ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از ویجیاتو انتخاب کنید.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
اصلا راضی نیستم
واقعا راضی‌ام
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر ویجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

نگاهی به سریال سرباز - میلیتاریسم فرهنگی
فیلم و سریال

یادداشتی درباره سریال سرباز – میلیتاریسم فرهنگی

سریال سرباز با مجموعه‌ای از داستان‌های فرعی که مشخص نیست دقیقا به چه دلیلی در کنار داستان اصلی در جریان هستند به یکی از بی‌هدف‌ترین سریال‌های تلویزیون تبدیل شده است. سریالی که هدف خاصی را ...

امیرمحمد سلیمانی
نوشته شده توسط امیرمحمد سلیمانی | ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۹ | ۲۰:۳۰

سریال سرباز با مجموعه‌ای از داستان‌های فرعی که مشخص نیست دقیقا به چه دلیلی در کنار داستان اصلی در جریان هستند به یکی از بی‌هدف‌ترین سریال‌های تلویزیون تبدیل شده است. سریالی که هدف خاصی را دنبال نمی‌کند حتی در روایت داستان‌های متعددش هم مشکلات بزرگی دارد و همانطور که نمی‌تواند تمرکزش را روی داستان مشخصی قرار دهد، از منتقل‌کردن داستانش به بیننده هم عاجز است.

شاید این آمار که سریال متهم گریخت پس از ۱۵ سال و پخش‌های مجدد به محبوب‌ترین سریال تلویزیون در ماه رمضان تبدیل شده خیلی هم عجیب نباشد. واقعیت این است که میان سریال‌های امسال ماه رمضان، هیچکدام آن‌قدر قدرتمند نیستند که مخاطب ثابت و پیگیر خودشان را داشته باشند. شبکه دو با سریال بچه مهندس ۳ یک روایت بیش از حد ساده را برای سومین بار به تلویزیون آورده و شبکه سه هم با سریال زیرخاکی فقط با هنرنمایی بازیگران قدرتمندش با داستانی ناامیدکننده میزبان تماشاگرانش است. شاید بهتر باشد درباره سریال پدرپسری که یکی از بدترین سریال‌های شبکه پنج بوده هم صحبت نکنیم. در این میان اما سریال سرباز به نظر می‌رسید شانس بیشتری برای موفقیت داشته باشد. این سریال پس از افطار پخش می‌شود و فرم تقریبا متفاوتی دارد... اما همانطور که گفتیم، تنها به نظر می‌رسد که شانس با این سریال است و واقعیت چیز دیگریست!

نگاهی به سریال سرباز - میلیتاریسم فرهنگی

در ابتدا ین سریال درباره داستان ازدواج زوجی است که هنوز نامزد هستند و مشکلات پیش از ازدواج خود را حل می‌کنند. همینجا این سوال هم مطرح می‌شود که این داستان عاشقانه و پیچیده چرا باید با نام سرباز پخش شود؟ تماشاگران سریال سرباز خیلی سریع جواب سوال خود را پیدا کردند؛ شخصیت یحیی ریاحی (با هنرنمایی آرش مجیدی) باید راهی خدمت مقدس سربازی می‌شد. بنابراین کافی بود کمی هوشمندانه فکر کنید تا متوجه شوید این سریال بیشتر شبیه به یک عنوان تبلیغاتی برای رایحه خوش خدمت سربازی است.

نظامی‌گری یا میلیتاریسم یک باور سیاسی-اقتصادی است که تاکید می‌کند قدرت نظامی به سرچشمه و دلیل اصلی امنیت و اقتدار یک کشور تبدیل می‌شود. براساس این ایدوئولوژی، کشورها با گسترش قدرت نظامی خود آماده مقابله با تهدید بیگانگان می‌شوند. کشور ما در حساس‌ترین و در عین حال ثروتمندین منطقه جهان یعنی خاورمیانه قرار دارد و همین هم باعث می‌شود برای مقابله با هر تهدیدی، همیشه آماده باشیم. بنابراین به نیروی نظامی قدرتمندی نیاز داریم. خدمت سربازی هم در ایران یک دوره اجباری دوساله برای مردان است و سرپیچی از آن می‌تواند عواقب خطرناکی به همراه داشته باشید.

واقعیت این است که خدمت سربازی برای بیشتر مردان ایرانی اندکی ترسناک به نظر می‌رسد. این که دو سال از عمرتان را در یک شهر ناشناخته به کاری مشغول باشید که تقریبا علاقه‌ای به آن ندارید و حقوق زیادی هم برای آن دریافت نمی‌کنید باعث می‌شود نگران آینده باشید. با این حال در سال‌های اخیر نیروهای مسلح تلاش کرده‌اند تا مزایای بیشتری به سربازان ارائه دهند تا این خدمت دو ساله به یک کابوس بزرگ تبدیل نشود. سریال سرباز به عنوان یک عنوان تبلیغاتی با وجود داستان‌های فرعی در نهایت تلاش می‌کند تا سادگی و ویژگی‌های مثبت دوران سربازی را نمایش دهد. اما در رسیدن به این هدف، ناامیدکننده رفتار می‌کند.

نگاهی به سریال سرباز - میلیتاریسم فرهنگی

اگر قرار بود تمرکز سریال سرباز روی خدمت سربازی قرار بگیرد نه تنها داستان آن بیش از حد بی‌رحمانه می‌شد بلکه در شخصیت‌پردازی هم ناتوان بود. بنابراین عوامل سریال تصمیم گرفتند با ایجاد داستان‌های فرعی از تمرکز بیش از حد روی پادگان و مشکلات آن اجتناب کنند. اما مشکل اصلی سریال سرباز این است که نه تنها با ایجاد داستان‌های متعدد و بیش از حد فرعی داستان اصلی را به حاشیه برده بلکه در توصیف داستان اصلی هم نقشه مشخصی ندارد.

سریال حتی در رساندن شخصیت‌های اصلی‌اش به یکدیگر هم داستان خوبی ندارد. شخصیت‌هایی که درون پادگان با هم هستند، به شکل عجیبی با یکدیگر آشنا شده‌اند. یک گروه از سربازانی که داستان‌های گوناگونی دارند، می‌توانند هر مخاطب جدی سریال‌های تلویزیونی را یاد سریال Band of Brothers بیاندازند اما سریال سرباز اینقدر در داستان‌های حاشیه‌ای‌اش غرق شده که فراموش می‌کند شخصیت‌های سربازش را پردازش کند.

اگرچه تلویزیون تلاش می‌کند تا داستان جذاب و ارزشمندی درباره خدمت سربازی خلق کند و یک فرم تازه را برای آن خلق کرده اما ضعف‌های سریال قابل چشم‌پوشی نیست. نشان‌دادن بیش از حد ساده سربازی واقعا نمی‌تواند هیچ مخاطبی که در آستانه این دوران قرار دارد را برای گذراندن آن متقاعد کند. بنابراین سریال سرباز حتی با داشتن راوی و نمایش جالب ارتباطات شخصیت‌ها درون شبکه‌های اجتماعی هم ناموفق است. سریالی که تلاش می‌کند نظامی‌گری فرهنگی را نمایش دهد اما نمی‌تواند مسیر واقعی را پیدا کند.


بیشتر بخوانید:

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (10 مورد)
  • Mohsen2288
    Mohsen2288 | ۲۳ فروردین ۱۴۰۰

    با اطمینان میتونم بگم چرت ترین سریال تاریخ صدا و سیما بود

  • محمد
    محمد | ۲۲ خرداد ۱۳۹۹

    متاسفانه باید گفت که دیگه امیدی به تلویزیون ایران نیست ... یکی از بدترین هاست سرباز
    حوصله شرح قصه نیست بهترین جمله برای نقده
    چرا که سرباز ما قبل نقده به قول آقای فراستی

  • محمد
    محمد | ۲۲ خرداد ۱۳۹۹

    آشغال ترین سریال تلویزیون از همه نظر
    خاک بر سر هادی مقدم دوست دزد که از پول بیت المال همچین آشغالایی رو میسازه...

  • محمدحسن
    محمدحسن | ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۹

    البته فعلا چیز زیادی از دوران سربازی رو نشون نداده. چند قسمت فقط روزهای مرخصی و خوابگاه باقیماندگان رو روایت کرد که خب اصلا سرباز محسوب نمی‌شدند و باهاشون کاری نداشتند. از طرفی این سرباز یک پزشکه. به پزشک‌های وظیفه در سربازی (حتی ارتش) زیاد سخت نمیگذره، من دیدم و همه احترامشون رو نگه میدارند و نازشون رو هم می‌کشند. پادگان به پادگان هم فرق میکنه البته. نمیشه گفت چهره‌ی دروغینی ترسیم شده در این فیلم، ولی شاید بشه گفت بهترین وضعیت پادگان‌ها روایت شده.
    ولی خب شکستن غرور و تنبلی سرباز در ارتش مرسومه و شاید همینه که برای خیلی ها ترسناکه. در فیلم هم اشاراتی شده ولی همونطور که گفتم چون این سرباز یک پزشکه و نازش زیاده، فرق میکنه با بقیه سربازها و افسران نیازی نمی‌بینند بهش توهین کنند تا غرورش شکسته بشه. همینکه بهش بی‌محلی کنند کلی عذاب می‌بینه.
    داستان فیلم در قسمت اول روایت شده: "یحیی و یلدا با وجود اختلافات و دعواهای بسیار تا آخر سریال با هم ازدواج خواهند کرد". اما چالش ذهنی که برای مخاطب وجود داره اینه که با این همه اختلاف و دعوا چطور میشه نهایتا با هم کنار میان؟

    • Mohammad reza
      Mohammad reza | ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۹

      من حرفتون لایک کردم بابت بخش آخرش ولی اینکه مثبت تعریف کردین اصلا جالب نبود. این فیلم مزخرف کجاش تعریف داره. مزخرف مینویسم یه چیز دیگه میخونید??

      • محمدحسن
        محمدحسن | ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۹

        مشخصه که این سریال گروه خاصی رو مخاطب قرار داده: جوان هایی که ازدواج کرده اند یا در شرف ازدواجند. برای من که هم سربازی را در ارتش خدمت کردم و هم متاهل هستم، این فیلم حقایق زیادی رو یادآوری کرد.

        • محمد
          محمد | ۲۲ خرداد ۱۳۹۹

          ببخشیدا ولی فیلم یه فضای غیر واقعی از زندگی و سربازخونه و .... رو به نمایش می‌ذاره کدوم حقیقت آقا....

          • محمدحسن
            محمدحسن | ۲۲ خرداد ۱۳۹۹

            شما سربازی رفتی؟ ازدواج کردی؟

          • محمد
            محمد | ۲۷ خرداد ۱۳۹۹

            بنده سربازی نرفتم ولی با فضای سربازی و سرباز خونه آسمان تو این فیلم فقط استراحت می‌کنه و دارت بازی می‌کنه شخصیت یحیی
            کلا مقدم دوست از همون اول هم چرت و پرت می‌نوشت ... اون از سر به مهر و وضعیت سفید و اینم از سرباز شورشو در آوردن

  • مصطفی رضایی
    مصطفی رضایی | ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۹

    سربازی هیچ قداستی نداره و یه روز مسولین این حکومت بابت عمری که از این همه جوون تلف کردن حتما جواب میدن

مطالب پیشنهادی