ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از ویجیاتو انتخاب کنید.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
اصلا راضی نیستم
واقعا راضی‌ام
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر ویجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فیلم و سریال

نگاهی به سریال نون خ ۲ – ابزورد از نگاه کردی

سریال نون خ ۲ با طنزهای انفجاری و دیالوگ‌هایی که مانند شمشیر به قلب سوژه فرو می‌روند به یکی از بهترین سریال‌های تلویزیون تبدیل شده که نه تنها هرگز به مرز لودگی نمی‌رسد بلکه آهسته ...

امیرمحمد سلیمانی
نوشته شده توسط امیرمحمد سلیمانی | ۴ اردیبهشت ۱۳۹۹ | ۱۴:۰۰

سریال نون خ ۲ با طنزهای انفجاری و دیالوگ‌هایی که مانند شمشیر به قلب سوژه فرو می‌روند به یکی از بهترین سریال‌های تلویزیون تبدیل شده که نه تنها هرگز به مرز لودگی نمی‌رسد بلکه آهسته آهسته خودش را بیشتر از قبل نشان می‌دهد. سریالی که در ابتدا به نظر می‌رسید برنامه‌ای برای روایت داستانش ندارد حالا ثابت کرده یکی از هوشمندانه‌ترین سریال‌های تلویزیون است که گاهی اوقات دیالوگ‌هایش تا آنسوی مرزهای قرمز صدا و سیما هم پیشروی می‌کند.

اگرچه فضا و مضامین اصلی سریال نون خ ۲ نسبت به فصل اول آن تغییرات بسیاری را تجربه کرده اما هنوز هم یک هدف مشخص را دنبال می‌کند؛ روایتی کمدی از فرهنگ و زندگی مردم اقلیم کردستان با همه دشواری‌ها و زیبایی‌ها. این دقیقا همان هدفی است که سعید آقاخانی و دوستانش برای به تصویرکشیدن متفاوت‌تر آن در فصل دوم یک ریسک بزرگ را به جان خریده‌اند. برای نگاه دقیق به سریال نون خ ۲ با ویجیاتو همراه باشید.

نگاهی به سریال نون خ ۲ - ابزورد از نگاه کردی

سریال نون خ یک مجموعه تلویزیونی بود که نخستین بار در تعطیلات نوروز سال ۱۳۹۸ توسط شبکه یک صدا و سیما پخش شد و عنوان پربیننده‌ترین سریال نوروزی را کسب کرد. خیلی‌ها تصور می‌کنند نون خ در واقع نسخه‌ای کردی از سریال پایتخت است اما واقعیت این است که نون خ در روایت، پردازش شخصیت‌ها و کمدی تفاوت‌های عمده‌ای با پایتخت دارد. استقبال باورنکردنی از سریال نون خ باعث شد سعید آقاخانی و همکارانش برای ساخت فصل دوم سریال هم وارد عمل شوند.

با این حال سریال نون خ ۲ تغییرات بزرگی را نسبت به فصل نخست تجربه کرده است. سعید آقاخانی چند ریسک بزرگ را به جان خریده تا سریالش را از تکراری‌بودن نجات دهد و البته که همه ریسک‌های او به شکلی باورنکردنی جواب داده‌اند.

تبدیل کمدی شخصیت‌محور به کمدی موقعیت‌محور

در ابتدا به نظر می‌رسید فصل دوم سریالی که سعید آقاخانی درباره اقلیم کردستان ساخته، یک سقوط بزرگ را تجربه می‌کند. در چند قسمت ابتدایی، سریال نون خ ۲ داستان دقیقی برای روایت‌کردن نداشت اما واضح بود که آقاخانی تلاش می‌کند سریالش را از طنز شخصیت‌محور به طنز موقعیت‌محور تبدیل کند. در فصل اول، شخصیت نورالدین خانزاده (با هنرنمایی سعید آقاخانی) در مرکز داستان بود و بخش عظیمی از وزنه جذابیت‌های سریال روی دوش او کشیده می‌شد. اگرچه در فصل دوم هم سعید آقاخانی هم‌چنان شخصیت اصلی سریال است اما داستان سریال صرفا حول محور او نمی‌چرخد.

در میانه فصل دوم شخصیت نورالدین خانزاده اندکی به سایه رفت و این فرصت بی‌نظیر را به اطرافیانش داد تا بیشتر از قبل دیده شوند. اگرچه بخش عظیمی از داستان فصل اول سریال در تهران می‌گذشت (انتقال داستان به تهران در فیلم‌نامه نون خ ۲ هم وجود دارد) اما آقاخانی تصمیم گرفت با اشاره به زلزله‌‌هایی که در سال ۹۶ رخ داده، داستان سریال را هدف‌دار دنبال‌تر کند. امیر وفایی و محمد تنابنده به عنوان نویسندگان سریال با بهره‌گیری از مشکلاتی که در حاشیه زلزله سرپل ذهاب شکل گرفته بود، با تیغی زهرآگین به مدیریت اسفناک بحران در ایران حمله‌ور می‌شوند.

بخش عظیمی از موفقیت سریال در انتقال داستان‌پردازی‌اش از کمدی شخصیت‌محور به کمدی موقعیت‌محور به واسطه دیالوگ‌ها صورت می‌گیرد. سعید آقاخانی با انتقال داستان اصلی سریالش به چادرهای عشایری موفق شده کارخانه‌ای از کنایه‌های تیز و قدرتمند احداث کند. این کنایه‌ها محدودیتی ندارند و گاهی به خطوط قرمز صدا و سیما نزدیک می‌شوند و حتی از آن عبور می‌کنند. سیاستی که تلویزیون اندکی در پایتخت ۶ نشان داده بود حالا در نون خ ۲ هم دنبال می‌شود. با این حال به دلیل شرایط داستان اصلی سریال، کمدی‌ کنایه‌آمیز نون خ ۲ اهمیت بیشتری در فیلم‌نامه دارد.

تغییر در روایت داستان

فصل اول نون خ جذابیت‌های ویژه‌ای داشت اما همیشه در رسیدن به نقطه اوج ناتوان بود. نقطه ضعفی که علی رغم پتانسیل‌های باورنکردنی سریال، آن را ناکام نشان می‌داد. همین مسئله باعث می‌شد تماشاگران سریال گاهی اوقات احساس کنند با یکی از کمدی‌های درجه دو در تلویزیون روبرو هستند که واقعا خنده‌دار است اما ضعف‌هایی برای رسیدن به یک اثر به‌یادماندنی دارد. عوامل سریال نون خ ۲ این نقاط ضعف را به خوبی شناسایی کرده‌اند و همین باعث شده فصل دوم نسبت به فصل اول یک پیشرفت بزرگ باشد.

سریال نون خ ۲ هنوز هم دیالوگ‌های زائد زیادی دارد اما تکلیف شخصیت‌هایش را مشخص کرده است. حالا خبری از داستان‌های فرعی بی‌فایده نیست. فیلم‌نامه نون خ ۲ یک مسیر اصلی دارد که داستان‌های فرعی‌اش را در همان بستر دائمی روایت می‌کند. این اتفاق در فصل اول هم رخ داده بود اما هم‌بستگی و همکاری داستان‌های سریال در فصل دوم به مراتب کیفیت بالاتری دارد. به عبارت دیگر، سریال نون خ ۲ از همان اعدادی استفاده می‌کند که در فصل نخست هم از آن‌ها بهره می‌برد اما این بار فرمول اصلی را عوض کرده است. این تغییر فرمول باعث شده تماشاگر تعامل بهتری با شخصیت‌های سریال داشته باشد.

نگاهی به سریال نون خ ۲ - ابزورد از نگاه کردی

افزایش شخصیت‌های اصلی

بزرگترین برگ برنده سریال نون خ ۲ نسبت به فصل اول این است که قدرت بیشتری به شخصیت‌های فرعی‌اش می‌بخشد. این اتفاق باعث شده شخصیت نورالدین خانزاده ارتباط بیشتری با اطرافیانش برقرار کند. دیالوگ‌های بیشتر، داستان‌های بیشتر و کمدی‌های بیشتر بزرگترین نتیجه این تغییر بزرگ هستند و سریال را وارد سطح جدیدی می‌کنند. در فصل نخست، شخصیت نورالدین خانزاده به معنای واقعی کلمه در مرکز داستان قرار داشت و در بهترین حالت اعضای خانواده‌اش در کنار او می‌درخشیدند. اما در نون خ ۲ همه شخصیت‌های سریال داستان و شخصیت‌پردازی خودشان را دارند. این گسترش بی‌نظیر شخصیت‌ها باعث شده همه آن‌ها در ساختن آجر به آجر داستان کمک‌ کنند.

کمدی و دیالوگ‌ها؛ تبدیل تخمه آفتابگردان به انار قرمز

کمدی سیاه سریال نون خ ۲ در حاشیه داستان‌های اصلی و حاشیه‌ای خود به حدی قدرتمند است که نیش و کنایه‌های بی‌سابقه‌ای دارد. ارجاعات تحسین‌برانگیز سریال به هنرنمایی نوید محمدزاده و ارزش نفت در اقتصاد ایران هم محدود نمی‌شود و حتی به سینمای هنر و تجربه هم رحم نمی‌کند. دیالوگ‌های ابزورد مهم‌ترین ویژگی سریال هستند و همین گفتگوهای هدف‌دار با کلیشه‌های مطرح است که نه تنها نون خ ۲ را زنده نگه می‌دارد بلکه هویت ویژه‌ای به آن می‌بخشد. اما نگاه ابزوردی سریال محدود به دیالوگ‌هایش نیست و در بسیاری از سکانس‌هایش هم دیده می‌شود. برخلاف فصل نخست، دیالوگ‌ها قدرت بیشتری از بازی‌ها دارند. اما فضای سریال هم تئاتری‌تر از هر عنوان دیگری در تلویزیون است و این دقیقا همان برگ برنده باورنکردنی نون خ ۲ لقب می‌گیرد. این تغییر را می‌توان به تغییر مضمون اصلی سریال هم ارتباط داد. در نون خ سال ۹۸، تخمه آفتابگردان نقش پررنگی در سریال داشت اما در فصل دوم انار به مضمون اصلی تبدیل شده است. همین سیاست است که جذابیت‌های سریال را بیشتر می‌کند.

افزایش قدرت نقش‌های فرعی هم در پررنگ‌شدن دیالوگ‌ها بی‌تاثیر نبوده اما سوال اساسی این است که سریال نون خ ۲ با تکیه بر همین دیالوگ‌ها می‌تواند برای همیشه موفق باشد؟ این پرسشی است که عوامل سریال باید پاسخ قانع‌کننده‌ای برای آن پیدا کنند. پاسخی که می‌تواند موفقیت سریال در فصل‌های آینده را تضمین کند. با این حال سریال ثابت کرده پتانسیل‌های بی‌‌نظیری دارد که حتی در شکست‌خورده‌ترین حالت هم می‌تواند درخشش خود را ادامه دهد. تنها پردازش بیشتر هویت نون خ ۲ کافی است تا سریال برای فصل‌های بعدی هم ساخته شود.


بیشتر بخوانید:

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (3 مورد)
  • Mohammad reza
    Mohammad reza | ۷ اردیبهشت ۱۳۹۹

    خیلی باحال بود،حیف کم بود و بد تموم کردند

  • Reza_Dark
    Reza_Dark | ۵ اردیبهشت ۱۳۹۹

    سریال خیلی خوبی بود اما حیف خیلی کم بودووو خسته نباشی بابت نقد کوتاه و مختصرت

  • معین
    معین | ۴ اردیبهشت ۱۳۹۹

    عالی بود

مطالب پیشنهادی