چه رزولوشنی برای بازی کردن مناسب است؟
دنبال گرافیک خوب هستید؟ پس باید در مرحله اول سراغ «رزولوشن یا وضوح تصویر» بروید. رزولوشن مهمترین تنظیمی است که برای رسیدن به یک جلوه بصری مناسب برای هر بازی باید انتخاب کنید. البته این ...
دنبال گرافیک خوب هستید؟ پس باید در مرحله اول سراغ «رزولوشن یا وضوح تصویر» بروید. رزولوشن مهمترین تنظیمی است که برای رسیدن به یک جلوه بصری مناسب برای هر بازی باید انتخاب کنید. البته این را هم در نظر داشته باشید که اگر توان سختافزاری شما کمتر از حد مورد نیاز باشد، انتخاب رزولوشن دیگر به همین سادگی نیست. سالیان سال 1080p به عنوان مقداری ایدهآل شناخته میشد. اما به نظر میرسد دوران 1080p نیز رو به اتمام است.
سال ۲۰۲۰ را سپری میکنیم و سوال اصلی ما اینجاست که با وجود سختافزار حال حاضر دنیا و بازیهایی که منتشر میشوند، چه رزولوشنی را باید انتخاب کنیم؟
رزولوشن چیست
رزولوشن به تعداد پیکسلهایی میگویند به صورت عمودی و افقی روی صفحه نمایش قرار میگیرند. هرچه تعداد پیکسلها بیشتر باشد، تصویری که میبینید نیز جزئیات بیشتری خواهد داشت. دنیای گیمینگ این روزها سه رزولوشن محبوب دارد:
- Full HD 1080p
- Quad HD 1440p
- Ultra HD 2160p
همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید، رزولوشن مستقیما با نسبت تصویر در ارتباط است. نسبت تصویر یا Aspect Ratio یا با اعدادی مانند ۱۶:۹ یا ۱۶:۱۰ و... میشناسیم. سه رزولوشنی که بالاتر نام بردیم انتخاب بیشتر گیمرها هستند. اما چه تفاوتی با یکدیگر دارند و کدام بهتر است؟
Full HD
برای گیمرهایی که چندین و سال از عمرشان را پای بازیهای ویدیویی گذاشتهاند Full HD یادآور خاطرات خوشی است. در زمانهای قدیم گیمرها تنها دو حق انتخاب داشتند که یکی 720p یا HD بود و دیگری 1080p یا Full HD. این روزها پیدا کردن یک مانیتور 720p بسیار سخت است، اما تلویزیونهای زیادی هستند که همچنان با این رزولوشن ساخته میشوند. درواقع تلویزیونهایی که معمولا کوچکتر از ۳۰ اینچ هستند.
اما در سال ۲۰۲۰ پیش نمیآید که شما بتوانید یا بخواهید یک بازی را به صورت 720p تجربه کنید. مگر اینکه به قصد نوستالژی باشد و برای این کار نیز از یک کنسول قدیمی استفاده کنید. اما عمر 1080p به اندازه 720p کوتاه نبود و هنوز هم 1080p به عنوان انتخاب بیشتر گیمرها شناخته میشود. نداشتن سختافزار قدرتمند و از طرفی فریمریت مناسب و کافی باعث میشود تا گیمرها سراغ رزولوشنهای بالاتر نروند و به 1080p بسنده کنند.
همچنین مانیتورهای ۱۴۴ و ۲۴۰ هرتز با رزولوشن 1080p بازار را قبضه کردهاند و به اولین انتخاب گیمرها تبدیل شدهاند. گیمرهایی که دنبال یک تجربه روان و بیدردسر هستند معمولا این دسته از مانیتورها را به سایر انتخابهای موجود ترجیح میدهند. از طرفی به خاطر داشته باشید که مانیتور و سختافزاری که بتواند 1080p را پشتیبانی کند از نظر قیمتی مقرون به صرفه است و شما هزینه هنگفتی برای رسیدن به این سطح از کیفیت پرداخت نمیکنید.
درکل میتوان دلیل محبوبیت 1080p را تناسب کافی آن میان کیفیت جلوههای بصری و یک پرفورمنس روان و بیدردسر دانست. اگر نمیخواهید بیش از حد برای تجهیزات گیمینگ هزینه کنید و از طرفی دنبال یک سطح استاندارد برای تجربه بازیهایتان هستید، 1080p یا به عبارتی Full HD انتخاب اول و آخر شماست.
Quad HD
برای گیمرهای حرفهای Quad HD یک انتخاب مناسب و منطقی محسوب میشود. QHD حد میان Full HD و UHD است و به نوعی بهترین المانهای این دو رزولوشن را در خود جای داده. جلوههای بصری در رزولوشن QHD بهتر از 1080p است و همچنان میتوان با یک سختافزار مناسب به فریم ریتی روان و منطقی دست پیدا کرد.
کارت گرافیکهای میانردهای مانند AMD RX 580 یا Nvidia GTX 1060 و 1060Ti برای رزولوشن 1440p مناسبند. حتی برخی کارت گرافیکهای ضعیفتر نیز میتوانند از پس نمایش این رزولوشن بربیایند. البته ممکن است در این بین فریم ریت قربانی شود که انتخاب آن کاملا به خودتان بستگی دارد.
Ultra HD
معمولا نام Ultra HD را به عنوان 4K میشنویم. استاندارد جدیدی که صنعیت گیمینگ تمام تلاشش را میکند به آن دست پیدا کند.یکی از اصولی است که کنسولهای نسل بعد سونی و مایکروسافت شدیدا روی آن تبلیغ میکنند. تلویزیونهای 4K سالها پیش وارد بازار شدند و خوشبختانه این روزها بیش از پیش شاهد عرضه مانیتورهای 4K به بازار هستیم. به همین خاطر قیمت این دسته از مانیتورها نیز با یک کاهش چشمگیر روبهرو بوده و دیگر مانند گذشته کالایی بیش بیش از حد گرانقیمت تلقی نمیشوند.
نیازی به توضیح نیست و قطعا خودتان میدانید که تصاویر با رزولوشن 4K چه کیفیتی فوقالعادهای دارند. اما بدیهی است که برای رسیدن به این کیفیت سختافزاری قدرتمند مورد نیاز است. تنها کارت گرافیکهای گرانقیمت سری RTX انویدیا هستند که قدرت لازم برای پردازش تصاویر 4K را دارند. البته کارت گرافیکهای قدیمیتری مانند GTX 1070Ti یا GTX 1080Ti و از طرفی RX Vega 56 یا Vega 64 نیز میتوانند به این درجه از کیفیت برسند. البته با قربانی کردن میزان چشمگیری از فریم ریت.
در نهایت میتوانیم از Ultra HD یا 4K به عنوان آینده گیمینگ یاد کنیم که این روزها در دسترس است. اما با پشتوانهای از قدرتمندترین سختافزارها و گرانقیمتترین تجهیزات گیمینگ که قطعا دراختیار بسیاری از گیمرها نیست.
نسبت تصویر یا Aspect Ratio
اما نکته دیگری وجود دارد که حین صحبت کردن در مورد رزولوشن نباید فراموش کرد و آن هم نسبت تصویر است. این روزها نسبت تصویر استاندارد ۱۶:۹ است. اما میتوان نسبتهایی بزرگتر مانند 21:9 یا فوق عریض یا حتی ۳۲:۹ نیز پیدا کرد. اما سوالی که ممکن است مطرح شود این است که ارتباط نسبت تصویر و رزولوشن چیست؟
مانیتورهای فوق عریض پیکسلهای بیشتری دارند و استفاده از این پیکسلهای اضافی فشار بیشتری به سخت افزار شما وارد میکند. حجم پردازش سختافزار شما برای نمایش تصویری با نسبت تصویر ۱۶:۹ و رزولوشن ۲۵۶۰x۱۴۴۰ قابل مقایسه با نسبت تصویر ۲۱:۹ و رزولوشن ۳۴۴۰x۱۴۴۰ نیست. چیزی که با استفاده از نسبت تصویر بزرگ به دست میآورید:
- FOV یا Field of View (میدان دید) بزرگتر که در بسیاری از بازیها کارآمد است
- ضعیفتر شدن پرفورمنس بخاطر بیشتر شدن تعداد پیکسلها
البته فاکتورهای دیگری نیز وجود دارند که مستقیما تجربه شما از بازیهای ویدیویی را تحت تاثیر قرار نمیدهند. مانیتورهای فوق عریض بسیار گرانتر از مانیتورهای عادی هستند، به شما اجازه سادهتر انجام دادن چند کار به صورت همزمان را میدهند و تجربه سینماتیک شما از فیلم پیش رویتان را به شدت افزایش میدهند.
اما این مسئله را هم مد نظر داشته باشید که بسیاری از بازیسازان این روزها پشتیبانی از مانیتورهای فوق عریض در بازیهایشان را متوقف کردهاند. این بخاطر مزیتی است که کاربران با مانیتورهای فوق عریض نسبت به کاربرانی که با مانیتورهای عادی بازی میکنند به دست میآورند. درواقع شما اجازه دارید با هر رزولوشنی که خواستید بازی کنید، اما میدان دید شما یا همان FOV سقف مشخصی دارد.
حتی بسیاری از بازیهای دیگر نیز هستند که از نسبت تصویر ۲۱:۹ یا ۳۲:۹ پشتیبانی نمیکنند. در نتیجه شما باید سراغ تنظیماتشان بروید و آنقدر تغییرشان دهید تا درنهایت بتوانید به یک تصویر معقول دست پیدا کنید. این مسئله درخصوص تمام بازیهای قدیمی صدق میکند. به همین خاطر نسبت تصویر ۱۶:۹ همچنان بهترین انتخاب برای گیمرها محسوب میشود.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
آقا امین هم دستش تو کاره?
1060ti ........کجا دیدید ماهم بخریم
(تلویزیونهای 4K سالها پیش وارد بازار شدند) از دنیا عقبیدا!
وقتی با 4k بازی کنی دیگه 1080p اصلا به چشمت نمیاد نمیتونی بازی کنی
من وارزونو 4k چهل فریم بازی میکنم حاظر نیستم کیفیتشو کاهش بدم
با اومدن کارت گرافیکای 3000 تازه داریم به سمت 4K میریم
کارت گرافیکای 2000 و 1000 اصلا برای 4k خوب نیستن
مطمئنی گرافیک سالمه و ذوب نشده؟?
از دنیا هم عقب نیستیم فقط دما واسمون مهمه و دوست نداریم سیستم به فنا بره
اکثر پلیرهای معروف کانتر روی رزولوشن نزدیک به 720 بازی میکنن. با مانیتور 240 رفرش ریت
اصلا برای pc فورکی پیشنهاد نمیشه و نهایتش فول اچ دی خوبه
فورکی به گرافیک فشار بسار زیادی میاره و افت فریمم داره
"اما در سال ۲۰۲۰ پیش نمیآید که شما بتوانید یا بخواهید یک بازی را به صورت 720p تجربه کنید." با دلار 25 ت چرا که نه؟
واقعا چرا که نه؟
من هنوز گاهی اوقات ۶۰۰×۸۰۰ بازی میکنم.
مانیتورم هم حداکثر ۱۳۶۶×۷۶۸ رو پشتیبانی میکنه.
اما واقعا کیفیتش راضی کنندست برام.
من نیازی به رزولوشن بالا نمیبینم و همون ۷۲۰ هم خیلی وقتا کیفیتش مناسبه.
مقاله خوبی بود.
ولی فکر کنم RTX 2060 برای 4K مناسب باشه.?
بستگی به بازی و اپتیمایز بودنش داره
Toro janet darbare refresh rate begoo
4k که برای اکثر ایرانی ها یا حتی جهان قابل دسترسی نیست همون ۱۰۸۰ خوبه
موافقم
فول اچ دی یاد آور خاطرات خوشی است؟
داداشم ده سال با مانیتور 480 بود و منم الان 900 پیکسل دارم?
من برای دوستان PC گیمر اصلا 4k رو پیشنهاد نمیکنم حتی اگه سخت افزار خوبی دارید
من خودم تجربشو داشتم وقتی 4k بازی میکنی اولا با افت شدید فریم ریت مواجه میشین دوما در دراز مدت باعث کاهش شدید پرفورمنس میشه و cpu رو هم ضعیف میکنه سوما باید حتما یه فکری برای کولینگ سیستم بکنید چون از cpu بیشتر کار میکشه (خصوصا اگه لپتاپ دارید)
من دقیقا همین بلا سرم اومد و به نظرم بهترین رزولوشن 1600pهست
والا ما هم فور کی داشتیم هم فول اچ دی، با توجه به فاصله برای دیدن استاندارد همان فول اچ دی است چون اگه سایز بره بالا فاصله بیشتر میشه از نزدیک هم واقعا تفاوت زیاد ندارند در کل به نظرم تبلیغاتی است و نوع پنل در کیفت و رنگ بیشتر تاثیر داره
عکس تیتر هم که فرمول یکه به به .
ممنون بابت مقاله مفید و خوبتون .