۵ اقتباس از کتابهای استفن کینگ که شخصاً آنها را میپسندد
استفن کینگ نویسنده شناختهشدهای است که بسیاری از کتابهایش به فیلمهای سینمایی موفقی تبدیل شدهاند. با این حال طبیعی به نظر میرسد که این نویسنده مشهور تعدادی از اقتباسهایی که از کتابهای دوستداشتنیاش شده را ...
استفن کینگ نویسنده شناختهشدهای است که بسیاری از کتابهایش به فیلمهای سینمایی موفقی تبدیل شدهاند. با این حال طبیعی به نظر میرسد که این نویسنده مشهور تعدادی از اقتباسهایی که از کتابهای دوستداشتنیاش شده را دوست نداشته باشد. اقتباس از کتابهای استفن کینگ از دهه ۱۹۷۰ آغاز شده و تا همین امروز ادامه دارد. بنابراین او فرصت بسیاری داشته تا اقتباسهای سینمایی [و حتی سریالی] کتابهایش را روی پرده نقرهای سینما و جعبه جادویی تلویزیون تماشا کند.
سینماگران شناختهشدهای روی کتابهای استفن کینگ کار کردهاند و به همین دلیل تعداد قابل توجهی از عناوینی که براساس آثار کینگ ساخته شده، ارزش چندینبار تماشاشدن را دارند. اما آثاری هم تولید شدهاند که اگرچه اقتباسی از کتابهای استفن کینگ لقب گرفتهاند ولی در نهایت نتوانستهاند انتظارات را برآورده کنند. دلایل قابل قبولی برای شکست این پروژهها وجود دارد؛ تعدادی از آنها با بودجه اندکی ساخته شدهاند و تعدادی هم اساسا کیفیت تولید خوبی نداشتهاند.
بهترین فیلمهای ترسناک از نگاه ویجیاتو را بشناسید:
- برترین فیلمهای زامبی محور که احتمالاً با آنها آشنا نیستید
- بهترین فیلمهای مهیج روانشناختی تمام دوران کدام است؟
- معرفی ده فیلم برتر ترسناک با مضامین عرفانی
- معرفی بهترین فیلمهای ترسناک زیر 90 دقیقه
- بهترین فیلمهای کمدی ترسناک هالیوودی
- بهترین فیلمهای ترسناک فرانسوی تاریخ
با این حال دیدگاههای متناقضی درباره اقتباسها از کتابهای استفن کینگ وجود دارد. شاید بهترین معیار برای تشخیص ارزشمندبودن اقتباسهای سینمایی از کتابهای این نویسنده مشهور، دیدگاه شخصی او درباره این عناوین باشد. اینکه او اقتباسها از کتابهایش را دوست داشته یا آنها را نمیپسندیده، ملاک مناسبی برای تشخیص جذابیت فیلمهای ساخته شده براساس کتابهای استفن کینگ به نظر میرسد. بنابراین با ویجیاتو همراه باشید تا ۵ اقتباس از کتابهای استفن کینگ که خودش هم آنها را میپسندد، مرور کنید؛ و البته که با ۵ اقتباس از کتابهای این نویسنده که خودش هم از آنها نفرت دارد هم آشنا میشوید.
اقتباسهای محبوب استفن کینگ
Carrie | 1976
این فیلم که توسط برایان دیپالما ساخته شده بدون هیچ شک و تردیدی یکی از بهترین اقتباسهای سینمایی از کتابهای استفن کینگ است که طبیعتا مورد توجه ویژه شخص نویسنده هم قرار گرفته و یکی از محبوبترین فیلمهای آقای کینگ هم لقب میگیرد. او بارها فیلم Carrie را ستایش کرده و از وفاداری این فیلم به فضای رمانی که نوشته به نیکی یاد کرده است.
استفن کینگ در مصاحبهای که در سال ۲۰۱۰ با Florida Weekly داشت، گفت:
فیلم Carrie ساخته برایان دیپالما را خیلی دوست داشتم. او همان نگاهی که دوست داشت از زندگی در دوران دبیرستان ارائه دهد را به نمکیترین حالت ممکن در فیلم Carrie به نمایش گذاشته است. تصویری که او از گروههای دوستان دبیرستانی ارائه میدهد واقعا دقیق به نظر میرسد.
اگرچه استفن کینگ باور دارد که نگاه او به زندگی یک نوجوان در دوران دبیرستان در فرهنگ آمریکایی تفاوتهای زیادی با نگرش دیپالما دارد اما همین تفاوتها هم باعث نشده که او ساخته جذاب دیپالما را تحسین نکند. شاید جالب باشد بدانید که فیلم Carrie در حقیقت نخستین اقتباس سینمایی از کتابهای استفن کینگ بود که در سال ۱۹۷۶ اکران شد. در سال ۲۰۱۳ ریبوت این فیلم به کارگردانی کیمبرلی پیرس ساخته شد که به اندازه فیلم کلاسیک مورد توجه قرار نگرفت.
هواداران کتابهای استفن کینگ فیلم Carrie را یک فیلم ترسناک میدانند اما برایان دیپالما، کارگردان این فیلم، نظر متفاوتی دارد و این فیلم را یک صرفا یک عنوان ترسناک نمیداند.
The Dead Zone | 1983
از هنرنمایی خیرهکننده کریستوفر واکن تا ارائه یکی از بهترین شرورها در میان همه اقتباسها از کتابهای استفن کینگ؛ دلایل قانعکنندهای وجود دارد که فیلم The Dead Zone به کارگردانی دیوید کراننبرگ یکی از بهترین اقتباسها از آثار کینگ باشد. استفن کینگ هم این فیلم را یک اقتباس ارزشمند از کتاب محبوب خودش میداند.
کینگ در گفتگو با Deadline درباره فیلم The Dead Zone میگوید:
همیشه این احتمال وجود دارد که یک کارگردان دست به کار شود و تلاش کند تا بهترین فیلمی که میتواند را کارگردانی کند. من واقعا خوشحالم که فیلم The Dead Zone در کنار فیلم Carrie دو فیلم فوقالعاده از دو فیلمساز توانمند است که براساس کتابهایی از من ساخته شده و به همین دلیل به آنها افتخار میکنم. آنها فیلمهایی هستند که براساس داستانهایی از من ساخته شدهاند.
Cujo | 1983
همه فیلمهایی که براساس کتابهای استفن کینگ ساخته شدهاند، عناوین پرهزینهای نبودهاند که به لطف یک کارگردان شناختهشده روی پرده نقرهای به نمایش گذاشته شوند. فیلم Cujo یک عنوان عنوان مستقل بود که با بودجه ۶ میلیون دلاری ساخته شد. استفن کینگ این فیلم را به شدت دوست دارد و البته به دلیلی آن را محترم میداند.
کینگ در گفتگو با Deadline میگوید:
زمانی که فیلم Cujo ساخته شد، من یک نویسنده جوان بودم که هنوز به اندازه آنچه که امروز هستم، مشهور نبودم. آنها میتوانستند فیلمشان را یک اقتباس آزاد نامگذاری کنند و اصلت مجبور نبودند که قراردادی با من ثبت کنند تا نامی از من مطرح شود اما این کار را انجام دادند.
بنابراین میتوان گفت که استفن کینگ دلایل واضحی برای محترمشماردن فیلم Cujo دارد. او همچنین هنرنمایی دی والاس در این فیلم را هم به شدت تحسین میکند.
Shawshank Redemption | 1994
وقتی از نویسنده رمان It پرسیده شد که محبوبترین اقتباس از کتابهایش را کدام عنوان میداند، او دو فیلم را نام برد که یکی از آنها فیلم Shawshank Redemption بود. این فیلم در حقیقت یک اقتباس برای تماشاگر عامهپسند سینما بود و چندان به کتاب استفن کینگ [که در چارچوب رمانهای ترسناک قرار میگرفت] وفادار نبود. اما استفن کینگ آنچه در فیلم Shawshank Redemption به تصویر کشیده میشود را دوست دارد و اتمسفر آن را محترم میداند.
استفن کینگ درباره این فیلم به Deadline میگوید:
من واقعا عاشق فیلم Shawshank Redemption هستم و از همکاری با فرانک دارابونت هم حس و حال خوبی به دست میآورم.
فرانک دارابونت پس از موفقیت فیلم Shawshank Redemption دو اقتباس سینمایی دیگر از هم کتابهای استفن کینگ خلق کرد؛ او با فیلم The Green Mile یکی از بهترین اقتباسهای سینمایی از کتابهای آقای کینگ را رقم زد و در ادامه با فیلم The Mist یک اقتباس بهیادماندنی دیگر هم از آثار استفن کینگ کارگردانی کرد. به نظر میرسد که دارابونت به شناخت خوبی از کتابهای استفن کینگ و فضای آنها دست پیدا کرده است.
با این حال اما شاید جالب باشد بدانید که فیلم Shawshank Redemption هم سرنوشت جالبی دارد. این فیلم که براساس یکی از داستانهای کوتاه استفن کینگ ساخته شده در گیشه به یک شکست تمامعیار تبدیل شد اما بعدها به شهرتی تاریخی دست پیدا کرد و رکورد فروش نسخههای فیزیکی یک فیلم سینمایی در شبکه نمایش خانگی آمریکا را به دست آورد. این فیلم هنوز هم با نمره ۹.۲ از ۱۰ صدرنشین لیست ۲۵۰ فیلم برتر پایگاه اینترنتی IMDB است.
Stand By Me | 1986
دومین فیلم محبوب استفن کینگ میان همه عناوینی که از کتابهای او اقتباس شدهاند، فیلم Stand By Me لقب میگیرد که در شرایطی مشابه با فیلم Shawshank Redemption از یک داستان کوتاه اقتباس شده است.
استفن کینگ درباره علاقه شدیدش به فیلم Stand By Me به Deadline میگوید:
من عاشق فیلمی هستم که راب راینر براساس داستان کوتاه من ساخته است. من واقعا از نتیجه نهایی کار و جذابیتهای این فیلم رضایت قلبی دارم. آنچه که من برای فضای داستان کوتاه The Body متصور شده بودم به بهترین شکل ممکن در فیلم Stand By Me به تصویر کشیده شده است. واقعا از نتیجه کار خوشحال هستم و این فیلم یکی از دو اقتباس از کتابهای من است که به آنها افتخار میکنم.
رماننویسان در هنگام شکلدادن و بسط یک روایت از اتمسر خاصی استفاده میکنند که به نظر میرسد تنها در ذهن آنها وجود دارد. اما راب راینر با فیلم Stand By Me به خوبی ثابت میکند که موفق شده اتمسفر خاصی که در ذهن استفن کینگ [در زمان نگارش رمان کوتاه The Body] بوده را درک کند و نزدیکترین تصویر ممکن از آن را در فیلم سینمایی تکرارنشدنیاش به اشتراک بگذارد. کاملا مشخص است که استفن کینگ هم از مسیری که راب راینر طی کرده، رضایت قلبی دارد.
اقتباسهای منفور استفن کینگ
The Tommyknockers | 1993
استفن کینگ در گفتگویی که در سال ۲۰۱۴ با Rolling Stone داشت، مدعی میشود که اگرچه هنرنمایی جیمی اسمیت در مینیسریال The Tommyknockers را تحسین میکند اما در نهایت آنچه در این مینی سریال [که براساس یکی از رمانهای کینگ ساخته شده] را نمیپسندد. با این حال این مینیسریال یک شانس بزرگ آورده است؛ استفن کینگ بارها گفته که زمان نگارش رمان The Tommyknockers حال خوبی نداشته و به همین دلیل آنچه نوشته را اساسا دوست ندارد.
استفن کینگ از این رمان به عنوان «یک کتاب افتضاح» یاد کرده و حسابی از خجالت کتابی که خودش نوشته بود، درآمده است. بنابراین میتوان مدعی شد که مینیسریال The Tommyknockers با وجود همه تلاشهایی که میکند در نهایت قرار نیست به عنوان دندانگیری تبدیل شود چراکه منبع اقتباس آن هم چنگی به دل نمیزند. نکته اساسی آن است که منبع اقتباس این مینیسریال به احتمال زیاد بدترین کتاب استفن کینگ باشد.
با بهترین انیمهها از نگاه ویجیاتو آشنا شوید:
- معرفی بهترین انیمههای دهه نود میلادی: از گاندام تا بسکتبالیستها
- رمزگشایی از معروفترین تئوری انیمه My Neighbour Totoro
- پیشنهاد هشت انیمه جذاب برای مخالفان انیمه
- برترین انیمههای پسا آخرالزمانی
چراکه کینگ اگرچه به یکی دیگر از نوشتههایش یعنی کتاب Dreamcatcher هم انتقاداتی وارد میکند اما در نهایت به هیچکدام از آثارش به اندازهای که از کتاب Tommyknockers نفرت دارد، حملهور نمیشود.
Graveyard Shift | 1990
به طور کلی، استفن کینگ علاقه چندانی به حرفزدن درباره فیلمهایی که براساس کتابهایش ساخته میشوند، ندارد. بنابراین طبیعی به نظر میرسد که درباره فیلمهای ضعیفی که از کتابهای او اقتباس شدهاند هم صحبتهای کمتری کرده باشد. با این حال فیلم Graveyard Shift آنقدر ضعیف است که واکنش استفن کینگ را طلب میکند.
این نویسنده محبوب درباره فیلم Graveyard Shift به Deadline میگوید:
اگر قرار است درباره فیلمهای محبوبم که براساس کتابهای خودم ساخته شدهاند، صحبت کنم احتمالا عناوین دیگری وجود دارند که بخواهم به آنها اشاره کنم. اما این فیلم؟ این فیلم بیشتر شبیه به مجموعهای از فیلمبرداریهای سریع است.
بخش قابل توجهی از تماشاگران فیلم Graveyard Shift با این ادعای استفن کینگ موافق هستند. با این حال تردیدی وجود ندارد که این فیلم برای هواداران فیلمهای ترسناک دهه ۱۹۸۰ یک عنوان مناسب به نظر میرسد که ارزش تماشاکردن را دارد.
The Dark Tower | 2017
پس از آن که گرد و غبار ناشی از شکست بزرگ فیلم The Dark Tower در باکس آفیس فرو نشست، استفن کینگ شرایط را مهیا دید تا نظر خودش را درباره این فیلم ارائه دهد. او مانند بسیاری از منتقدان به سینمای امروز هالیوود، توضیح داد که رویکرد محافظهکارانه استودیوهای هالیوودی در قبال فیلمهای تجاری را نمیپسنند. به اعتقاد کینگ، فیلم The Dark Tower قربانی تجاریسازی هالیوود شده و قطعا به همین دلیل چندان مورد توجه قرار نگرفته است.
استفن کینگ درباره این فیلم به Entertainment Weekly گفت:
من مشکل واقعی فیلم The Dark Tower را میدانم. استودیو دخالت کرد و تلاش کرد تا یک فیلم با ردهبندی سنی PG-13 بسازد. این دستور آنها بخش زیادی از پتانسیلهای فیلم را از میان برد و به همین دلیل مخاطبان را ناامید کرد. تماشاگران به تماشای فیلم The Dark Tower در سالنهای سینما میرفتند و با ناامیدی کامل از سالن خارج میشدند. آنها از خودشان میپرسیدند آیا این فیلم واقعا همان فیلمی است که منتظر آن بودیم؟
این ادعای استفن کینگ کاملا منطقی به نظر میرسد. تماشاگران از تماشای فیلم The Dark Tower حس خوبی نمیگرفتند و به همین دلیل فیلم با یک شکست بزرگ مواجه شد. این فیلم اساسا یک ساخته بهیادماندنی نبود و مانند بسیاری از فیلمهای تجاری هالیوود، یک تلاش بدون تعارف برای شکلدادن به یک فرانچایز بلاکباستری بود که البته در همان ایستگاه نخست با شکست مواجه شد.
Maximum Overdrive | 1986
در سال ۲۰۰۳ کتابی منتشر شد که همه اقتباسهای سینمایی و تلویزیونی از کتابهای استفن کینگ را زیر ذرهبین قرار میداد. در این کتاب به فیلم Maximum Overdrive هم اشاره شده است. شاید جالب باشد بدانید که کارگردانی این فیلم برعهده استفن کینگ بوده و او خودش شخصا این فیلم را کارگردانی کرده است. اما نتیجه کار [با وجود سرگرمکنندهبودن] در نهایت یک فاجعه تمامعیار لقب میگیرد.
استفن کینگ درباره این فیلم میگوید:
مشکل اساسی این فیلم آن است که من دیگر نمیدانستم دارم چه کاری انجام میدهم و به معنای واقعی کلمه گیج شده بودم. این فیلم را اصلا دوست ندارم.
نفرت استفن کینگ از این فیلم منطقی به نظر میرسد. چراکه کینگ دقیقا در روزهایی کارگردانی این فیلم را برعهده گرفت که اعتیاد شدیدی به مواد مخدر داشت و به همین دلیل حال و روز خوبی نداشت.
The Shining | 1980
اگرچه بسیاری از هواداران سینما از فیلم The Shining به عنوان یکی از جذابترین ساختههای استنلی کوبریک یاد میکنند اما استفن کینگ [به عنوان نویسندهای که کتابش منبع اصلی اقتباس داستان فیلم کوبریک بوده] هرگز این فیلم را نپسندیده است. انتقادات کوبریک از این فیلم آنقدر ریشهدار به نظر میرسد که تنها پس از گذشت سالها اندکی آرامتر شده اما همچنان برقرار مانده و به نظر نمیرسد که هرگز فراموش شود.
کینگ درباره فیلم The Shining به Deadline میگوید:
فکر میکنم که این فیلم کوبریک یک اثر سینمایی زیبا و یک ساخته فوقالعاده باشد. همانطور که قبلا هم گفتهام، این فیلم مانند یک کادیلاک بزرگ، بلند و زیباست اما در نهایت موتوری وجود ندارد که محرک این کادیلاک بینظیر باشد.
به عبارت دیگر، استفن کینگ تصور میکند که فیلم The Shining دورترین اقتباس از کتاب او باشد. شاید به همین دلیل است که کینگ دائما این فیلم را تحسین میکند اما در نهایت آن را نمیپسنند چون باور دارد که فیلمی توخالی و غیرقابل قبول به نظر میرسد. بخش زیادی از انتقادات کینگ نسبت به فیلم کوبریک ریشه در شخصیت جک تورنس [با نقشآفرینی جک نیکلسون] دارد. به اعتقاد استفن کینگ، شخصیتپردازی جک تورنس در فیلم The Shining فاقد قوس شخصیتی لازم است.
کینگ درباره قوس شخصیتی جک تورنس در کتاب The Shining میگوید:
جک تورنس در کتابی که من نوشتهام، مردی است که با مشکلات روحی و روانی گرفتار است و با بحرانهای شخصیتی دست و پنجه نرم میکند. او در نهایت ثبات شخصیتی و آرامش روانیاش را از دست میدهد و این همان تراژدی بزرگی است که من با دقت روی آن کار کردم. اما در فیلم کوبریک هیچ نشانی از این قوس شخصیتی و تغییرات در روح و روان جک تورنس دیده نمیشود. هیچ تراژدیای برای شخصیت جک تورنس در فیلم The Shining اختصاص پیدا نکرده است.
اگرچه بحثهای بسیاری درباره فیلم The Shining وجود دارد اما در نهایت این حقیقت غیرقابل انکار است که استنلی کوبریک صرفا یک اقتباس آزاد از رمان مشهور کینگ داشته و آنچه در فیلم به تصویر میکشد با آنچه استفن کینگ در کتاب خود روایت کرده کاملا متفاوت است. با این حال نیازی به یادآوری نیست که فیلم The Shining دومین فیلمی بود که براساس کتابهای استفن کینگ ساخته شد و در محبوبیت این نویسنده هم تاثیرگذار بود.
در مدرسه فیلمسازی ویجیاتو حضور پیدا کنید:
- درسهای فیلمسازی که از فیلم جاستیس لیگ زک اسنایدر کات آموختیم
- درسهای فیلمسازی که از دنیای سینمایی The Conjuring آموختیم
- درسهای فیلمسازی که از فرانچایز Mission: Impossible آموختیم
- فیلمنامهنویسی را از استیون اسپیلبرگ و جرج لوکاس بیاموزید
- مدرسه فیلمسازی: چگونه فیلمنامهنویسی را آغاز کنیم؟
- درسهای فیلمسازی که از تایکا وایتیتی آموختیم
- ویژگیهای کلیدی فیلمهای استیون اسپیلبرگ
- چگونه فیلمنامه یک فیلم زامبی را بنویسیم؟
- تفاوت فیلم ترسناک با فیلم تریلر چیست؟
- بهترین سایتهای دانلود فیلمنامه
- روانشناسی رنگها در سینما
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
کیا مثل من منتظر بودن ، استفن کینگ نظرش در مورد ایت چیه؟
منی که قبل این مقاله اصلا استفن کینگ رو نمیشناختم?
رستگاری در شاوشنک فوق العادست ، اگه فیلمی لازم دارید که حال شما رو خوب کنه این فیلم و فارست گامپ به شدت توصیه میشه