ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از ویجیاتو انتخاب کنید.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
اصلا راضی نیستم
واقعا راضی‌ام
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر ویجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فیلم و سریال

آیا هواداران قدرت بیشتری از عوامل یک فیلم سینمایی برای تصمیم گیری دارند؟

از فیلم سونیک تا جنگ ستارگان و فیلم‌های دی‌سی و مارول، فیلم‌های سینمایی همیشه آثاری هستند که با همکاری نویسندگان، کارگردانان، بازیگران، فیلم‌برداران و ده‌ها نیروی متخصص دیگر به یک محصول مشترک تبدیل می‌شوند. محصولی ...

امیرمحمد سلیمانی
نوشته شده توسط امیرمحمد سلیمانی | ۱۰ اسفند ۱۳۹۸ | ۲۰:۳۰

از فیلم سونیک تا جنگ ستارگان و فیلم‌های دی‌سی و مارول، فیلم‌های سینمایی همیشه آثاری هستند که با همکاری نویسندگان، کارگردانان، بازیگران، فیلم‌برداران و ده‌ها نیروی متخصص دیگر به یک محصول مشترک تبدیل می‌شوند. محصولی که هدف اصلی آن می‌تواند انتقال یک پیام سیاسی-اجتماعی، نزدیک‌کردن انسان‌ها به یکدیگر و یا سرگرم‌کردن تماشاگران باشد. بنابراین فیلم‌های سینمایی شباهت بسیاری با آثار تاریخی دارند؛ آثاری که گاهی ممکن است به دستاوردی جادویی تبدیل شوند و گاهی هم در تبدیل‌شدن به یک عنوان منسجم هم شکست می‌خورند.

اگرچه آثار سینمایی انواع گوناگونی دارند اما این روزها با یک نوع جدید از فیلم‌ها روبرو هستیم؛ سوپ‌هایی که در حال پخته‌شدن هستند تا به دست مشتری‌ها برسند اما نه تنها عوامل فیلم بلکه تماشاگران به عنوان آشپز حاضر می‌شوند تا ادویه‌های آن را تغییر دهند. در حقیقت استودیوهای فیلم‌سازی این روزها و بیش از هر زمان دیگری تحت تاثیر هواداران قرار گرفته‌اند. پدیده‌ای که باید نام آن را «تاثیر هواداران» نامید. با ویجیاتو همراه باشید.

آیا هواداران قدرت بیشتری از عوامل یک فیلم سینمایی دارند؟

توییتر، ردیت، سایر شبکه‌های اجتماعی و البته اینترنت مکان مناسبی است که افراد می‌توانند دیدگاه‌های خود را ارائه کنند. آن هم بدون این که هویت واقعی آن‌ها شناخته شود. مردم می‌توانند در اینترنت به میم‌ها بخندند و درباره هر چیزی که دوست دارند، اظهار نظر کنند. اما همانطور که همه‌ ما می‌دانیم (و حتی آن را تجربه کرده‌ایم) فضای اینترنت به معنای واقعی کلمه، سمی است. فرارکردن از این فضای مسموم غیرممکن نیست اما زمانی که درگیر آن شویم، تقریبا بعید است راهی برای نجات آن پیدا کنیم. اتفاقی که برای فیلم سونیک هم رخ داد همین بود، درست زمانی که نخستین تریلر Sonic the Hedgehog منتشر شد؛ توییتر این فیلم را به خاک و خون کشید.

فیلم سونیک پس از جنجالی که پیرامون طراحی ظاهری شخصیت سونیک داشت، تغییرات بسیاری را تجربه کرد. تاریخ اکران فیلم به تعویق افتاد و حالا واقعا هم بهتر شده است. ظاهر جدید سونیک، برای افراد بیشتری یادآور بازی‌های ویدیویی این شخصیت شده و گفته می‌شود تم داستان نیز کمی فرق کرده است. این اتفاقات روی فروش بلیت‌های فیلم هم تاثیرگذار شد؛ اما این وقایع اکران سونیک فقط مثبت نبود. هنرمندانی که سونیک اولیه را طراحی کردند، پس از انتشار نخستین تریلر شدیدا مورد انتقاد قرار گرفتند. فشارها آن‌قدر افزایش یافت که جف فاولرِ کارگردان اعلام کرد طراحی شخصیت سونیک از ابتدا انجام می‌گیرد. بنابراین تاریخ اکران فیلم تغییر کرد تا انیماتورها فرصت بیشتری برای تغییرات ریشه‌ای داشته باشند.

تماشاگران در حال تبدیل‌شدن به سینماگران قدرتمند هستند

اگرچه این تغییرات و تاخیر ناشی از آن به سود پارامونت پیکچرز بود اما رفتار این استودیو می‌تواند هویت کاری هنرمندان صنعت سینما را تحت تاثیر قرار دهد. حالا این عوامل فیلم نیستند که تصمیم می‌گیرند اثر مورد علاقه‌شان را چگونه تولید کنند؛ آن‌ها حتی تحت تاثیر استودیوها هم نیستند. حالا تماشاگران هستند که پیش از اکران یک فیلم سینمایی، درباره داستان و شخصیت‌های اصلی آن قضاوت می‌کنند. آن هم در شرایطی که هنرمند باید اثری که به آن وابسته شده را به شکل کامل خلق کند و سپس به انتقادات آن پاسخ دهد.

آیا هواداران قدرت بیشتری از عوامل یک فیلم سینمایی دارند؟

اما واکنش تماشاگران به تریلر ابتدایی فیلم سونیک، ریشه در قدرتی دارد که آن‌ها به مرور زمان به دست آورده‌اند. هشتگ ReleaseTheSnyderCut# را به یاد دارید؟ هشتگی از سال ۲۰۱۷ در جریان است. جایی که هواداران کامیک بوک‌های دی‌سی اعلام کردند هر کاری می‌کنند تا نسخه‌ی اصلی فیلم Justice League که توسط زک اسنایدر خلق شده است، منتشر شود. آن‌ها اعتقاد داشتند فیلمی که به عنوان Justice League اکران شده تحت تاثیر سلیقه‌ی برادران وارنر تغییر کرده و این فیلم دوساعته تغییرات بسیاری را تجربه کرده است. واکنش‌ها به حدی رسید که زک اسنایدر تصاویری از حذف‌شده از فیلم را در کنار کانسپت آرت‌های متعدد منتشر کرد. اما به نظر می‌رسد نسخه‌ای که هواداران دی‌سی به دنبال آن هستند، اصلا وجود ندارد و یا لااقل فعلا خبری از آن نیست.

برای استودیویی مثل برادران وارنر، انتشار نسخه‌ای متفاوت از فیلمی بلاک باستری مثل Justice League یک اتفاق بی‌سابقه لقب می‌گیرد. با این حال هواداران ناامید نشده‌اند. هشتگ آن‌ها هنوز در جریان است .حالا شایعاتی هم مطرح شده که پس از آغاز به کار سرویس استریم HBO Max ممکن است ویرایش زک اسنایدری فیلم در دسترس قرار بگیرد. حتی اگر فیلمی که هواداران ‌دی‌سی به دنبال آن هستند هم منتشر نشود، باز هم اتفاقی که برای فیلم Justice League رخ داد، می‌تواند مثال خوبی برای قدرت «تاثیر هواداران» باشد.

حتی دیزنی هم تحت تاثیر هواداران قرار می‌گیرد

نارضایتی هواداران در دنیای جنگ ستارگان هم قدرتمند ظاهر شد. تماشاگران فیلم The Last Jedi آن‌قدر از تغییرات فیلم نسبت به ریشه‌های اصلی دنیای جنگ ستارگان ناراضی بودند که دیزنی دو سال تلاش کرد تا دوباره قلب آن‌ها را تسخیر کند. بنابراین فیلم The Rise of Skywalker تغییرات بسیاری را تجربه کرد. اگر هوادار جنگ ستارگان هستید و از The Last Jedi ناامید شدید و تحت تاثیر فیلم بعدی جی. جی. آبرامز قرار گرفتید، احتمالا باز هم احساس کرده‌اید که The Rise of Skywalker نشانه‌هایی از عذرخواهی از تماشاگران را یدک می‌کشد. این یعنی برنامه‌ی اصلی دیزنی برای توسعه فیلم‌های سومین سه‌گانه‌ی جنگ ستارگان تغییر کرده بود؛ آن هم تحت تاثیر واکنش شدید هواداران. اما مشکل اصلی این است که وقتی تلاش می‌کنید همه را راضی نگه دارید، در نهایت هیچکس راضی نیست.

آیا هواداران قدرت بیشتری از عوامل یک فیلم سینمایی دارند؟

با این حال هوادارانی هم وجود داشتند که از تغییرات The Rise of Skywalker ناراضی بودند. پستی در شبکه اجتماعی Reddit قرار گرفت که مدعی شد دیزنی با بخش بزرگی از فیلم‌نامه‌ی آبرامز موافق نبوده است. بنابراین در تدوین نهایی، حدود ۴۰ دقیقه از صحنه‌های فیلم‌برداری شده فیلم کنار گذاشته شده‌اند. این ادعا هرگز تایید نشد. بنابراین در برابر هوادارانی که The Last Jedi را دوست نداشتند، گروهی قرار گرفتند که خواهان انتشار نسخه‌ی اصلی The Rise of Skywalker بودند. اما به نظر نمی‌رسد ویراش جی. جی. آبرامزی فیلم هرگز منتشر شود.

آینده «تاثیر هواداران» چه شکلی می‌شود؟

فیلمی که در آینده‌ی نزدیک ممکن است قربانی سلیقه‌ی قدرتمند مخاطبان شود، احتمالا Ghostbusters: Afterlife لقب می‌گیرد. تریلر این دنباله نشان می‌دهد احتمالا در مقایسه‌ با فیلم‌های قبلی فرانچایز در حال ریبوت Ghostbusters که با حضور بازیگرانی مثل ملیسا مک‌کارتی و لزلی جونز آغاز شد، لحن بسیار جدی‌تری دارد. فیلم Afterlife قرار است داستان نوه‌ یکی از اعضای اصلی Ghostbusters را روایت کند؛ بنابراین شاهد بازگشت بسیاری از بازیگران و شخصیت‌های دو فیلم دهه‌ی ۸۰ هستیم.

اشتباه نکنید! تریلر فیلم جزییات بسیار خوبی دارد و به نظر می‌رسد با فیلم بسیار جذابی مواجه هستیم. اما ممکن است هواداران این مجموعه، عوامل Afterlife را تحت فشار قرار دهند تا داستان فیلم را به شکلی که آن‌ها دوست دارند، تغییر دهند. چراکه به نظر می‌رسد سونی پیکچرز بیش از حد در برابر فیلم رفتار محتاطانه دارد. آن‌ها دوست ندارند هواداران Ghostbusters را عصبانی کنند. اما مسیری که طی می‌کنند، کمی نگران‌کننده است.

آیا هواداران قدرت بیشتری از عوامل یک فیلم سینمایی دارند؟

تغییری که در فیلم سونیک ایجاد شد، زیبایی‌شناسی را هدف قرار داده بود. تاثیری روی داستان فیلم نداشت و تنها قرار بود نزدیکی بیشتری با بازی‌های ویدیویی سونیک داشته باشد. قرار هم نیست ویرایش جی. جی. آبرامزی یا نسخه زک اسنایدری فیلم را تماشا کنیم. اما به نظر می‌رسد یک اقلیت جریان‌ساز در شبکه‌های اجتماعی موفق شده‌اند خلاقیت پشت صحنه‌ی این فیلم را تحت تاثیر قرار دهند؛ این حادثه بدون شک یک اتفاق بزرگ است.

استودیوها چگونه در برابر «تاثیر هواداران» ایستادگی می‌کنند؟ مارول توضیح می‌دهد

فیلم‌ها باید با یک دیدگاه منحصربه‌فرد و مجرد ساخته شود. این به معنای محدودکردن یک فیلم به یک شخص نیست. اما باید تفکر ثابتی شکل بگیرد که فیلم را حول محور آن توسعه پیدا کند. البته این سیاست که توسط استودیوهای مارول به کار گرفته شده، همیشه مورد انتقاد بوده است. بنابراین با همه تفاوت‌هایی که در فیلم‌های مارول وجود دارد، آن‌ها در نهایت توسط کوین فیگ مدیریت و هدایت می‌شوند. البته در این یک مورد استثنایی فراموش نکنید که مارول همیشه مخاطب‌هایش را شگفت‌زده می‌کند. آن‌ها گاهی دستاوردهای تازه‌ای را امتحان می‌کنند که هواداران حتی انتظار برخورد با آن را هم نداشتند. برای اطلاعات بیشتر درباره تاثیر استودیوهای سینمایی مارول بر روی هواداران کاپیتان آمریکا و مرد آهنی بهتر است با کسب و کار آن‌ها آشنا شوید.

مارول اخیرا متوجه شده گوش‌کردن به حرف‌های تماشاگران و البته پذیرش «تاثیر هواداران» دقیقا همان چیزی است که آن‌ها نیاز دارند. با این حال این پذیرش بی قید و شرط، همیشه هم لازم نیست. اگرچه این هواداران مارول بودند که موفق شدند استودیوی شخصیت‌های موردعلاقه‌شان را ترغیب کنند تا فیلم‌های Captain Marvel و Black Panther را بسازند اما مارول هم همیشه تحت تاثیر آن‌ها نبوده است. باوجود نارضایتی بسیاری از هواداران مارول، فیلم Avengers: Endgame در نهایت با داستانی که در ذهن مارول بود، ساخته شد و موفقیت بی‌نظیری را جشن گرفت. دنباله‌ فیلم‌هایی مانند Captain Marvel و Black Panther هم با سرعت بسیار کم‌تری از شدت اشتیاق هواداران در دست ساخت است. شاید استودیوهای سینمایی مارول یک الگوی کامل و مناسب برای مقابله با «تاثیر هواداران» باشند.

هواداران می‌توانند سینما را تکراری‌تر از قبل کنند

اگر قرار باشد «تاثیر هواداران» بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد، سینما به ساخت ریبوت‌ها، دنباله‌ها، فیلم‌های سینمایی غیرواقعی و عناوین بدون ریسک ادامه می‌دهد. فراموش نکنید بهترین فیلم‌های سال ۲۰۱۹ توسط کارگردانانی ساخته شده‌اند که هرگز زیر فشار فضای مجازی قرار نگرفتند. شبکه‌های اجتماعی جایی است که عصبانیت افراد، هیچ هزینه‌ای برای آن‌ها به همراه ندارد. همه‌ی مردم می‌توانند بدترین صفت‌ها را علیه یکدیگر به کار بگیرند تا لایک‌ها، ریتوویت‌ها و بازدیدهای بیشتری را دریافت کنند. در چنین فضایی، پیداکردن یک نقد سازنده واقعا دشوار به نظر می‌رسد

یادمان باشد بزرگترین بلاک باسترهای سینمایی زمانی به فیلم‌های بهتری تبدیل می‌شوند که استودیو‌ها ابتدا بهترین عوامل پشت صحنه‌ را استخدام کنند و سپس کاملا به آن‌ها اعتماد کنند.

بیشتر بخوانید:

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید

مطالب پیشنهادی