیرسیم

    • Mohsenaa
      Mohsenaa | ۱۲ دی ۱۳۹۹

      یک خود تحقیر دیگر

      • am1287
        am1287 | ۱۲ دی ۱۳۹۹

        مگه دروغ میگم؟ بیشتر ایرانیا حتی مونوپولی که دیگه ساده ترین مدل بردگیمه رو هم نمیشناسن
        تو فرهنگ ما جا افتاده هرچیز جدیدی اعم از ویدیوگیم و بردگیم جیزه و نباید بری سمتشون. من تو خانواده و دوستام به خیلی از بازی هایی که دارم《کاغذ بازی مسخره》خطاب میکنن

مطالب پیشنهادی