آفرینش هستی در اساطیر ایران
پس از خداحافظی با وایکینگها و یخبندان شمال اروپا، سوار قایق از دریاهای سرد گذشتیم و در آبهای گرم آسیا به ساحل نشستیم و قدم در سرزمینی گذاشتیم بزرگ، محصور در رشتهکوههای البرز و زاگرس. ...
پس از خداحافظی با وایکینگها و یخبندان شمال اروپا، سوار قایق از دریاهای سرد گذشتیم و در آبهای گرم آسیا به ساحل نشستیم و قدم در سرزمینی گذاشتیم بزرگ، محصور در رشتهکوههای البرز و زاگرس. فلاتی که آن را «ایران» خوانند؛ سرزمین آریاییها. (یونانیان، مردم ایرانیتبار را پرشین یا پارسی میخواندند).
پیش از پرداختن به داستانهای اساطیر ایران، مجددا ضروری است مواردی را پیرامون داستانهای محلی و موضوعات اساطیری مطرح کنم:
بیشتر داستانهای اساطیری به شکل نقل قول و قصه به نسل ما رسیدهاند و برای هر داستان و هر اسطوره ممکن است روایات مختلفی وجود داشته باشد. برای نوشتن اساطیر ایران، مشابه اساطیر نورس، سعی کردم از منابع رسمی دانشگاهی و آثار پژوهشگران معتبر ایرانی و خارجی کمک بگیرم. بیشک همهچیز را همگان دانند و یادداشت پیش رو نیز خالی از اشکال نیست. اگر در روایت اساطیر ایران، مطلبی به اشتباه نقل شد، از تذکر و گوشزد شما در اصلاح آن استقبال میکنم.
برای شناخت و درک اساطیر هر تمدن، میبایست با نحوه زندگی و دیدگاه گذشتگان ایشان یعنی مردمان باستانی آن تمدن آشنا شویم. در فلات ایران، تفکر و ذهنیت نیاکان ما بر رویارویی و نبرد دائمی خیر و شر، شهامت قهرمانان و حضور موجودات افسانهای مبتنی بود. برای بررسی اساطیر ایران میتوانیم به دو منبع اساسی رجوع کنیم:
نخست «اوستا» که کتاب مقدس زرتشتیان است و شامل روایت خلقت، زندگی، نبرد خدایان و پایان هستی میشود و دوم «شاهنامه» که دربردارنده داستانهای محلی (Folklore) ایرانیان و حماسههای ایشان است.
زروان و فرزندانش
زروان؛ خدای فضای بیانتها و زمان ابدی، اولین حیات هستی در اساطیر ایران است که پیش از همهچیز وجود داشته و قادر است از هیچ، همهچیز خلق کند. زروان آرزو میکند که صاحب فرزند شود و برای خود دو پسر دوقلو به نامهای اهورامزدا (اورمزد) و اهریمن (آنگرهمِینو) میآفریند. این دو برادر در ذات خود از طبیعتی کاملاً متضاد خلق میشوند؛ یکی نور و روشنایی، دیگری تاریکی و سیاهی. اهورامزدا ذاتی از نور دارد و در خصلت او تنها خوبی و خیر جاری است و در مقابل، ذات اهریمن از سیاهی و شر ساخته شده که وجود هر دوی آنها برای برقراری تعادل هستی لازم است.
اهورامزدا در اوج و روشنی بیپایان و اهریمن در عمق تاریکی مستقر میشوند. این دو با یکدیگر تماس مستقیمی ندارند چرا که در میانشان به وسعت هستی، خلاء قرار گرفته و باعث میشود که نیروی این دو برادر بر هم محدود شود.
اهورامزدا از حضور روح شر یا همان اهریمن آگاه بود اما اهریمن که در بیخبری از وجود برادرش به سر میبرد، با دیدن روشنایی تصمیم گرفت آن را برای همیشه نابود کند. اهورامزدا به برادرش پیشنهاد صلح داد اما اهریمن نپذیرفت، پس دو برادر تصمیم گرفتند زمان مشخصی را برای نبرد تعیین کنند.
(از این بخش داستان چنین برداشت میشود که شر و تباهی را نباید به حال خود رها کرد. چون با گذشت زمان منجر به نابودی میگردد، پس باید هر چه زودتر با آن روبهرو شد)
به این ترتیب، طول تاریخ هستی به دوازده هزار سال محدود میشود:
سه هزار سال نخست دوره آفرینش
سه هزار سال دوم دوره صلح و آرامش
سه هزار سال سوم دوره نبرد با اهریمن
سه هزار سال پایانی دوران شکست اهریمن
سه هزار سال اول: دوره آفرینش
دنیای آشکار و دنیای مخفی و هر آنچه میان آنهاست را اهورامزدا، منشاء زندگانی و نور، به نیکی خلق میکند (در برخی روایات، اهورامزدا خود آن حیات اولیه بر هستی است). در ابتدا او از جوهر روشنایی خود «روح» را خلق میکند که از آن اَمشاسپَندان (نامیرایان مقدس) و ایزدان را به وجود میآورد.
امشاسپندان شش روح (فرشته) هستند که هرکدام یکی از قدرتهای اهورامزدا را به ارث بردهاند. آنها عبارتند از
بهمن: نماد نیکوکاری - نگهبان جانوران.
اَردیبهشت: راستگویی - نگهبان گیاهان.
شهریور: نماد فرمانروایی - فرشته مهربانی.
اسفند: نماد هوش و دانایی.
خرداد: کمال - نگهبان آب .
مرداد: جاودانگی.
سپس اهورامزدا با کمک ارواح قدرتمندی که خلق کرده بود، تمام دنیایی که ما میشناسیم را به ترتیب در هفت مرحله خلق میکند:
آسمان - آب - زمین - گیاهان - حیوانات - انسانها - آتش
اهورامزدا (یا هورمزد) آسمان را به شکل گویی معلق در خلا آفرید و سپس آب را در آن جاری ساخت و با خاک، آن دو را از هم جدا کرد. آسمان در بالا و زیر زمین قرار گرفت. اهورامزدا زمین را با انواع گیاهان پوشانده و از روح خود در آنها دمید. او سپس گاو ایوداد (ایوَکداد یا Gavaevodta) را آفرید. در انتها اهورامزدا نخستین انسان به نام گیومرد (کیومرث) را میآفریند و با کمک ایوداد به او خوراک و یاری میرساند. اهورامزدا ستارگان و سیارات را نیز خلق میکند که همه در آرامش و سکون کامل در آسمان قرار میگیرند.
اهریمن وارد میشود
اهریمن که در تمام مدت حرکات برادر خود را تحت نظر داشت، با نفرت هر چه تمام از مخلوقات برادرش تصمیم میگیرد موجوداتی متضاد آنها خلق کند. از آنجا که ذات اهریمن شرارت و تاریکی است، مخلوقاتش نیز موجوداتی خطرناک و شرور (دیوها، هیولاها، بیماری و بلایای طبیعی) میشوند.
در اساطیر ایرانی، جهان از سه بخش تشکیل شده است؛ نخست ورای آسمان و نور مطلق که محل زندگی اهورامزدا و فرشتگانش است، دوم زمین مادی که انسانها، آب، زمین، آسمان، حیوانات و گیاهان در آن مستقر هستند و سوم در زیر زمین و در تاریکی مطلق که محل زندگی اهریمن و دیوها است. هستی؛ صیقلی و دستنخورده بود. نه کوهی بود و نه درهای.
در ابتدای خلقت جهان مادی، اهورامزدا همه چیز را به نیکی و به حالت «مینویی» که بعدها واژه «معنوی» یعنی بهشتی نیز از آن حاصل شد، خلق میکند. همچنین برای حفاظت از این زیبایی و پاکی، آسمان را به شکل پوستهای سخت (مانند پوست تخممرغ که محتوای آن را حفظ میکند) طوری میآفریند که جهان مادی را به طور کامل پوشش دهد. باری اهریمن، مخلوقات جدید برادرش در جهان میانی (مادی) را میبیند که از زیبایی و پاکی میدرخشند. آنگاه تصمیم میگیرد که هر طور شده آنها را نابود و تباه کند.
به این ترتیب اهریمن پوسته آسمان را شکافته (آسمان، تمام گوی زمین را در بر دارد و میان زمین و زیرزمین که تاریکی مطلق و محل زندگی اهریمن است نیز پوسته آسمان قرار گرفته است) و به آن وارد میشود.
اهریمن وارد آب شده و سپس به زمین میآید. با ورود او زمینلرزه بزرگی اتفاق افتاده و کوهها از زمین بیرون میآیند. کوه اصلی که در این لرزش از زمین به بیرون میآید «البرز» نام دارد که قله آن به آسمان و ریشه آن به زمین میرسد و این دو را به هم میدوزد. با ورود اهریمن به دنیای مادی، تنها زمین نیست که به لرزه در میآید بلکه خورشید، ماه و ستارگان نیز شروع به حرکت میکنند و به شکل تاجی به دور زمین میچرخند.
اهریمن گیومرد و ایوداد را یافته و آنها را فوراً نابود میکند، از جسد گیومرد گیاهانی میروید که به اولین انسان و اجداد بشر تبدیل میشوند که «مَشی و مَشیانه» نام دارند و از جسد ایوداد نیز سایر جانوران و گیاهان بر روی زمین رشد میکنند.
اهریمن که به خیال خود با نابود کردن مخلوقات زیبای اهورامزدا، این نبرد را پیروز شده، به سمت آسمان میرود تا به اعماق تاریکی بازگردد اما، آسمان به فرمان اورمزد او را در خود حبس میکند و اهریمن به مدت سه هزار سال بر روی زمین، زندانی باقی میماند.
به این ترتیب در این سه هزار سال اهریمن بر روی زمین زندانی شده و به خواب میرود، دنیای مادی که اهورامزدا خلق کرده بود نیز به رشد خود ادامه داده و از موجودات نیک پر میشود.
بیشتر بخوانید:
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
با سلام
اول از همه تشکر از مقاله ای که کار کردید ولی در ادامه یه "ولی" بگم در نقد مقالتون. به نظر من مقاله ای که کار کردید جای بحث زیاد و خیلی کلی و یک طرفه کار کردید و در منابع مختلف میشه به دیدگاه ها و نظرات متفاوتی رسید ( نمیدونم از چه منبعی استفاده کردید) برای همین برای مبدأ اسطوره شناسی ایران منابع مختلفی رو باید دید و دیدگاه های مثبت و منفی رو بجا آورد تا مخاطب بتونه به دیدگاه منصفانه ای از موضوع برسه و بتونه قضاوت کنه....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
به طور مثال یکی از منابع در این زمینه کتاب دیانت زرتشتی از سه خاور شناس هست که در باب آفرینش زروان به این شکل گفته : " زروان هزار سال به قربانی ایستاد تا مگر او را پسری زاده شود که نامش هرمز خواهد بود پسری که آسمان و زمین و هرآنچه در اوست باید بیافریند. پس از هزار سال به اندیشه ای شک آلود افتاد که ایا این همه قربانی سودی در بوده است و آیا پسری هرمزد نام خواهد آمد یا بیهوده کوشیده ام؟ و هنگامی که او بدان اندیشه بود هرمزد و اهریمن به رحم او پدید آمدند/......../زروان چون از وجود فرزند آگاهی یافت و دانست که هرمزد به دهانه رحم نزدیک تر است سوگند خورد که هر کدام که زودتر به نزد من آید پادشاهایی زمین را بدان خواهم داد . هرمزد که بدان اندیشه آگاه بود اهریمن را بدان آگاه ساخت/......./و هرمزد که به دهانه رحم نزدیک بود اهریمن شکم را درید چهره زشت خود را زروان نمایان کرد و گفت من فرزند تو هستم.*
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
یا از کتاب شناخت اساطیر اثر جان هیلز به این شکل گفته که :
پیش از اینکه زمین یا آسمان وجود داشته باشد، «زروان» که وجود بزرگ و غایی است، به تنهایی وجود داشت. او که در آرزوی پسری بود، هزار سال قربانی کرد. تقدیم قربانی به این مفهوم نیست که او برای وجود دیگری نیایش میکرد، زیرا به اعتقاد ایرانیان باستان تقدیم قربانی خود دارای اعتبار و نیرو بوده است. باری، پس از هزار سال زروان در برآورده شدن آرزوی خود شک کرد. وی تردید کرد که قدرت قربانی موجب پیدایش پسری (اهورامزدا) شود که آسمانها و زمین را بیافریند. در لحظهی تردید او نطفهی جفتی توامان در او بسته شد زیرا زروان به عنوان وجودی بیطرف، وجودی دوجنسه است. یکی از این دو جفت توامان اهورامزدا بود که نتیجه برآورده شدن آرزوی او بود و دیگری اهریمن که تجسم شک او بود. زروان قول داد که موهبت سلطنت را به هر پسری که زودتر از رحم او بیرون آید ببخشد. اهورامزدا که در آن هنگام نیز مشخصه بزرگ علم مطلق در او متجلی بود، به این موضوع پی برد و برادر خود را از آن آگاه ساخت، از این رو اهریمن رحم را درید و خود را به زروان معرفی کرد و گفت: «من اورمزد پسر تو هستم، زروان گفت: پسر من روشن و خوشبوست، ولی تو تاریک و بدبویی؛ و زار زار گریست.» هنگامی که اهورامزدا پیدا شد، زروان دریافت که او حاصل برآورده شدن آرزویش است و شاخههای «برسم» را که نماد روحانیت است، به او بخشید و چون نمیخواست عهد خود را در مورد اعطای موهبت سلطنت به نخستین فرزند بشکند، فرمانروایی جهان را به مدت نههزار سال به اهریمن واگذار کرد و به اهورامزدا فرمانروایی عالم اعلا را اعطا کرد و او آسمانها و زمین را آفرید. در این میان، درست مطابق عقاید زردشتی مقبول عموم، اهریمن نیز دیوان، فقر و هر آنچه بد و شریر است را آفرید. در آیین زروانی هم اهورامزدا نماینده همه خوبیها و اهریمن نماینده همه بدیهاست.*
تو همه ادیان به قربانی کردن اعتقاد داشتن بستگی داره چیو قربانی کنند :/ الان اینجا گوسفند قربانی میکردن چه عیبی داره گوسفند قربونی کردن بدتره یا ادم قربونی کردن
سلام و خیلی ممنونم بابت اطلاعاتی که نوشتید. منبع دوم که ترجمه و تالیف دکتر ژاله آموزگار هستش یکی از منابع من برای نوشتن مقالات اساطیریه. دوستانم بسیار به من برای پیدا کردن منابع کمک کردن واقعن چون به هیچ عنوان خواندن درباره اساطیر ایران کار سادهای نیست برام چرا که در مورد اساطیر سایر تمدنها به زبان انگلیسی یا فرانسوی میخونم که سادهتر نگارش شدن تا منابع مثل آثار دکتر مهرداد بهار که ادبیاتش برام سخت و ناآشناست (فارسی معمولی نیست)، اما در هر صورت از داشتن کمک بسیار استقبال میکنم چون حقیقتن از اشتباه کردن در رابطه با اساطیر و فرهنگ خودمون بسیار میترسم تا حدی که واقعن اگر حمایت عزیزان ویجیاتو نبود از نوشتن اساطیر ایرانی به دلیل همین ترس صرف نظر میکردم. همه اینارو گفتم که اضافه کنم از راهنمایی شما خیلی خیلی ممنون و خوشحال شدم و خواهشی که دارم ازتون اینه که مقالات من رو با همین دقت مطالعه کنید که من یک موقع اطلاعات اشتباهی به خوانندهها منتقل نکنم.
در رابطه با جزئیات زاییده شدن اهریمن و اهورامزدا هم این مطالبی که گفتید رو باهاش مواجه شدم اما چون تازه شروع به نوشتن در رابطه با اساطیر ایرانی و خدایان آیین زرتشتی کردم از دادن یک سری اطلاعات واهمه دارم چرا که نمیخوام به هیچ عنوان بیاحترامی به مقدسات زرتشتیان تلقی بشه.
خیلی برام جالب بود
خسته نباشید بهترین مقاله ای بود که تو چند وقت اخیر خواندم
حتما ادامه اش بدین ❤️❤️❤️
این درسته وایکینگ ها چین خونریز های کثیف خشن ایران ما همیشه مهربانی بوده
خیلی خیلی جالب بود
همه کشورا فرهنگ دارن ولی فرهنگ همه کشورا حق نیست من نمیخوام مثال بزنم یا خرد کنم فرهنگ نورث ها بر از خونریزی و کشتاره و جالب اینجاست این فرهنگم برا خودش طرفدار داره ولی فرهنگی مثل فرهنگ ایران پنتاسیل جهانی شدن هم داره عجیبه که بازیسازی کشور بهش نمیپردازن
واقعا فرهنگ و تاریخ ایران از هرجای دنیا قدیمی تر و بهتره.
بوک مارک شد
مقاله فوق العاده ای بود
خسته نباشید
ممنونم >^.^<
راستش من اصلا به اساطیر و افسانه علاقه نداشتم با خوندن این مطلب اندکی علاقه پیدا کردم
موندم با این همه پتانسیلی که افسانه های ایرانی دارن چرا ازش یه بازی مثل گاد آو وار و غیره نساختن
نبود حمایت?
اساطیر خوبه بخونید. تاریخ خودشو تکرار میکنه... :)
این جمله منو ترسوند
اگه ما از تاریخمون استفاده نکنیم
بیگانه ها از اون برای خودشون استفاده میکنن
درود بر شما، در باور زرتشتیان اهورامزدا و اهریمن همیشه بودن و کسی آنها را خلق نکرده، فکر کنم باوری بنام زروانی بود که در آن زروان رو سرچشمه اهورامزدا و اهریمن میدونستن ، ولی درکل مقاله خوبی.
به کسانی که میخوان راجب اساطیر خودمون بیشتر بدونن پیشنهاد میکنم گزیده های زادسپرم رو مطالعه کنن.
درسته من اتفاقن توی مطالعاتم به این رسیدم اما تصمیم گرفتم به باوری اشاره کنم که اطلاعات بیشتری به مخاطبان میده که با زروان هم آشنا بشن. در یک باور زروان اهورامزدا و اهریمن رو خلق میکنه و در باوری دیگه این دو همیشه وجود داشتند.
واقعا تاریخ ۲۵۰۰ این کشور عزیز چیزیه که باید به تک تک لحظاتش افتخار کرد
خیلی بیشتر از ۲۵۰۰ ساله?
به ۵۰۰۰ هم میرسه فقط باید تمدن آریایی هایی مثا تمدن ایلام رو هم حساب کنی
دقیقا
ماد ها اولین حک.ومتی بودن که تونستن ،ایران رو یکپارچه کنن.
و بقیه حک.ومت ها هر کدوم بخشی از ایران رو به دست داشتن که مثلاً شهر سوخته و عیلام جزو معروفترین و قدرتمندترین هاشون بودند.
طبق آخرین بررسی هایی که انجام شده فعلا ایران با ۵۲۰۰ سال قدمت کهنترین کشور دنیاست.
یکی از قشنگ ترین قسمتهای مقاله اونجاست که میگه هم اهریمن و هم اهورامزدا هر دو برای برقراری تعادل هستی لازم هستن. با اینکه همش راجب نبرد بین خیر و شر اما پلیدی رو هم لازمه وجود نیکی میدونن. تو بعضی منابع هم گفته شده به غیر از اهورامزدا و اهریمن، میترا هم در نقش میانجی و خدای عهد و پیمان بین این دو وجود داره.
ممنون از خانم احمدی فقط اگر امکانش هست میشه لیست منابعای که استفاده کردید رو بگید؟
ممنونم از کامنتتون
منابع این بخش شامل کتابهای مهرداد بهار و کتاب شناخت اساطیر ایران ترجمه ژاله آموزگار میشه به اضافه وبسایت worldhistory.org
تشکر
ببینید ، این همه میگفتیم اساطیر ایرانی یعنی این !
ما ایرانی ها تاریخ و فرهنگ و داستان هایی داشتیم که هر نمونه دیگری جلوش کم میاورد اما الان به دلیل به کار گیری سیاست های غلط اصلا دیده نمیشن . به امید دیده شدن بیشتر این طور داستان هامون
خوشحالم که دوس داشتن خوانندهها، نگران بودم که کسی خوشش نیاد
مگه می شه کسی از اساطیر ، فرهنگ و رگ ریشه خودش خوشش نیاد؟?
برای چی از داستان هایی که مال فرهنگ خودمون هستن خوشمون نیاد ؟ ?
چقدر عالی بالاخره با اساطیر این مرز و بوم آشنا شدم! منتظر بعدی هستم
حس غرور بهم دست داد
جانم فدای ایران و هم وطنام
:)))?✨
به شدت زیبا
حالا یکم بهم حس غرور دست داد که اجدادم چنین اعتقاداتی داشتند، دقیقا زمانی که روم های باستان گوشت تن فرزندان دشمنانشون رو به خورد هم میدادن
تشکر بابت مقاله
مقاله عالی بود
بسیار خوب و رسا بود
واقعا اساطیر ایران از اساطیر یونان و اسکاندیناوی و مصر و... سر تر هست و ( اساطیر دیگه هم قابل احترام هستن) اساطیر ایران کامل هست
نمردیم و مقاله اساطیر ایران رو هم دیدیم
خیلی منتظر مقاله بعدی هستم
پتانسیل اساطیر ایران برای گیم و فیلم و ... زیاده اما متاسفانه ازش حمایت نکردیم و بهش کم توجهی شده
درود بر نویسنده - چقدر جالب و شیوا نوشته اید. اساطیر کشوران دقیقا مناسب بهترین بازی های ویدئویی و فیلم های سینمایی هستند، حیف که تعصب و خرافات و تندروی، اجازه این کار را فعلا نمی دهد. به امید آینده
خیلی هم خوب و عالی
لطفاً ادامه بدید.
بالاخره اساطیر ایرانننننننن
واقعا ازتون ممنونم که این سری مقالات رو شروع کردید?
مشتاق و هایپ برای مقاله بعدی
پ.ن:بعدی راجب چیه؟
برنامه به این شکل هستش که اول به طور کامل خدایان رو داستانهای اساطیری و تا حدودی تمدن باستانی ایرانیان که به اساطیر مربوط میشن رو بررسی کنیم و بعد از اون نفری یه گرز برداریم با لشکر ایران کنار رستم به شاهنامه بریم.
ممنونم?
امیدوارم این سری مقالات طولانی باشن
و مثل اساطیر نورس پربار
عالی امیدوارم همینجوری ادامه بدید.
بعد. از سال ها انتظار?
اساطیر ما نشان میده که ما از قبل تو راه حق بوده ایم
اون از اساطیر یونانی ها و اسکاندیناوی ها که هزارتا خدای فانی دارند
این اساطیر ما که خدای خدایان نماد نور اهورا مزدا را داریم
مردم ایران = مردم حق
این کامنت=حق
میتونم بگم قشنگترین پستی بپد تا الان خوندم تو سایتا واقعا خیلی قشنگ بود و معلوم بود زحمت زیادی براش کشیده شده
ایشالا نوبت ایین میترائیسم هم برسه چون تو جهان خیلی طرفدار داشت
فقط میخونم و حسرت میخورم که چرا از این پتانسیل هیچ استفاده ای نمیشه...
حمایت حمایت حمایت......
خسته نباشید خانم احمدی
واقعا عالی بود
منتظر بخش های بعدی هستم
بالاخره نوبت به اساطیر ایران رسید.
خانم احمدی بهتون خسته نباشید میگم. خیلی رسا و قابل فهم توضیح دادید و این برای افرادی که اولین بار با اصطلاحات و مفاهیم اصیل ایرانی رو به رو میشن خیلی خوبه. همچنین تصاویر هم بسیار زیبا بود، مخصوصا ظاهر اهورامزدا که برام جدید و خاص بود.
به شدت منتظر بخش هیجان انگیزش(سه هزاره سوم و پایانی)هستم.
سلام
میخواستم تشکر کنم از خانم احمدی برای این مقاله بسیار خوب، فقط یه سوال عکس هایی که توی این مقاله هست معتبره؟
من با اینکه تو آرشیو آرت هایی از اساطیر ایران دارم تا حالا با آرت هایی که در این مقاله قرار گرفته شده رو به رو نشده بودم.
ولی دیشب دوباره یک سرچ کردم که دقیقا همین عکس ها با نام اهورامزدا تو یکسری وبسایت خارجی قرار گرفته بود.
پس به احتمال زیاد معتبره.
ببینید از ظاهر ایزدان باستانی ایرانی اطلاعات کمی هست که از نقش برحستهها و ... استخراج شده؛ این عکسها نقاشی از دیجیتال آرتیستها مختلف (اکثرن ایرانی) هستش و یه سریشون که به نظرم به جزئیاتی که خوندم میخورد رو انتخاب کردم.
خیلی ممنون?
بالاخره! خسته نباشید خانوم احمدی
فقط فکر کنید اساطیر اونا مثل زئوس که با همه رابطه داشت یا اودین که دائم الخمر بود رو چقد کل دنیا می شناسن و یه عالمه فیلم و سریال و بازی ازشون ساختن
اونوقت داستان های حماسی و اساطیر خودمون رو ما به زور می شناسیم
اونم چه داستان هایی، یه تار موی شاهنامه می ارزه به کل داستان های اساطیری اونا
البته اساطیر و فرهنگ هر کشوری محترمه (البته تا جایی! قاعدتا وحشی گری، بچه کشی و زنده به گور کردن دتر و اینطور چیزها قابل احترام نیستن!)
ما فقط باید تمرکزمون رو بزاریم روی حمایت و بست دادن اساطیر خودمون نه تخریب بقیه حتی مقایسه کردن فرهنگ کشورها با هم خوب نیست چه برسه به این که بخوایم یکی رو بزنیم تو سر دیگری
عالی،ادامه بدید حتما
عالی
اساطیر ایران یعنی نماد جنگ خوبی و بدی
یعنی مبارزه ابدی خیر و شر چه در زمین چه در آسمان و آزموده شدن نسل های بعدی
برای خفن بودن حتما لازم نیس مث اساطیر یونانی پر از پیچ و خم و انواع داستان و شخصیت باشه که یکم بخونی زده یا خسته بشی همین که این اسم های ایرانی رو میشنوی خیلی خوبه و حس خوبی میده...
پ.ن:خوشحالم ماه تولدم نماد کمال هستش
اگه به چشم افسانه بهش نگاه شه میتونه از اساطیر یونان و نورث هم سرتر باشه
متاسفانه بودجه و همایت از بازی هایی با موضوعات اساطیر و افسانه ها بشدت کمه
برعکس بازی های مذهبی...
حتما حتما این سری رو ادامه بدید
خسته نباشید❤️?
عالی بود منتظرم ببینم بقیش چی میشه:)
عالی پر قدرت ادامه بدین❤❤❤
((انتها اهورامزدا نخستین انسان به نام گیومرد (کیومرث) را میآفریند و با کمک ایوداد به او خوراک و یاری میرساند))
جدی میگی کیومرث؟
با هر چیزی که نباید شوخی کرد?
زندگی خود یه شوخی یه
سنگین بود