بررسی کمیک Batman/Catwoman
در ران تام گینگ در کمیک اصلی Batman، شاهد این بودیم که این نویسنده یک رابطه عاطفی برای شخصیتهای بتمن و کتوومن را پایهریزی کرد. اما به دلایل مختلفی این ماجرا در سری اصلی Batman ...
در ران تام گینگ در کمیک اصلی Batman، شاهد این بودیم که این نویسنده یک رابطه عاطفی برای شخصیتهای بتمن و کتوومن را پایهریزی کرد. اما به دلایل مختلفی این ماجرا در سری اصلی Batman به سرانجام نرسید. با این حال، انتشارات دیسی اعلام کرد که این روایت در یک کمیک مجزا با نام Batman/Catwoman ادامه خواهد یافت.
حالا با اتمام انتشار کمیک Batman/Catwoman میتوان با یک نگاه جامعتر به این اثر نگاه کرد که آیا در انجام رسالت خود موفق بوده یا نه. آیا توانسته یک داستان عاشقانه از بتمن و کتوومن را در دل کمیکهای دیسی به مخاطبان تحویل دهد یا خیر.
- نام کمیک: Batman/Catwoman
- تعداد شمارهها: ۱۲ شماره
- تاریخ عرضه: از ماه فوریه سال ۲۰۲۱ تا ماه آگوست سال ۲۰۲۲
- نویسنده: تام کینگ (Tom King)
- مصور: کلی من (Clay Mann)
معمولاً نام یک اثر خبر از محتوای آن میدهد. وقتی یک کمیک Batman/Catwoman نامیده میشود، بدون در نظر گرفتن اطلاعات پیش زمینهای که از آن موجود است، میتوانید حدس بزنید که با یک داستان با محوریت بتمن و کتوومن طرف هستید. حالا در قدم بعد، با دسترسی به اطلاعات قبلی، منطقی است که از کمیک Batman/Catwoman یک ماجرای عاطفی با ترکیب دیگر ژانرهای شاخص کمیک بوکی مثل ابرقهرمانی، جنایی و معمایی (که بیشتر در روایتهای شوالیه تاریکی استفاده میشوند) را انتظار بکشیم.
اما وقتی مشغول به مطالعه Batman/Catwoman میشود ردپایی واضح از هیچ کدام از این ژانرها را نمیبینید. در واقع اگر بخواهم دقیقتر بگویم، هیچ ردپای واضحی نمیبینید. همه چیز آن قدر شلوغ، ناهمگون و نا به جاست که حتی تا آخرین شماره کمیک نیز متوجه نخواهید شد در حال مطالعه چه جور اثری هستید.
این نا به جایی نه تنها در روایت و داستان، بلکه تقریباً در تمام جنبههای دیگر کمیک نیز قابل مشاهده است. از حال و هوا، شخصیت پردازیها و دیالوگها گرفته تا حتی جنبههای بصری این کمیک هیچ هماهنگی منطقیای را نمیتوان دید.
تم کلی کمیک Batman/Catwoman کریسمس است، در تمام شمارههای آن شاهد اشاره به کریسمس هستیم؛ چه به جا و چه نا به جا. از شعرها و موسیقیهای فراوان مخصوص کریسمس که چندین پنل و حتی صفحه از هر شماره را اشغال کردهاند، تا اتفاقاتی که در روزهای کریسمس میافتند. این تکرار تم، به خصوص وقتی به مطالعه داستان در زمانی خارج از کریسمس مشغول هستید، اصلاً خوشایند نیست.
اما شاید انتخاب این حال و هوا منطقی میشد اگر حداقل شخصیتها و روایت در جای درست خود قرار میگرفتند. بزرگترین عامل عذاب در سری Batman/Catwoman، پرشهای زمانی و داستانی فراوان آن است. در هر شماره کمیک، چندین و چند بار داستان از یک خط زمانی به یک خط زمانی دیگر و از یک اتفاق به اتفاق دیگر میپرد؛ آن هم زمانها و اتفاقاتی که از هم بسیار فاصله دارند.
به این ترتیب، حتی اگر داستان کمی هم میتوانست منطقی به نظر بیاید، عملاً این حس را نمیتواند به خواننده منتقل کند. حال این به هم ریختگی روایی را با فاصلههای یک ماهه انتشار هر شماره کمیک ترکیب کنید تا متوجه شوید چقدر آشفتگی برای مطالعه این اثر به وجود میآید.
عامل دیگری که به Batman/Catwoman ضربه میزند، شخصیتهاییست که با آن چه که از آنها انتظار میرود فاصله دارند؛ آن هم در حالی که به مخاطب اطلاعات کافی برای این تفاوت شخصیتی داده نمیشود. در یک آن کتوومنی را دارید که در خط زمانی آینده، دخترش را تحت فشار میگذارد و در لحظهای دیگر سلینا کایل مشغول گذر زمان با جوکری است که میخواهد مثل همیشه سر بتمن بلا بیاورد.
این اتفاق به طور مداوم در تقریباً تمام پنلهای کمیک و برای دیگر شخصیتهای حاضر در داستان قابل مشاهده است. بتمنی را شاهد هستیم که ناگهان تراژدیای که منجر به مرگ والدینش شده را در حد «احمقانه» بودن پایین میآورد و مأموریتی که سالهای طولانی زندگی خود را صرف آن کرده بدون هیچ دلیل منطقی زیر سوال میبرد.
اگر این کمیک را مطالعه کنید به احتمال خیلی زیاد نقش بتمن برایتان عجیب و غریب به نظر میرسد. طبیعتاً از کمیکی که Batman/Catwoman نامیده شده انتظار دارید تا بتمن در کنار کتوومن (یا حتی بیشتر از او) در محوریت داستان قرار بگیرد. اما این کمیک بیش از هر چیزی کتوومن را در اولویت قرار میدهد. حتی در مرحله بعد هم این شوالیه تاریکی نیست که نقشی کلیدی را برعهده دارد. او تقریباً تا دو، سه شماره آخر یک شخصیت مکمل محسوب میشود و صرفاً سایهای از این شخصیت در داستان دیده میشود. کمیک Batman/Catwoman بیشتر روی رابطه گیج کننده کتوومن با جوکر مانور میدهد تا هر چیز دیگر.
همان طور هم که قبلاً به آن اشاره شد، این کمیک حتی در قسمت تصویرسازی نیز تکلیفش با خودش مشخص نیست. البته اشتباه نکنید. قسمت مصور Batman/Catwoman به معنای واقعی کلمه عالی و بینقص است. طراحیها در رئالترین حالت ممکن انجام شدهاند و رنگآمیزیها نیز کاملاً به بهبود این امر کمک میکنند. از همه مهمتر طراحی فیگورها و آناتومی شخصیتهای داستان است که به بهترین شکل ممکن به ثبت رسیدهاند. در واقع حتی میتوان بگویم قسمت مصور کمیک Batman/Catwoman بیش از داستان و شخصیتها، مخاطب را به دنبال کردن کمیک ترغیب میکند.
اما همین بخش تقریباً بینقص نیز دچار هرج و مرجی میشود. در چند شماره منتهی به پایان Batman/Catwoman، لیام شارپ (Liam Sharp) مسئول تصویرسازی کمیک میشود. به این ترتیب، ناگهان کمیک از آن حال و هوای رئالی که تحت نظارت کلی من به وجود آمده بود به شدت فاصله میگیرد و طراحیهایی سورئال با رنگآمیزیهایی شلوغ به شکل آبرنگی و رنگ روغنی تحویل میدهد. دلیل این اتفاق چندان مشخص نیست چرا که در چند شماره پایانی خود کلی من بازمیگردد تا دوباره تصویرسازی و رنگآمیزی رئال را به Batman/Catwoman بازگرداند.
به طور کلی، کمیک Batman/Catwoman نه تنها نتوانست چیزی که انتظارش را کشیده میشد ارائه کند، بلکه در واقع هیچ چیز جدیدی نیز برای رو کردن نداشت. حتی عناصر نوستالژیکی که گاهی در داستان استفاده میشوند نیز کمکی به بهبود روایت نمیکنند. به نظر باید خوشحال باشیم که چنین اتفاقی در دنیای اصلی دیسی (آن طور که ظاهراً در ابتدا در نظر گرفته شده بود) نیفتاد. تنها نکته مثبت تمام این ۱۲ شماره، فقط بخشهای مصور (آن هم با نوسانی عجیب) محسوب میشود. اگر این بخش با این قدرت وجود نداشت، شاید کمتر کسی رغبت به اتمام کمیک Batman/Catwoman میکرد.
به مطالعه در مورد کمیکهای بتمن ادامه دهید
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
داستان کمیک به خوبی بقیه کمیک ها نیست ولی اگه دنبال یه تجربه بعضا فان میگردید میتونه پیشنهاد خوبی باشه .