ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از ویجیاتو انتخاب کنید.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
اصلا راضی نیستم
واقعا راضی‌ام
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر ویجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فیلم و سریال

نگاهی به سریال مستوران – هیاهو برای هیچ

سریال مستوران یکی از جدیدترین ساخته‌های صدا و سیما است که از ابتدای تیر ماه هر شب روی آنتن شبکه یک می‌رود. این سریال به سفارش سازمان هنری رسانه‌ای اوج و با همکاری استودیوی بادبان ...

امیرمحمد سلیمانی
نوشته شده توسط امیرمحمد سلیمانی | ۱۲ تیر ۱۴۰۱ | ۱۳:۰۰

سریال مستوران یکی از جدیدترین ساخته‌های صدا و سیما است که از ابتدای تیر ماه هر شب روی آنتن شبکه یک می‌رود. این سریال به سفارش سازمان هنری رسانه‌ای اوج و با همکاری استودیوی بادبان ساخته شده اما با بیشتر ساخته‌های پیشین سازمان اوج متفاوت به نظر می‌رسد. مجموعه مستوران که اقتباسی آزاد از داستان‌های کهن ایرانی لقب می‌گیرد در رسیدن به هدف نهایی‌اش که ارائه یک روایت بی‌بدیل ایرانی است، شکست می‌خورد. با ویجیاتو برای نقد سریال مستوران به صورت اجمالی همراه باشید.

شبکه نمایش خانگی را با ویجیاتو دنبال کنید:

اگرچه شکل‌گیری سازمان ساترا در نهایت کار را به جایی رسانده که باید مدعی شد فاصله زیادی در سیاست‌گذاری‌های نماوا و فیلیمو با صدا و سیما نیست اما در نهایت باید به این حقیقت اشاره کرد که تولیدات سیمای ملی روز به روز ضعیف‌تر می‌شوند. در روزگاری نه چندان دور، تلویزیون آثاری را برای مخاطبان خود [که آن روزها از همه اقشار جامعه بودند] تولید می‌کرد که با استقبال آن‌ها همراه بود.

مردم آن‌قدر برای تماشای سریال‌های صدا و سیما هیجان داشتند که زودتر راهی خانه‌هایشان می‌شدند. به همین دلیل، خیابان‌ها در زمان پخش بسیاری از سریال‌های تلویزیون خلوت‌تر از همیشه به نظر می‌رسیدند. حالا اما فاصله زیادی با آن روزها داریم. نه‌تنها جمعیت مخاطبان آثار سیمای ملی کاهش پیدا کرده بلکه اقشاری که به تماشای آثار تلویزیون می‌نشستند هم حالا محدودتر از همیشه هستند. در چنین شرایطی، تجدید نظر در سیاست‌های کلیدی ضروری به نظر می‌رسد.

ایفای نقش حمیدرضا آذرنگ در مجموعه مستوران

اما رفتار سازمان صدا و سیما چنین تجدید نظری را نشان نمی‌دهد. تبدیل‌شدن برنامه‌های سیمای ملی به فرصتی برای کسب درآمد باعث شده تا هیچ اراده جدی‌ای برای ایجاد خلاقیت در تلویزیون وجود نداشته باشد. در چنین شرایطی، سازمان هنری رسانه‌ای اوج با یک سریال متفاوت تلاش کرده تا مخاطبان سیمای ملی را هیجان‌زده کند. آن‌ها با سریال مستوران به شبکه یک آمده‌اند و امیدوار هستند که بتوانند رضایت نسبی اندک مخاطبان تلویزیون را جلب کنند.

تبلیغات باورنکردنی

این که یک سریال تولیدشده برای سازمان صدا و سیما صاحب بیلبوردهای تبلیغاتی شود اساسا پدیده رایجی نیست. معمولا این فیلم‌های سینمایی و سریال‌های شبکه نمایش خانگی هستند که فرصت تصاحب بیلبوردهای تبلیغاتی سطح شهر را دارند. اما سریال مستوران یک استثنای بزرگ لقب می‌گیرد. این سریال از مدتی پیش از آغاز پخش خود صاحب تابلوهای تبلیغاتی شد و همین مسئله نشان می‌دهد که سازمان اوج حساب ویژه‌ای روی جدیدترین محصول خود گشوده است.

نیازی به یادآوری نیست که بیلبورد بزرگی که در میدان ولیعصر تهران نصب شده هم متعلق به سازمان اوج است. در چنین شرایطی، منطقی به نظر می‌رسد که سازمان اوج بخواهد برای بیشتر دیده‌شدن سریال تلویزیونی‌اش هزینه کند. از آن‌جایی که سازمان اوج یکی از ثروتمندترین نهادهای فرهنگی کشور هم لقب می‌گیرد، اختصاص بودجه تبلیغاتی برای نخستین سریال تلویزیونی آن‌ها منطقی به نظر می‌رسد. اما این همه هیاهو و تبلیغات برای سریال مستوران اساسا منطقی است؟

داستانی کهن

داستان سریال مستوران اقتباسی آزاد از افسانه‌های کهن ایرانی است. منابع بسیاری از داستان‌ها و افسانه‌های کهن ایرانی به کمک فیلم‌نامه سریال مستوران آمده‌اند تا فیلم‌نامه این سریال را غنی کنند. نتیجه ماجرا اساسا چنگی به دل نمی‌زند. منابعی که سریال در تیتراژ نهایی خود لیست می‌کند اساسا پتانسیل بیشتری از آن‌چه در سریال مستوران به تصویر کشیده، دارند. همین مسئله نشان می‌دهد که مستوران سریال ضعیفی از نظر فیلم‌نامه محسوب می‌شود.

فیلم‌نامه‌نویسان سریال سازمان اوج هم شناخته‌شده نیستند و به همین دلیل ضعف سریال چندان هم عجیب به نظر نمی‌رسد. داستان سریال در شهری به نام زابل‌جان روایت می‌شود. اگرچه مسیر روایت داستان سریال مستوران در محدوده واقعی تاریخ نیست اما سریال مدعی می‌شود که داستان خود را به دوران صفویان و غزنویان پیوند زده است. داستان سریال پس از معرفی شهر و شخصیت‌هایش به سمت هیجان‌انگیزی می‌رود؛ وقتی یک کودک از خانواده‌اش دزدیده می‌شود، آن‌ها همه تلاش خود را می‌کنند تا فرزند ربوده‌شده‌شان را پیدا کنند اما چالش‌های بسیاری وجود دارد.

درباره اقتصاد سرگرمی در خاورمیانه بخوانید:

این خانواده در مسیر پیداکردن فرزند خودشان باید با قبایل وحشی ارتباط برقرار کنند. در حالی که لیث [با نقش‌آفرینی حمیدرضا آذرنگ] و لطیفه [با هنرنمایی نازنین فراهانی] به دنبال فرزندشان هستند، نشانه‌هایی پیدا می‌کنند که آن‌ها را ناامید و البته کنجکاو می‌کند.

هیاهو برای هیچ

واضح است که مجموعه مستوران یک ساخته پرهزینه و به اصطلاح «بیگ‌پروداکشن» لقب می‌گیرد. بازیگران اصلی و فرعی متعدد، دکورهای سنگین، لباس‌های سرشار از جزییات و جلوه‌های ویژه به خوبی نشان می‌دهند که بودجه هنگفتی برای سریال مستوران هزینه شده است. ساخت چنین سریال پرهزینه‌ای در شرایط فعلی کشور که تحریم‌ها و مشکلات اقتصادی بخش قابل توجهی از جامعه ایران را تحت فشار قرار داده اساسا اخلاقی و منطقی به نظر نمی‌رسد.

اما بحران بزرگ‌تر آن است که سریال مستوران حتی با وجود این هزینه‌های هنگفت هم نتوانسته بی‌مثال ظاهر شود. در حالی که این سریال تلاش می‌کند تا روایتی کهن از داستان‌های بومی ایران را ارائه دهد در بهترین حالت عنوانی خسته‌کننده است که در پیش‌بردن داستان خویش کند ظاهر می‌شود و اساسا چنگی به دل نمی‌زند. تماشاگر سریال مستوران باید با حوصله و دقت بسیاری به تماشای سریالی بنشیند که اساسا عجله‌ای برای روایت داستان خود ندارد و به همین دلیل اندکی حوصله‌سربر به نظر می‌رسد.

با این حال تردیدی وجود ندارد که هنرنمایی بازیگران سریال مستوران تحسین‌برانگیز است. بیژن بنفشه‌خواه [که بیشتر در عناوین کمدی دیده شده] یکی از متفاوت‌ترین هنرنمایی‌های کارنامه بازیگری‌اش را در سریال مستوران ارائه کرده و رویا میرعلمی هم فراتر از سطح انتظارات می‌شود. نازنین فراهانی به خوبی نشان می‌دهد که بازیگر توانمندی است و هنرنمایی حمیدرضا آذرنگ هم بی‌مثال لقب می‌گیرد.

یکی از بزرگترین مشکلاتی که مجموعه مستوران [با کارگردانی مشترک سید جمال سید حاتمی و مسعود آب‌پرور] با آن دست و پنجه نرم می‌کند، دیالوگ‌های عجیب و غریبی است که نه‌تنها توازن ندارند بلکه اصلا در سطح و اندازه ادبیات پانصد سال پیش هم به نظر نمی‌رسند. دیالوگ‌های سریال مستوران به شدت سینوسی هستند. برای مثال، شخصیت‌ها گاهی به شدت کهن و ادبی صحبت می‌کنند و سپس به شدت نزدیک به ادبیات روزمره امروز سخن می‌گویند.

در مجموع اما سریال مستوران عنوانی است که ارزش تماشاکردن را دارد. اگرچه سریال با وجود بودجه هنگفت، بازیگران متعدد و دکورهای عظیم و لباس‌های تماشایی در سطح و اندازه یک سریال حماسی تاریخی ظاهر نمی‌شود اما در نهایت آن‌قدر هم بی‌ارزش نیست که تماشایی نباشد. شاید با تغییراتی در روایت و بازیگردانی، سریال مستوران به عنوانی تماشایی‌تر تبدیل می‌شد.

در مدرسه فیلم‌سازی ویجیاتو حضور پیدا کنید:

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (22 مورد)
  • mohamad7234
    mohamad7234 | ۱۳ تیر ۱۴۰۱

    صدا سیما اصولا دیگه هیچکدوم از اثر هاش به درد نمیخوره و آبکیه و آدم حق داره سمت نمایش خانگی بره که اونا هم متاسفانه خیلی گرونن.

  • amirhosin214
    amirhosin214 | ۱۳ تیر ۱۴۰۱

    اصلا سریال هیجان نداره و خسته کنندس دیالوگا افتضاح طراحی لباسا که بیشترش ایرانی نیسته
    سریال خسته کننده ایی بود

    • parsa-khafan
      parsa-khafan | ۲۵ تیر ۱۴۰۱

      روند سریال بشدت کنده

  • reza123456789
    reza123456789 | ۱۳ تیر ۱۴۰۱

    فعلا که به شخصه صدا سیما برای من مرده
    بقیه سریال ها هم افتضاح
    یعنی یه داستان مزخرف و نامعلوم
    جلف بازی های بیش از حد
    نمونش همین جادوگر
    واقعا چیه اخه

    • parsa-khafan
      parsa-khafan | ۲۵ تیر ۱۴۰۱

      اولا جادوگر مال نمایش خانگی هست
      دوما صدا سیما بعضی آثارش از این چرت پرت های نمایش خانگی بهتره

      • reza123456789
        reza123456789 | ۳ مرداد ۱۴۰۱

        عزیز نگفتم که ماله صدا و سیما که
        ولی خط بعدی واقعا حق بود

  • hello commander 2
    hello commander 2 | ۱۲ تیر ۱۴۰۱

    چیزی شده که من نمیدونم که بجای جیران و سینما خانگی مستوران و صدا سیما تحلیل میکنید

    • آرش پارساپور
      آرش پارساپور | ۱۳ تیر ۱۴۰۱

      سریال جیران انقدری ضعیف شده که واقعا دیگه نمیشه قسمت به قسمت پیش برد نقدش رو.

      • Sara Parker
        Sara Parker | ۱۳ تیر ۱۴۰۱

        بسیار نظر درستی دادید

    • Dragonnnnnnnnnn
      Dragonnnnnnnnnn | ۱۴ تیر ۱۴۰۱

      همین مستوران از نصفه‌ی دوم جیران بهتره

    • parsa-khafan
      parsa-khafan | ۲۵ تیر ۱۴۰۱

      جیران داشت خوب پیش میرفت ولی الان دارن شیر دوشی میکنن

  • Uuuuuuuu8uhurc3ugrvugyvruguv4tugvrguy
    Uuuuuuuu8uhurc3ugrvugyvruguv4tugvrguy | ۱۲ تیر ۱۴۰۱

    این سریال یه بیداری بعد از مدت ها خواب برای صدا و سیما بود
    با مقایسه با آثار اخیر صدا و سیما اثر خیلی خوب و مناسبیه

  • _a2022a
    _a2022a | ۱۲ تیر ۱۴۰۱

    این سریال به هیچ عنوان نظر منو جلب نکرد
    شما رو نمیدونم؟

  • ipoi
    ipoi | ۱۲ تیر ۱۴۰۱

    سریال اولین اثر تاریخی ایرانیه که بر اساس داستان های کهن تاریخ ایران ساخته میشه و قائدتا نباید انتظار چیز خیلی خفنی داشته باشیم برای تجربه اول،و اینکه این سریال تجربه ای برای عوامل و سازمان اوج و مجموع سینما و تلویزیون می‌تونه باشه تا بتونن تو آثار بعدیشون از لحاظ فیلمنامه بهتر عمل کنن یه بحث دیگه راجع به دیالوگ ها که گاهی کتابی میشه گاهی امروزی میشه خب نمی‌دونم آیا مشکل بازیگر ها هستش یا فیلمنامه ولی این مشکل توی اکثر فیلم های تاریخی جدید وجود داره مثل جیران که عملا گل سر سبد ماجراست و حتی مختار گاهی سوتی میداد و بیشتر فیلم های قدیمی این اشکال رو ندارن بخاطر اینکه صدای خود بازیگر روشون نبوده و دوبله میکردم مثل سربداران،روز واقعه و....
    در کل این سریال به شخصه برای من لذت بخش تر از جیرانه و قابل تحمل تره و در آخر باید بهشون فرصت داد تا بتونن تو آثار بعدیشون از تاریخ ایران چیزهای بهتری بسازن برای تجربه اول این فیلم خوبی بود

    • آرش پارساپور
      آرش پارساپور | ۱۳ تیر ۱۴۰۱

      طبیعتا مشکل از فیلمنامه و کارگردان هست نه بازیگران. بازیگران که خودمختار این تغییر لحن رو نمیدن دوست عزیز

    • parsa-khafan
      parsa-khafan | ۲۵ تیر ۱۴۰۱

      دوبله کردن فیلم فارسی توهین به مخاطبه از نظر من

      • ipoi
        ipoi | ۲۶ تیر ۱۴۰۱

        آقای توهین به مخاطب اون دوران ابزار صدابرداری روی صحنه تو سینما نبوده و به اجبار از دوبله روی صدا استفاده میکردن و نمی‌دونم چرا دوبله رو توهین به مخاطب می‌دونید؟

        • parsa-khafan
          parsa-khafan | ۲۷ تیر ۱۴۰۱

          چون اولا این نا توانی بازیگر رو نشون میده دوما شما فیلم فارسی رو با دوبله بزارم جلوت بدت نمیاد

          • ipoi
            ipoi | ۲۷ تیر ۱۴۰۱

            شما به من دقت کن به این بند(تو دوران قدیم ابزار صدابرداری صحنه نبوده تکرار میکنم نبوده برای همین صدای دوبلور روش میندازن) این از این دوما چرا بدم بیاد؟ همه مردم ایران با دوبله بزرگ شدن من جمله بنده حقیر خصوصا دوبله فیلم فارسی زمانی که آقای منوچهر اسماعیلی چهارتا کاراکتر فیلم مادر رو دوبله کردن هیچکس تا سالها نفهمید گوینده نصف شخصیت‌ها یه نفره سوما چه ربطی به ناتوانی بازیگر داره؟ شاید اون بازیگر برای ایفای نقش تاریخی صداش اونچنان نخوره به شخصیت(که البته قبول کردن یا نکردنش با کارگردان کاره) مثال واضحش سریال مختارنامه و صدای نه چندان خوب خود مختار که با این که سرپرست گویندگان سریال (حمیدرضا آشتیانی پور)اصرار به تغییر صدای بازیگر داشته اما کارگردان رد می‌کنه همین
            امیدوارم درست و کامل توضیح داده باشم

  • Erfan-King-N
    Erfan-King-N | ۱۲ تیر ۱۴۰۱

    من دارم سریال رو تماشا میکنم خیلیم خوشم اومده و یکی از بهترین خوبی هاش اینه که سریال اصلا قابل پیش بینی نیست

    • M_D1400
      M_D1400 | ۱۹ تیر ۱۴۰۱

      آفرین دقیقاً ??

    • parsa-khafan
      parsa-khafan | ۲۵ تیر ۱۴۰۱

      پرفکت

مطالب پیشنهادی