ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از ویجیاتو انتخاب کنید.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
اصلا راضی نیستم
واقعا راضی‌ام
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر ویجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

پری دریایی - Banner
کتاب و ادبیات

آشنایی با پری‌های دریایی – نیمه‌انسان‌های ساکن ژرفای آب‌ها

شاید داستان‌هایی از زن‌های زیبا را شنیده باشید که نیمه‌انسان هستند و در کنار پهنه‌های آبی با کالبد و آوای فریبنده و اغواگر خود باعث منحرف شدن و مرگ دریانوردان می‌شوند. اگر با این ویژگی‌ها ...

محمدرضا صفری
نوشته شده توسط محمدرضا صفری | ۲۷ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۹:۰۰

شاید داستان‌هایی از زن‌های زیبا را شنیده باشید که نیمه‌انسان هستند و در کنار پهنه‌های آبی با کالبد و آوای فریبنده و اغواگر خود باعث منحرف شدن و مرگ دریانوردان می‌شوند. اگر با این ویژگی‌ها به یاد یک پری دریایی می‌افتید، باید گفت که کم و بیش تصور اشتباهی از پری‌های دریایی دارید.

شباهت‌های فراوان پری های دریایی با سایرن‌های اساطیری باعث شده است تا مفاهیم فراوانی از این دو موجود داستانی با هم درآمیزند و خیلی‌ها آن‌ها را با یکدیگر اشتباه بگیرند. با این وجود باید دانست که یک پری دریایی دقیقاً یک سایرن نیست!


پری های دریایی چه کسانی هستند؟

یک مِرمِید (Mermaid) یا پری دریایی موجودی‌ست که نیمه‌ی پایینی بدنش همچون یک ماهی‌ست که به یک دم ختم می‌شود. نیمه‌ی بالایی پری‌های دریایی نیز همچون یک انسان مونث است. طبیعتاً موجودی هم که به جای پا، دم ماهی‌گونه دارد، در بسترهای آبی زندگی می‌کند.

از آن جایی که یک پری دریایی در واقع جنس ماده این موجودات به شمار می‌آید، در داستان‌هایی از جنس مذکر نیز نام برده می‌شود که مِرمَن (Merman) نام دارند و برای برگردان اسم آن‌ها از واژه‌ی دریامرد استفاده می‌شود. دریامردها نیز همان ویژگی‌های پری‌های دریایی را دارند تنها با این تفاوت که نیمه‌ی بالایی بدنشان همانند یک انسان نرینه است و بسیار کم‌تر در روایت‌ها حضور دارند.

گذشته‌ای دور و دراز و ناآشکار

همانند بسیاری از موجوداتی که در ادبیات و داستان‌های کلاسیک می‌توان یافت، پری های دریایی نیز ریشه در برخی باورها و افسانه‌های بشر دارند. رد پای موجوداتی نیمه انسان و نیمه ماهی را حتی در تمدن‌های کهن همچون آشوری‌ها در بیش از ۱۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح می‌توان یافت. با این وجود، پیدا کردن ریشه‌ی دقیق پری‌های دریایی دشوارتر از چیزی است که به نظر می‌رسد.

در تمدن‌ها، دوران‌ها و باورهای فراگیر فراوانی در سراسر دنیا از خدایان و موجوداتی یاد می‌شود که یا در دریا زندگی می‌کنند، یا با ماهی‌ها در ارتباط هستند، یا به ماهی تبدیل می‌شوند و یا نیمه ماهی به شمار می‌آیند. تازه، این‌ها تماماً سوای هر گونه موجود تصور شده از ترکیب انسان و هر موجود زنده‌ی دیگر محسوب می‌شوند که شاید روی مفهوم یک پری دریایی اثر گذاشته باشند. به این ترتیب، این که تصور فراگیر امروزی از پری‌های دریایی دقیقاً از کجا سرچشمه گرفته چندان آشکار نیست.

با این وجود می‌توان گفت که برخی از تأثیرگذارترین آثار مدرن درباره‌ی پری های دریایی، داستان کوتاه «پری دریایی کوچولو» نوشته‌ی هانس کریستیان آندرسن و دیگر روایت‌های فانتزی به مانند پیتر پن هستند که خود آن‌ها المان‌هایی از باورهای عامه و افسانه‌های فراگیر را در خود جای داده‌اند.

ساکنان ژرفای آب‌ها که به سطح آب سر می‌زنند

همان طور که گفته شد پری‌های دریایی و دریامردان، موجوداتی هستند که نیمه‌ی پایینی بدنشان همچون ماهی‌ها و بسیاری از موجودات آب‌زی‌ست. بنابراین، آن‌ها در بسترهای آبی سراسر دنیا زندگی می‌کنند. بیش‌تر، پری های دریایی را به اقیانوس‌ها و دریاهایی که به آب‌های آزاد دسترسی دارند نسبت می‌دهند ولی روایت‌هایی نیز هستند که این موجودات را حتی در دریاچه‌های منزوی و رودخانه‌ها هم قرار داده‌اند.

از آن جایی که پری‌های دریایی کم‌تر توسط انسان‌ها دیده می‌شوند و با آن‌ها پیوند کمی دارند، پس معمولاً در ژرفای آب‌ها و مکان‌های دور از دسترس بشر زندگی می‌کنند. به این ترتیب، آن‌ها تا جای ممکن از انسان‌ها دور هستند.

بیش‌تر ماجراها، پری‌های دریایی را موجوداتی بسیار زیبا معرفی می‌کنند که گاهی با ترکیب آوای خوشایندشان باعث جلب توجه دریانوردان و افرادی در کنار بسترهای آبی می‌شوند. در طرف دیگر دریامردها عموماً موجوداتی زشت تصورسازی شده‌اند. با همه‌ی این اوصاف ولی این ویژگی‌ها الزاماً جزو خصوصیات بنیادین فراگیر این موجودات نیستند و بسته به خواسته‌ی نویسنده و خالق می‌توانند زشت، زیبا، ساکت، آوازخوان، خشن، آرام و به هر شکل دیگری به تصویر کشیده شوند.

به طور کلی پری‌های دریایی موجوداتی‌اند که سرشان به زندگی خود گرم است و نه شرور هستند و نه خیرخواه. آن‌ها ممکن است با انسان‌ها ارتباط برقرار کنند یا تا جای ممکن از آن‌ها دور شوند. برخی از آن‌ها درباره‌ی شیوه‌ی زندگی بشر چیزی نمی‌دانند و این ناآگاهی‌شان ممکن است منجر به مرگ انسان‌هایی شود که با آن‌ها ارتباط برقرار کرده‌اند.

بعضی از افسانه‌ها، پری های دریایی را مسئول آب و هوا و وضعیت دریا می‌دانند. در تعدادی نیز این موجودات نشان محسوب می‌شوند؛ گاهی نماد شانس و خوش‌شانسی و زمان‌هایی خبر از یک رویداد ناگوار و شوم برای دریانوردان و کشتی‌شان.

سایرن‌ها؛ همتایان بدنهاد پری های دریایی

سایرن‌ها در اودیسه‌ی هومر

یکی از دلایل پیچیدگی ریشه‌یابی و بازگو کردن ویژگی‌های پری‌های دریایی، همانندی فراوان آن‌ها با موجوداتی به نام سایرن به شمار می‌آید. سایرن‌ها موجوداتی هستند که نیمه انسان مونث و نیمه پرنده به تصویر کشیده می‌شوند. بر خلاف پری های دریایی، آن‌ها ذات شروری دارند به طوری که با آواز مسحورکننده خود، دریانوردان را به مکان‌های خطرناک و مرگباری می‌کشند تا جانشان را از دست دهند و احتمالاً تبدیل به غذایشان شوند. این موجودات نیز همانند پری‌های دریایی بیش‌تر در بسترهای آبی دیده می‌شوند؛ چرا که با کشاندن کشتی‌ها و قایق‌ها به مناطق سنگی و صخره‌ای دریاها باعث نابودی آن‌ها می‌شوند.

با این وجود، سایرن‌ها بیش‌تر به اساطیر و افسانه‌های یونانی برمی‌گردند. نخستین اشاره‌ی ادبی به سایرن‌ها را در حدود بیش از ۷۵۰ سال پیش از میلاد مسیح و ادیسه‌ی هومر می‌توان یافت.

شباهت‌های بین این دو موجود اما به گونه‌ای باعث ترکیب آن‌ها با هم شد؛ به طوری که سایرن‌ها از زن‌هایی ترکیب شده با پرندگان تبدیل به زن‌هایی با نیمه‌ی پایینی مثل ماهی شدند. ولی از طرف دیگر آن‌ها هنوز بدنهادی و ابزارهای خود را حفظ کردند به طوری که با ظاهر اغواگر و آواز مسحورکننده‌شان، دریانوردان را به کام مرگ می‌شکاندند.

با این که این تصور چندان درست نیست ولی امروزه سایرن‌ها و پری‌های دریایی را به عنوان یک موجود یکسان در نظر می‌گیرند. در واقع تصور فراگیر این است که سایرن‌ها همان پری های دریاییِ شرور به شمار می‌آیند. اما در کل همه‌ی این موارد به نویسنده و خالق اثر بازمی‌گردد.

مطلب پیشنهادی
دخترخوانده‌ی ویلسون فیسک که مسیرش را از او سوا کرد
آشنایی با اکو – قهرمان ناشنوای مارول

دیده شدن پری‌های دریایی در دنیای واقعی

تندیس «پری دریایی کوچولو» در دانمارک

همچون هر موجود خیالی دیگر، بعضی افراد ادعا می‌کنند که پری های دریایی را در دنیای واقعی دیده‌اند. یا شاید هم وارون این درست است که پری‌های دریایی واقعاً دیده شدند و به دنیای داستان‌ها راه بازکردند؟! نمی‌توان با اطمینان گفت کدامشان درست است ولی شواهد و داده‌های علمی و دانش امروز بشر وجود پری های دریایی و دریامردان را رد می‌کند.

با این وجود، دریانوردی را تصور کنید که هفته‌ها و ماه‌ها روی کشتی و به دور از خشکی و انسان‌های روزمره‌ی دیگر قرار دارد، خسته و حوصله‌اش سر رفته و احتمالاً یک، دو یا چند بطری نوشیدنی الکلی مصرف کرده است. زیباترین رویدادی که می‌تواند برایش بیفتد دیدن یک زن زیبا در میانه‌ی دریا و اقیانوس است. حالا برایش تفاوتی ندارد این زن نیمه ماهی باشد یا حتی در حقیقت یک ماهی واقعی که تصوراتش او را به شکل نیمه انسان پدیدار می‌کنند. یا حتی تکه‌ای از یک صخره دریایی که به نظرش شباهت‌هایی با موجودی همچون یک پری دریایی دارد.

این تصورات به قدری پیش رفتند که از کریستف کلمب، کاشف قاره‌ی آمریکا، نقل شده است که در تاریخ ۹ ژانویه‌ی سال ۱۴۹۳ در سفر خود سه پری دریایی را می‌بیند. البته به نظر از شانس بد او این سه موجود نه پری دریایی بلکه دریامرد بودند به طوری که کلمب می‌گوید «نه به اندازه‌ی نیمی که نقاشی شده‌اند زیبایند». هر چند شاید موجوداتی که کریستف کلمب با آن‌ها رو به رو شده است نه پری دریایی و نه دریامرد و در واقع گاو دریایی بودند!

در هر حال، اگر نتوانستید یک پری دریایی راستین را در طول زندگی‌تان ببینید، روزی که مسیرتان به کپنهاگِ دانمارک خورد، می‌توانید در ساحل لانه‌لینیه یک پری دریایی را مشاهده کنید! این پری دریایی در واقع یک تندیس از جنس برنز است که ادوارد اریکسن آن را بر اساس داستان پری دریایی کوچولوی کریستیان آندرسن ساخته است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (17 مورد)
  • mohamady
    mohamady | ۲۹ مرداد ۱۴۰۲

    شنیده بودم تو دستان ها پری های دریایی از رابطه انسان دلفین به وجود امدن

  • Cardinal
    Cardinal | ۲۹ مرداد ۱۴۰۲

    من تا حالا merman نشنیده بودم. به پری دریایی مرد میگن myrmidon مِرمِدان

    • محمدرضا صفری
      محمدرضا صفری | ۲۹ مرداد ۱۴۰۲

      فکر کنم داری اشتباه میکنی. مرمدن‌ها تا جایی که فهمیدم گروهی از یونانی‌های باستان بودن که از آشیل پیروی میکردن.

  • QWJack
    QWJack | ۲۸ مرداد ۱۴۰۲

    هر چی که هستن
    تو RLcraft که خیلی رو مخن

    • MMYKING
      MMYKING | ۳۰ مرداد ۱۴۰۲

      تو بگو چی تو ار ال کرفت رو مخ نیست؟

      • QWJack
        QWJack | ۳۰ مرداد ۱۴۰۲

        به نکته خوبی اشاره کردی

  • YOUNES8405
    YOUNES8405 | ۲۸ مرداد ۱۴۰۲

    از اونجایی که پری های دریایی در اعماق دریا زندگی میکنن و نور آفتاب به سختی به اونجا میرسه رنگ پوستشون معمولا روشنه
    پس وجود پری دریایی سیاه پوست به لحاظ علمی غیر ممکنه

    • LM.Bingo.Design
      LM.Bingo.Design | ۲۸ مرداد ۱۴۰۲

      داش همین الان از خونتون بزن بیرون خبر رسیده نتفلیکس دنبالته

    • sibzaminie
      sibzaminie | ۲۸ مرداد ۱۴۰۲

      علمی؟عجب!

  • SEYED ALI
    SEYED ALI | ۲۸ مرداد ۱۴۰۲

    من خودم پریم

  • RIP_alireza
    RIP_alireza | ۲۸ مرداد ۱۴۰۲

    مطلب خوبی بود فقط یاد یه چی افتادم یه سری از مار های انسان نما هستن بعضی هاشون مثل همین پری دریایی ها هستن بعضی ها کلا مار ولی دست هم دارن مثل مارهای انیمیشن لگو نینجا گو راجب اوناهم یه توضیح میدین؟ ممنون میشم

    • KOUWNENTZ
      KOUWNENTZ | ۲۹ مرداد ۱۴۰۲

      فکر کنم اسمشون نسناس بود

    • محمدرضا صفری
      محمدرضا صفری | ۲۹ مرداد ۱۴۰۲

      راستش رو بخوای نمیدونم داری درباره‌ی چه موجوداتی میگی. با مشخصاتی که میگی تنها به شخصیت‌های افسانه‌ای "اکیدنا" و "ناگا" رسیدم.

      • RIP_alireza
        RIP_alireza | ۳۰ مرداد ۱۴۰۲

        بله تا اینجا درست گفتی تا جایی که شنیدم ناگا میگفتن که دو مدل داشت یکی مثل همین پری دریایی ها نیمه انسان بودن یکی دیگه همون مار فقط دست دارن حالا بهتر بفهمی تو انیمیشن لگو نینجا گو بود از این جور مار ها

        • محمدرضا صفری
          محمدرضا صفری | ۳۱ مرداد ۱۴۰۲

          خب، تا اون جایی که من فهمیدم ناگاها مربوط به اساطیر، افسانه‌ها و باورهای آسیای شرقی و جنوبی هستن (که احتمالاً برای همین تو فیلمی که نینجاها حضور دارن استفاده شدن). بیش‌تر به آیین‌ها و دین‌های هندو، جین و بودا مربوطن.
          همون طور هم که گفتی شکل‌های گوناگونی به تصویر کشیده می‌شن: از تماماً انسان، تا بخشی انسان و کاملاً مار که همین شکل‌ها هم یه سری تفاوت‌ها ممکنه با هم داشته باشن.
          ولی اگه دنبال یه نوشته‌ی جانانه باشیم باید بسپاریمش به پردیس احمدی که تو بخش اسطوره‌شناسی کامل بهشون بپردازه.

          • RIP_alireza
            RIP_alireza | ۳ شهریور ۱۴۰۲

            ممنون

  • MMYKING
    MMYKING | ۲۷ مرداد ۱۴۰۲

    زامبی پری دریایی

مطالب پیشنهادی