قابلیت Smart Delivery در ایکس باکس سری ایکس چطور کار میکند؟
در ماه فوریه اخیر، مایکروسافت از قابلیتی کلیدی در کنسول نسل بعدیاش، یعنی ایکس باکس سری ایکس رونمایی کرد. در پستی که این شرکت منتشر کرد، خبری از لیست مشخصات و سرعت صرف نبود. این ...
در ماه فوریه اخیر، مایکروسافت از قابلیتی کلیدی در کنسول نسل بعدیاش، یعنی ایکس باکس سری ایکس رونمایی کرد. در پستی که این شرکت منتشر کرد، خبری از لیست مشخصات و سرعت صرف نبود. این بیانیهای فنی و فلسفی بود و نقشه راهی برای مشتریان که بدانند هنگام خرید ایکس باکس بعدی، دقیقا چه چیزی گیرشان میآید.
یکی از بخشهای جالب این پست، معرفی قابلیت Smart Delivery بود، قابلیتی که در غاییترین حالت باعث میشود مجبور به صرف هزینه کمتری برای بازی ویدیویی باشید. میپرسید چطور؟ در این مقاله توضیح میدهیم.
مشکل
به عنوان مثال، بیایید نگاهی بیندازیم به بازی The Elder Scrolls V: Skyrim - عنوانی که مجازا روی تمام پلتفرمهای شناخته شده برای بشریت عرضه شده و هر بار مشتریان باید آن را دوباره بخرند... اما یک استثنای مهم وجود داشت.
اسکایریم نخستین بار در سال ۲۰۱۱ روی پلی استیشن ۳، پیسی و ایکس باکس ۳۶۰ عرضه شد. ایکس باکس وان در سال ۲۰۱۳ به بازار آمد اما اسکایریم هیچوقت یکی از بازیهای برنامه Backward Compatibility نبود. در سال ۲۰۱۶، بتسدا The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition را عرضه کرد که ورژنی تازه از بازی با گرافیک بهبودیافته برای پیسی، ایکس وان و پلی استیشن ۴ بود. گیمرهایی که قبلا بازی را روی ایکس باکس ۳۶۰ خریده بودند، باید دوباره بابت این نسخه پول میدادند.
در این میان اما آن دسته از پیسی گیمرهایی که نسخه ابتدایی را روی استیم خریده بودند، Special Edition را به عنوان یک ارتقای رایگان دریافت میکردند.
Smart Delivery قرار است همان کاری را بکند که نسخه رایگان اسکایریم برای پیسی کرد. این قابلیت کمک میکند که دیگر مجبور به خرید چندینباره یک بازی کنسولی نباشیم. مایکروسافت میگوید این تکنولوژی «به شما این توانایی را میدهد که یک بار بازی را بخرید و بدانید که -چه روی ایکس باکس وان و چه ایکس باکس سری ایکس- به ورژن درست آن بازی روی هر ایکس باکسی که تجربهاش میکنید دسترسی دارید».
مایکروسافت هنوز دقیقا مشخص نشده که Smart Delivery چطور از منظر فنی کار میکند، اما پیام این شرکت واضح است. اگر یک بازی از Smart Delivery پشتیبانی کند، کافیست تنها یک نسخه از آن را بخرید و بعد روی هرکدام از کنسولهای مدرن ایکس باکس تجربهاش کنید. و وقتی این کار را میکنید، میتوانید مطمئن باشید که به بهترین ورژن بازی روی آن پلتفرم خاص دسترسی دارید.
این از آن قابلیتهاییست که پیسی گیمرها برای مدتی بسیار بسیار طولانی در اختیار داشتهاند. بازیهای پیسی معمولا به رایگان بهبود مییابند و این به بازیکنان اجازه میدهد از تجهیزات سختافزاری جدیدشان مانند پردازشگرهای گرافیکی قدرتمندتر و مانیتورهای بهتر استفاده سازنده کنند. به این ترتیب، Smart Delivery قرار است گیمینگ روی ایکس باکس را همسو با گیمینگ روی پیسی کند.
تجربه مصرفکننده
هنوز نمیدانیم Smart Delivery از نظر فنی چطور کار میکند، اما مایکروسافت آنقدر درباره این قابلیت صحبت کرده که تقریبا به خوبی میدانیم تجربه مصرفکنندگان چه شکل و شمایلی خواهد داشت.
بازیها عرضه میشوند و ورژنهای فیزیکی و دیجیتالی برای هر دو کنسول ایکس باکس وان و ایکس باکس سری ایکس از راه میرسند. مصرفکنندگان میتوانند هر نسخهای که میخواهند را بخرند و چه از طریق لایسنس دیجیتالی و چه قرار دادن دیسک درون دستگاه، مالکیتشان بر بازی را احراز میکنند. بعد از این، فارغ از اینکه روی ایکس باکس وان بازی میکنند یا ایکس باکس سری ایکس، خود کنسول ورژن درست را در اختیارشان قرار میدهد.
باید حواستان باشد که این سیستم با Backward Compatibility تفاوت دارد. مایکروسافت به خاطر سازگار کردن بازیهای نخستین ایکس باکس و ایکس باکس ۳۵۰ با ایکس باکس وان به شهرتی اساسی رسیده. ورژن ایکس باکس وان Madden NFL 21 شاید از طریق برنامه Backward روی ایکس باکس سری ایکس قابل بازی باشد، اما تجربهای که از آن حاصل میشود به هیچوجه شبیه ورژنی نیست که به صورت خاص برای کنسول نسل بعد ساخته شده.
در عوض، بازیکنان صرفا از مزایای سختافزار جدیدتر و قدرتمندتر بهرهمند میشود. Smart Delivry اما قرار است نسخه ایکس باکس سری ایکس و تمام و کمال بازی را در اختیار افرادی قرار دهد که عنوانی خاص را ابتدا برای ایکس باکس وان خریدهاند.
بازی را یکبار بخر، آن را روی نسلهای مختلف تجربه کن و از سرمایهگذاریات و همینطور سختافزار جدید لذت ببر. از لحاظ فلسفی، موضوع همینقدر ساده است. اما اینکه Smart Delivery در عمل چطور کار میکند، چیزیست که باید منتظر بمانیم و به چشم ببینیم.
فلسفه
اینجاست که موضوع اندکی پیچیده میشود.
یادتان هست که پیشتر به فلسفه اشاره کردیم؟ مایکروسافت متعهد شده که تمام بازیهای Xbox Game Studios از Smart Delivery پشتیبانی میکنند. این تعهد بدان معناست که تمام بازیهای فرست پارتی این شرکت مانند Halo Infinite روی هر دو کنسول به خوبی کار میکنند.
مایکروسافت میگوید که تکنولوژی Smart Delivery را در اختیار تمام بازیسازان و ناشران نیز قرار داده. اما اینطور نیست که آن بازیسازان و ناشران مجبور به پیروی از این استاندارد باشند. توپ در زمین آنهاست و خودشان درباره پشتیبانی از Smart Delivery تصمیم میگیرند.
در حال حاضر میدانیم که حداقل ۱۲ بازی از قابلیت Smart Delivery پشتیبانی میکنند:
- Assassin’s Creed Valhalla (Ubisoft)
- Call of the Sea (Raw Fury)
- Chorus (Deep Silver)
- Cyberpunk 2077 (CD Projekt Red)
- Dirt 5 (Codemasters)
- Gears 5 (The Coalition)
- Halo Infinite (Xbox Game Studios)
- Scarlet Nexus (Bandai Namco)
- Second Extinction (Systemic Reaction)
- The Ascent (Neon Giant/Curve Digital)
- Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 (Paradox Interactive)
- Yakuza: Like a Dragon (Sega)
الکترونیک آرتز یکی از اولین ناشران شخص ثالثی بود که نظرش راجع به Smart Delivery را به صورت عمومی اعلام کرد. این شرکت در ابتدا گفت که تنها امکان ارتقا از ایکس باکس وان به ایکس باکس سری ایکس در بازی Madden NFL 21 وجود دارد و نه برعکس؛ آن هم برای مدت زمانی محدود. بعد از واکنش طرفداران، الکترونیک آرتز گفت که تا زمان عرضه نسخه بعدی، امکان دریافت نسخه رایگان Madden NFL 21 روی ایکس باکس سری ایکس فراهم خواهد بود.
نکته جالب اینست که الکترونیک آرتز هیچ اشارهای به دو طرف ماجرا نکرده. این یعنی اگر Madden NFL 21 را برای ایکس باکس سری ایکس بخرید، نباید انتظار داشته باشید که امکان تجربهاش روی ایکس باکس وان هم مهیا باشد. بنابراین حواستان باشد که وقتی الکترونیک آرتز بار دیگر داشت درباره Smart Delivery صحبت میکرد، به خوبی به حرفهایش گوش دهید تا سرتان کلاه نرود.
اما در مجموع یک چیز واضح است: Smart Delivery برای کمک به مصرفکنندگان ساخته شده، چون سازگاری میان نسلی را امکانپذیر کرده و مردم را از خرید دوباره بازیها بینیاز میکند. مایکروسافت در این لحظه از این تکنولوژی برای تمام بازیهای انحصاریاش استفاده خواهد کرد. حالا بقیه ماجرا به توسعهدهندگان، ناشران -و سونی، بزرگترین رقیب مایکروسافت در دنیای کنسولهای خانگی- بستگی دارد تا جای خودشان را در این حوزه پیدا کنند.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
نکته ای که من هنوز نفهمیدم این هست که دارنده های کنسول فعلی ایکس باکس و پلی استیشن از خدمات مشابهی بعد از خرید ایکس و پرو برخوردار بودن. فرق این یکی با بقیه چیه؟ این خدمات قبلا هم رایگان بود.