ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از ویجیاتو انتخاب کنید.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
اصلا راضی نیستم
واقعا راضی‌ام
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر ویجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

کتاب استیون کینگ - Banner
کتاب و ادبیات

۲۰ کتاب استیون کینگ برای غرق شدن در ذهن پادشاه وحشت

هنگامی که سخن از ژانر وحشت می‌شود، استیون کینگ جزو نخستین نام‌هایی‌ست که به ذهن می‌رسد. این نویسنده‌ی آمریکایی در بین نویسندگان و به طور ویژه نویسندگانِ ژانر ترسناک همچون یک افسانه به چشم می‌آید. ...

محمدرضا صفری
نوشته شده توسط محمدرضا صفری | ۶ بهمن ۱۴۰۲ | ۱۹:۰۰

هنگامی که سخن از ژانر وحشت می‌شود، استیون کینگ جزو نخستین نام‌هایی‌ست که به ذهن می‌رسد. این نویسنده‌ی آمریکایی در بین نویسندگان و به طور ویژه نویسندگانِ ژانر ترسناک همچون یک افسانه به چشم می‌آید. کسی که با لقب «پادشاه وحشت» شناخته می‌شود از سال ۱۹۷۶ تا کنون فعال بوده و با نوشتن چند ده رمان و نزدیک به ۲۰۰ داستان کوتاه، چه در ژانر وحشت و چه در دیگر ژانرها، یکی از پرکارترین نویسندگان دنیا به شمار می‌آید. موفقیت نوشته‌های استیون کینگ هم با فروش چند صد میلیونی آثارش تا برگردان‌ها و اقتباس‌های فراوانی که از داستان‌های او انجام شده زبانزد همگان است. اگر شما هم دوست دارید به خواندن یک کتاب از استیون کینگ سرگرم شوید ولی نمی‌دانید به سراغ کدام یک از آن‌ها بروید، در این نوشتاری شما را به شماری از بهترین و پرآوازه‌ترین نوشته‌های پادشاه وحشت آشنا می‌کنیم.


تاریکی همه‌گیر، بدون ستارگان

نویسندهاستیون کینگ
تاریخ انتشارسال ۲۰۱۰
نام انگلیسیFull Dark, No Stars

همانند کم و بیش همه‌ی نویسندگان دیگر، استیون کینگ هم کار خود را با نوشتن داستان‌ها و رمان‌های کوتاه آغاز کرد. این آثار کوتاه در مجموعه‌هایی منتشر شده‌اند که یکی از آن‌ها «تاریکی همه‌گیر، بدون ستارگان» نام دارد. در این گلچین، چهار رمان کوتاه گنجانده شده است که روی تاریکی نهاد انسان و پیامدش تمرکز دارد. اگر چندان با دنیای استیون کینگ و ژانر ترسناک آشنایی ندارید، شاید مجموعه‌ای از آثار کوتاه در این زمینه بیش‌تر مناسب شما باشد.

چهار داستان «تاریکی همه‌گیر، بدون ستارگان» شامل این موارد هستند: ۱۹۲۲ (1992) که درباره‌ی زنی‌ست که همسرش را می‌کشد، راننده‌ی بزرگ (Big Driver) که درباره‌ی یک سفر جاده‌ای به خانه است که اوضاع در آن خراب می‌شود، افزونه‌ی منصفانه (Fair Extension) که درباره‌ی مردی‌ست که با شیطان معامله می‌کند و یک ازدواج خوب (A Good Marriage) که احتمالاً بتوانید درونمایه‌اش را با نامش حدس بزنید. هر کدام از این داستان‌ها پر هستند از وضعیت‌های خشن و وحشتناک که باعث می‌شوند از خود بپرسید: «این چیزها چگونه به ذهن کینگ می‌رسند؟!».

بیگانه

نویسندهاستیون کینگ
تاریخ انتشارسال ۲۰۱۸
نام انگلیسیThe Outsider

در این روایت جنایی و هیجان‌انگیز کینگ که در سال ۲۰۱۸ منتشر شده است، روایت کشتار خشن یک پسر جوان مورد پژوهش قرار می‌گیرد. برجسته‌ترین مظنون جنایتی که در «بیگانه» رخ داده است یکی از خوش‌آوازه‌ترین ساکنان محل به شمار می‌آید.

از نمونه‌ی دی‌ان‌ای تا آثار انگشت به جا مانده، همگی اشاره به این دارند که این شهروند خوشن‌نام عامل قتل وحشیانه‌ی پسر جوان است ولی انگار در کتاب سال ۲۰۱۸ استیون کینگ چیزی پلیدتر در پس این کشتار وجود دارد.

بازی جرالد

نویسندهاستیون کینگ
تاریخ انتشارسال ۱۹۹۲
نام انگلیسیGerald's Game

این داستان نه برای پدیده‌های ماورایی بلکه به این خاطر ترسناک است که پروتاگونیست در وضعیتی دور از انتظار گیر افتاده و اگر کاری انجام ندهد خواهد مُرد. «بازی جرالد» درباره‌ی زنی‌ست که در طی یک بازی اتاق خوابی با دستبند به تخت بسته می‌شود و سپس در این حال همسرش از دنیا می‌رود. این رویداد در یک خانه‌ی کنار دریاچه و به دور از هر انسان دیگری رخ داده است و این زن تنها خودش را دارد تا بتواند از این جایگاه نجات پیدا کند؛ البته اگر قربانی آواهای درون سرش نشود.

رمان «بازی جرالد» خوانندگان را مجبور می‌کند تا خودشان را در وضعیتی میخ‌کوب‌کننده قرار دهند: تنها، دستبندزده‌شده و بدون داشتن راهی برای فرار به جز استفاده از ذهن خود. در طول این ماجرا از واکنش ستیز یا گریزی بهره برده می‌شود که در هر برگ از کتاب آن را حس خواهید کرد.

کوجو

نویسندهاستیون کینگ
تاریخ انتشارسال ۱۹۸۱
نام انگلیسیCujo

به سختی می‌توان تصور کرد حیوانی که با لقب بهترین دوست انسان شناخته می‌شود به شکل پلیدی شرور به نمایش آید. ولی اگر پادشا وحشت در یک چیز مهارت داشته باشد، تبدیل کردن یک چیز ناممکن به وجودیتی وحشتناک است.

کتاب «کوجو» استیون کینگ سال ۱۹۸۱ روایتی از یک سگ خانواده‌ست که پس از هاری گرفتن تبدیل به یک قاتل مرگبار می‌شود. یک مادر و یک پسر که هر دوی آن‌ها نیز درگیری‌های خود را دارند، توسط این سگ شرور گیر می‌افتند.

ماجرای لیزی

نویسندهاستیون کینگ
تاریخ انتشارسال ۲۰۰۶
نام انگلیسیLisey's Story

«ماجرای لیزی» یکی از آثار متفاوت استیون کینگ به شمار می‌آید. در این داستان، ماجرای یک بیوه دنبال می‌شود که پس از کند و کاو در چیزهایی که از همسر نویسنده‌اش بازمانده است به مکانی تاریک می‌رود تا یک بار و برای همیشه از شر شیاطین همسرش خلاص شود. در این روایت نگاهی صادقانه نسبت به ازدواج و شیاطین ناشناخته‌ای که یک همسر می‌تواند با خود به همراه آورد انداخته می‌شود.

این کتاب استیون کینگ کینگ جزو آثار شخصی‌تر اوست. نوشته شدن «ماجرای لیزی» هنگامی صورت پذیرف که این نویسنده‌ی آمریکایی پس از مبارزه با سینه‌پهلو از بیمارستان مرخص شد. دفتر او در حال بازسازی بود و کتاب‌ها و نوشته‌هایش بسته‌بندی شده بودند تا به ذهنش خطور کند چه اتفاقی می‌افتاد اگر در هنگام مرگش، همسر او به سراغ این بسته‌ها می‌رفت.

آتش‌افروز

نویسندهاستیون کینگ
تاریخ انتشارسال ۱۹۸۰
نام انگلیسیFirestarter

این رمان سال ۱۹۸۰ ماجرای دو نفر که مورد آزمایش یک سازمان دولتی قرار می‌گیرند و توانایی‌های ذهنی به دست می‌آورند را دنبال می‌کند. آن‌ها به همدیگر دل می‌بندند که پیامدش به دنیا آمدن دختری‌ست که پایروکینزیس دارد؛ یعنی می‌تواند با ذهن خود آتش بیفروزد. اکنون آن سازمان به دنبال این دختر برای خود است و والدینش می‌خواهند تا به هر بهایی از دخترشان نگه‌داری کنند.

کتاب «آتش‌افروز» از آن دسته نوشته‌های استیون کینگ است که در ابتدا انتظار چندانی از آن نمی‌رفت ولی به مرور محبوب شد. در این ماجرا با داستانی که با شتاب پیش می‌رود طرف هستیم که از همان ابتدا خواننده را به درون خود می‌کشد و نمی‌گذارد آن را کنار بگذارید.

منطقه‌ی مُرده

نویسندهاستیون کینگ
تاریخ انتشارسال ۱۹۷۹
نام انگلیسیThe Dead Zone

این داستان حول محور مردی با نام جانی اسمیت می‌چرخد که از یک کمای حدوداً پنج سال بیدار می‌شود و می‌فهمد که اکنون می‌تواند با لمس کردن دیگران گذشته و آینده‌ی آن‌ها را ببیند.

او اکنون باید اخلاقیات خود را مورد آزمایش قرار دهد چرا که پس از دست دادن با یک سیاستمدار آینده‌ی تاریکی که در ذهنش دارد را می‌بیند. آیا جانی اسمیت برای نجات آینده باید خودش دست به کار شود و مجبور باشد نقش یک قهرمان را بازی کند؟

بدبختی

نویسندهاستیون کینگ
تاریخ انتشارسال ۱۹۸۷
نام انگلیسیMisery

روایت «بدبختی» از آن جایی آغاز می‌شود که یک رمان‌نویس سرشناس درگیر یک حادثه‌ی رانندگی وحشتناک می‌شود و به دست یکی از بزرگ‌ترین هوادارانش از آن نجات پیدا می‌کند. اکنون این هوادار از شیوه‌های دور از انتظار و ناخوشایندی برای نگه‌داری از او استفاده می‌کند. بدین گونه، یک ماجرا از تنهایی، زندانی بودن و توهم رقم می‌خورد.

چیزی که مایه‌ی متفاوت بودن این کتاب استیون کینگ می‌شود این است که خاستگاه ترس آن انسانی‌ست. در بیش‌تر آثار پادشاه وحشت المان‌های فراطبیعی ریشه‌ی شرارت هستند ولی در «بدبختی» پلیدی چهره‌ی انسانی دارد. دانستن این که اندیشه‌ها و کنش‌های یک انسان می‌توانند چنین رویدادهایی را رقم بزند می‌تواند وحشتی فرای تصور داشته باشد.

آقای مرسدس

نویسندهاستیون کینگ
تاریخ انتشارسال ۲۰۱۴
نام انگلیسیMr. Mercedes

به گفته‌ی خود استیون کینگ، «آقای مرسدس» نخستین کتاب او در سبک کارآگاهی هارد-بویلد است. در این داستان یک افسر پلیس بازنشسته با همکاری افرادی دور از انتظار به دنبال این می‌گردد تا یک آدمکش را پس از این که یک مرسدس را به درون جمعیت رانده بود گیر بیندازند.

«آقای مرسدس» در واقع نخستین رمان از تریلوژی کینگ با محوریت کارآگاه بازنشسته بیل هاجز است که با «برای هر که پیدایش کرد» (Finders Keepers) و «پایان کشیک» (End of Watch) ادامه پیدا کرد. این سری نه تنها برای هواداران رمان‌های استیون کینگ بلکه برای طرفداران رمان‌های جنایی نیز خوشایند خواهد بود.

زیر گنبد

نویسندهاستیون کینگ
تاریخ انتشارسال ۲۰۰۹
نام انگلیسیUnder the Dome

«زیر گنبد» یکی از آثار علمی-تخیلی استیون کینگ به شمار می‌آید. این یک روایت گروهی از افرادی ایالات مین است که محل زندگی‌شان از بقیه بشریت به وسیله‌ی یک میدان انرژی گنبدی‌شکل سوا می‌شود. اکنون این اشخاص باید بفهمند که چه بلایی سرشان آمده است و شاید از آن مهم‌تر این که چگونه باید از آن رهایی یابند.

نکته‌ی جالب درباره‌ی رمان «زیر گنبد» این است که کینگ از یکی از آثار منتشرنشده‌ی خود برای نوشتنش الهام گرفت. آن اثر که با نام «آدمخوارها» (The Cannibals) شناخته می‌شود درباره‌ی ساکنان یک آپارتمان است که در محل زندگی خود گیر افتاده‌اند. طبیعتاً از روی اسم این نوشته می‌توان گمان برد که «آدمخوارها» می‌توانست رمانی ترسناک‌تر نسبت به «زیر گنبد» باشد.

ایستادگی

نویسندهاستیون کینگ
تاریخ انتشارسال ۱۹۷۸
نام انگلیسیThe Stand

اگر می‌خواهید یکی از ویژه‌ترین دنیاهای آخرالزمانی را ببینید، سری به کتاب «ایستادگی» استیون کینگ بزنید. در این رمان، پس از یک اشتباه از سمت بخش آزمایشگاهی وزارت دفاع ایالات متحده‌ی آمریکا، یک گونه بیماری مایه‌ی از بین رفتن شمار بسیار بالایی از جمعیت می‌شود و بازماندگان هم به وضعیتی همچون جنون می‌روند.

در روایت «ایستادگی» با دنیایی هولناک و شوم رو به رو هستیم که در آن هر تعریفی که از نیکی و پلیدی می‌دانیم زیر سوال می‌روند. این دنیا تنها یک هدف به شما می‌دهد: زنده ماندن و مقابله با شگفتی‌های شرورانه.

سری «برج تاریک»

نویسندهاستیون کینگ
تاریخ انتشاراز سال ۱۹۸۲ تا ۲۰۱۲
نام انگلیسیThe Dark Tower

استیون کینگ در سری کتاب «برج تاریک»، فانتزی پادآرمان‌شهر را با ژانر وسترن در هم می‌آمیزد. در این مجموعه با رولاند دسچین آشنا می‌شویم که در نقش یک هفت‌تیر کش به دنبال مرد سیاه‌پوش با توانایی‌های جادویی می‌گردد تا به برج تاریک دست پیدا کند. البته که این‌ها تنها شخصیت‌های سری «برج تاریک» نیستند و هفت‌تیر کشِ داستان در طول روایت با افراد گوناگونی رو به رو خواهد شد.

کینگ در این مجموعه، ژانرهای گوناگونی را با هم ترکیب کرده است تا دنیایی خاص را به وجود آورد؛ دنیایی که تکمیلش از سال ۱۹۸۲ آغاز شد و پس از ۳۰ سال، نهمین و واپسین کتاب از آن در سال ۲۰۱۲ به دست خوانندگان رسید.

غبرستان حیوانات خانگی

نویسندهاستیون کینگ
تاریخ انتشارسال ۱۹۸۳
نام انگلیسیPet Sematary

روایت «غبرستان حیوانات خانگی» از آن جایی آغاز می‌شود که خانواده‌ای به ایالات مین نقل مکان می‌کند و نزدیک ملک خود دو گورستان را می‌یابند. یکی از این قبرستان‌ها برای حیوانات خانگی از دنیا رفته است و دیگری محل دفن بومی‌های آمریکاست که انگار نیرویی فراطبیعی دارد. زمانی که یک تراژدی برای این خانواده رقم می‌خورد، بحث استفاده از نیروی این گورستان برای زنده کردن مرده‌ها پیش کشیده می‌شود. ولی اینجاست که باید فهمید نباید در برابر روند طبیعی رویدادها قرار گرفت چرا که پیامدهای وحشتناکی دارد.

کینگ در «غبرستان حیوانات خانگی» به شکل استادانه‌ای وحشت فراطبیعی را با ترس‌هایی بنیادین همچون فقدانی تصورناپذیر و ناتوانی خالص، در هم می‌آمیزد. تأثیرگذاری این رمان به میزانی بود که حتی شنیده می‌شود خود کینگ به خاطر ترسناک بودنش در به پایان رساندن آن به چالش برخورده بود.

آن

نویسندهاستیون کینگ
تاریخ انتشارسال ۱۹۸۶
نام انگلیسیIt

در این جا سخن درباره‌ی «آن» است؛ همان کتابی که پنی‌وایز دلقک رقاص را رونمایی کرد و مایه‌ی چندین مورد کولروفوبیا شد. در این رمانِ (بیش از) هزار صفحه‌ای، ماجرای هفت شخصیت به نمایش کشیده می‌شود که در محله‌ی دری ایالات مین در برابر نیرویی پلید با نام آن در دو مقطع از زندگی خود قرار می‌گیرند.

می‌توان در «آن» المان‌های فراوانی را یافت که باعث موفقیتش شده‌اند ولی دو مورد هستند که بیش‌تر به چشم می‌آیند. ابتدا این که استیون کینگ توجه ویژه‌ای به جزئیات دارد تا رویدادهای وحشتناک کتاب با وضوح بالا و به آسانی جان بگیرند. مورد دیگر هم تم محوری داستان به شمار می‌آید: نیکی در برابر پلیدی که چیزی فرای المان‌های فراطبیعی‌ست.

کری

نویسندهاستیون کینگ
تاریخ انتشارسال ۱۹۷۴
نام انگلیسیCarrie

«کری» رمانی بود که استیون کینگ و سبک نوشتاری و نبوغ ژانر وحشت او را به دنیا شناساند. این رمان ۱۹۹ صفحه‌ای سال ۱۹۷۴ درباره‌ی کری است که از جامعه رانده شده و در دبیرستان مورد زورگویی قرار می‌گیرد تا این که می‌فهمند توانایی‌های تلکنتیک دارد. زمانی که همکلاسی‌های کری در یک گردهمایی یک شوخی زننده با او می‌کنند، کری با استفاده از توانایی‌هایش باعث دردی وحشتناک و خونین برای آن‌ها می‌شود.

از آن جایی که «کری» نخستین نوشته‌ی کینگ به شمار می‌آید که به موفقیت رسید، پس شاید شگفت‌زده نشوید که بفهمید این رمان را زمانی نوشت که همراه خانواده‌اش در یک خانه‌ی سیار زندگی می‌کرد و به عنوان یک آموزگار انگلیسی سرگرم کار بود.

سیلمز لات

نویسندهاستیون کینگ
تاریخ انتشارسال ۱۹۷۵
نام انگلیسی'Salem's Lot

در دومین رمان چاپ‌شده از استیون کینگ، بن میرس به مین بازمی‌گردد؛ جایی که بخشی از دوران کودکی‌اش را گذرانده بود. ولی در اینجاست که می‌فهمد این محله و ساکنانش تحت چیره‌ی خون‌آشام‌ها قرار گرفته‌اند. اکنون وظیفه‌ی او و شماری دیگر از افراد جسور است تا بتوانند جلوی این موجودات شب را بگیرند.

«سیلمز لات» نشان داد که کینگ می‌تواند حتی یکی از زیرژانرهای گسترش‌یافته‌ی وحشت را نیز به سطحی تازه‌تر و ترسناک‌تر برساند. این نویسنده‌ی آمریکایی به گونه‌ای رمان سال ۱۹۷۵ خود را نوشته است که خوانندگان به راستی می‌توانند خود را در محل وقوع رویدادها و در حال رویارویی با موجودات شب تصور کنند.

۱۱/۲۲/۶۳

نویسندهاستیون کینگ
تاریخ انتشارسال ۲۰۱۱
نام انگلیسی11/22/63

اگر توانایی بازگشت در زمان را داشتید به کدام دوره می‌رفتید؟ گزینه‌ها بی‌کران هستند. شاید به ملاقات یکی از خویشاوندان دور دست بروید یا به خودِ جوان‌ترتان توصیه‌های الزامی را بکنید... یا می‌توانید جلوی یک ترور دگرگون‌کننده‌ی تاریخ را بگیرید. در رمان «۱۱/۲۲/۶۳» واپسین سناریو مورد بررسی قرار می‌گیرد. جیک اپینگ که یک آموزگار انگلیسی از مین است، در زمان سفر می‌کند تا تلاشی داشته باشد و جلوی ترور جان اف. کندی را در دالاس بگیرد.

«۱۱/۲۲/۶۳» تنها یک داستان سفر در زمان نیست، بلکه یک ادای احترام به دهه‌ی ۱۹۶۰ به شمار می‌آید که به گونه‌ی هوشمندانه‌ای المان‌های کلیدی آن دهه را در روایت خود جای داده است. کینگ طبق عادت خود، اپینگ را از چندین سناریو عبور می‌دهد تا سرانجام به مأموریت نجات جی‌اف‌کی برسد؛ از دخالت در کشتارهای تراژیک تا دل‌باختگی. اما همان طور که خود جیک اپینگ هم می‌فهمد، تفاوتی ندارند که چه میزان برای تغییرش تلاش کنی، زمان همیشه راه خود را پیدا می‌کند.

مؤسسه

نویسندهاستیون کینگ
تاریخ انتشارسال ۲۰۱۹
نام انگلیسیThe Institute

در یکی از تازه‌ترین نوشته‌های کینگ، ژانرهای علمی-تخیلی و تعلیق به گونه‌ای استادانه با یکدیگر در هم می‌آمیزند. در «مؤسسه» ماجرای یک بچه‌ی نابغه با نام لوک الیس دنبال می‌شود که توانایی‌های تلکنتیک دارد. او را می‌ربایند و به مؤسسه می‌آورند؛ یک مکان دور از دسترس که دیگر بچه‌های دارای توانایی‌های ویژه مورد استفاده قرار می‌گیرند.

لوک که تلاش برای فرار دارد، نقشه‌ی فراری را دست و پا می‌کند ولی مؤسسه جایی نیست که راحتی بتوان از آن گریخت. در رمان «مؤسسه»، همچون کتاب «آن»، یک بار دیگر می‌خوانیم که بچه‌ها در برابر ناشناخته‌ها آن هم به شکلی حماسی قرار می‌گیرند.

مسیر سبز

نویسندهاستیون کینگ
تاریخ انتشارسال ۱۹۹۶
نام انگلیسیThe Green Mile

این رمان که در دوران رکود رخ می‌دهد، داستان تسخیرکننده‌ی جان کافی را روایت می‌کند. او یک زندانی است که در انتظار اجرای حکم اعدامش به خاطر جنایتی‌ست که علیه دو دختر انجام داد. کافی که همانند موجودی بی‌رحم به نمایش کشیده می‌شود، زمانی که از مسیر سبز بگذرد به سرانجام خود خواهد رسید. هر چند سرپرست صف مرگ با نام پل اجکام می‌فهمد همه‌چیز درباره‌یِ کافیِ مهربانِ غول‌آسا آن گونه که به چشم می‌آید نیست. این زندانیِ تازه حتی توانایی‌هایی از خود نشان می‌دهد که برای انسان درک‌ناپذیر به نظر می‌آید.

داستان گیرا و تراژیک «مسیر سبز» ماجرایی از سادیسم، بی‌عدالتی، همذات‌پنداری و تعصب نژادی‌ست که خیلی زود در زمان انتشار به موفقیت رسید. جالب است بدانید که «مسیر سبز» در ابتدا همچون یک سریال در شش بخش و در طول شش ماه منتشر شد و همه‌ی این قسمت‌ها در لیست پرفروش‌ترین‌ها قرار گرفتند.

درخشش

نویسندهاستیون کینگ
تاریخ انتشارسال ۱۹۷۷
نام انگلیسیThe Shining

سومین رمان چاپ‌شده از استیون کینگ حول محوری نویسنده‌ای با اسم جک تورنس می‌چرخد که به همراه خانواده‌اش به هتلی دور از دسترس می‌رود تا در طول تعطیلات زمستان از این مکان نگه‌داری کند. بسیار طول نمی‌کشد تا نیروهای پلید اوورلوک هتل و همچنین شیاطین درونی خود جک او را راهی مسیری پر از دیوانگی و خشم می‌کنند.

مهارت کینگ در جان دادن به ترس‌های فراطبیعی و شخصی آن هم به شیوه‌ای واقع‌گرایانه در «درخشش» می‌درخشد. استیون کینگ دنباله‌ای برای «درخشش» نیز با نام «دکتر اسلیپ» (Doctor Sleep) در سال ۲۰۱۳ منتشر کرد که خوانندگان در آن سفری دوباره به این هتل تسخیرشده دارند.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (1 مورد)
  • ترک شیرازی
    ترک شیرازی | ۶ بهمن ۱۴۰۲

    پس مه کجاست ؟

مطالب پیشنهادی