نگاهی به قسمت ششم سریال جیران – عشق نجاتدهنده
قسمت ششم سریال جیران درام عاطفی این سریال را به اوج خود میرساند و به همین دلیل به یکی از بهترین قسمتهای سریال تبدیل میشود. اگرچه مشکلات سریال جیران همچنان برقرار است اما جدیدترین قسمت ...
قسمت ششم سریال جیران درام عاطفی این سریال را به اوج خود میرساند و به همین دلیل به یکی از بهترین قسمتهای سریال تبدیل میشود. اگرچه مشکلات سریال جیران همچنان برقرار است اما جدیدترین قسمت سریال حسن فتحی گامی رو به جلو برمیدارد که برای موفقیت این سریال ضروری به نظر میرسید؛ جدیدترین قسمت سریال حسن فتحی بیشتر از همیشه به حواشی زندگی شاه قاجار میپردازد و روایتهای جانبی را به حاشیه میراند. با ویجیاتو همراه باشید.
سریال جیران را با ویجیاتو دنبال کنید:
- نگاهی به قسمت اول سریال جیران – روایت اشتباه تاریخ
- نگاهی به قسمت دوم سریال جیران – اقتباسی آزاد از تاریخ
- نگاهی به قسمت سوم سریال جیران – متعهد به درام
- نگاهی به قسمت چهارم سریال جیران – ترکیسازی تاریخ ایران
- نگاهی به قسمت پنجم سریال جیران – تجملگرایی سینمایی
جدیدترین سریال حسن فتحی از زمانی که نخستین اپیزود آن منتشر شده تا همین امروز همواره مورد انتقادهای بسیاری بوده است. منتقدان سریال جیران در گروههای گوناگونی قرار میگیرند؛ گروه نخست افرادی هستند که این سریال قابل مقایسه با سریال قبلی حسن فتحی نمیدانند. گروه دوم افرادی هستند که سریال جیران را به عنوان یک سریال تاریخی سرشار از مشکلات بزرگ و کوچک میدانند و گروه سوم هم افرادی لقب میگیرند که تماشای این سریال را حوصلهسربر و خستهکننده توصیف میکنند.
همه انتقادها به این سریال منطقی به نظر میرسد. هیچ دلیل قانعکنندهای وجود ندارد که براساس آن بتوان سریال شهرزاد را با سریال خاتون مقایسه کرد. از آنجایی که حسن فتحی در سریال خاتون به سراغ چالش بزرگتری رفته پس منطقی به نظر میرسد که در تقابل با این چالشها هم اندکی ناامیدکننده ظاهر شود. از سوی دیگر، جیران در بستر تاریخی متفاوتی روایت میشود و همین نکته هم برای جدیترشدن چالش سریال کافی به نظر میرسد.
در نگاهی به قسمت سوم سریال جیران به این حقیقت پرداخته شد که امروزه نیازی به وفاداری بیمثال یک سریال تاریخی به صفحات تاریخ نیست. مثال جذابی درباره آن وجود دارد که باید به آن اشاره کرد؛ نتفلیکس چند سال پیش از سریال The Crown رونمایی کرد که داستان آن مربوط به الیزابت دوم است. در زمان پخش این سریال، وزیر فرهنگ بریتانیا از نتفلیکس ابتدا بابت این سریال که تماشاگران زیادی دارد و درباره ملکه ساخته شده، تشکر کرد اما از آنها درخواست کرد که در ابتدای پخش سریال این جمله را اضافه کنند که روایت این سریال عین واقعیت و تاریخ نیست و تغییراتی در آن ایجاد شده است.
با این حال مدیر محتوای نتفلیکس پاسخ جالبی به وزیر فرهنگ بریتانیا داد. او گفت که نتفلیکس چنین تعهدی به تاریخ بریتانیا ندارد و قطعا مخاطبان ما این فهم را دارند که در حال تماشای یک قصه هستند و یک مستند تاریخی را تماشا نمیکنند. این اقتباس آزاد از تاریخ اگرچه برای گروهی از مخاطبان جذاب به نظر میرسد اما حقیقت آن است که میتواند برای تماشاگران گمراهکننده باشد.
اتفاقی که حالا در سریال جیران هم رخ داده است. قسمت ششم سریال جیران روایت تاریخی این سریال را کاملا به حاشیه میبرد و روایت کارگردان و فیلمنامهنویس را جانشین آن میکند. به عبارت دیگر، حسن فتحی در جدیدترین سریال خود با تاریخ بازی کرده است. یکی از دلایلی که بینندگان سریال جیران با آن ارتباط برقرار نمیکنند هم همین بازیکردن با تاریخ به نظر میرسد. تماشاگر درک نمیکند که دقیقا به تماشای چه عنوانی نشسته و به همین دلیل آن را گیجکننده و ملالآور توصیف میکند.
آیا اقتباس تلویزیونی آزاد از یک واقعه تاریخی میتواند مورد توجه تماشاگران و منتقدان قرار بگیرد؟ فعلا که سریال The Crown و چندین عنوان مشابه در سرویس استریم نتفلیکس این حقیقت را ثابت کردهاند. اما سریال جیران نتوانسته این موفقیت را جشن بگیرد. احتمالا بخش مهمی از شکست جیران در اقتباس آزاد از تاریخ را باید در تلاش سریال برای خلق روایتهای جانبی جستجو کرد.
روایتها و شخصیتهای جانبی
سریال جیران و سریال خاتون این روزها پرچمداران دو سرویس استریم ایرانی قدرتمند هستند. شباهتهای زیادی میان این دو سریال وجود دارد. هر دوی آنها یک شخصیت زن را در مرکز داستان قرار دادهاند و داستان خود را در بخشی از تاریخ گذشته ایران روایت میکنند. اما شباهت بزرگ دیگری هم میان این دو سریال وجود دارد؛ این دو سریال به شدت به ایجاد روایتها و شخصیتهای جانبی در فیلمنامه خود علاقهمند هستند.
سریال جیران سرشار از روایتهای جانبی و شخصیتهای فرعی است که هر کدام تلاش میکنند تا بخشی از فیلمنامه را تصاحب کنند. شاید این مسئله برای سریال خاتون ضروری به نظر میرسید اما واقعیت آن است که سریال جدید حسن فتحی نیازی به چنین قمار بزرگی نداشت. سریال حسن فتحی به سراغ روایت بخشی از تاریخ قاجار رفته بود. تاریخ قاجار به تنهایی سرشار از روایتهای جذاب و شخصیتهای متعدد است و به همین دلیل میتوانست منبع مناسبی برای اقتباس باشد.
اما به نظر میرسد حسن فتحی از حوصله مخاطب ترسیده و احساس کرده که باید تغییراتی در روایت قاجاری ایجاد کند. بنابراین شخصیتهای متعددی را وارد داستان کرده و خردهداستانهای متعددی را ایجاد کرده تا فیلمنامه جدیدترین سریالش صرفا یک روایت مو به مو از تاریخ نباشد. اما شکل و شمایل اضافهکردن این شخصیتها به مسیر فیلمنامه عملا از مسیر خارج شده و به همین دلیل شخصیتهای جانبی عملا فرصت بیشتری برای خودنمایی در سریال پیدا کرده بودند.
با این حال قسمت ششم سریال جیران این مشکل را تا حدودی برطرف میکند. به همین دلیل جذابیت و هیجان به سریال حسن فتحی بازگشته و حالا دراماتیکتر از همیشه به نظر میرسد. آیا سریال حسن فتحی میتواند در کنار همه نقاط ضعفی که دارد به مسیر خوبی که آغاز کرده، ادامه دهد؟
سریال خاتون را با ویجیاتو دنبال کنید:
- نگاهی به قسمت اول سریال خاتون – فاشیسم سینمایی
- نگاهی به قسمت دوم سریال خاتون – باران خونین داس و چکش
- نگاهی به قسمت سوم سریال خاتون – شیوع ویروس سرخ
- نگاهی به قسمت چهارم سریال خاتون – عاقبت خوردن نان خلق
- نگاهی به قسمت پنجم سریال خاتون – بگذارید این وطن دوباره وطن شود
- نگاهی به قسمت ششم سریال خاتون – همسری که همراه نیست
- نگاهی به قسمت هفتم سریال خاتون – تصویر دقیق زن گیلانی
- نگاهی به قسمت هشتم سریال خاتون – روایت خستهکننده
- نگاهی به قسمت نهم سریال خاتون – گفتار مدرن یک پوستین کهنه
- نگاهی به قسمت دهم سریال خاتون – سرگیجهای از شخصیتها
- نگاهی به قسمت یازدهم سریال خاتون – عاشقانه در عاشقانه
- نگاهی به قسمت دوازدهم سریال خاتون – پوستین جذاب یک باطن مستهلک
- نگاهی به قسمت سیزدهم سریال خاتون – عشق مسموم
- نگاهی به قسمت چهاردهم سریال خاتون – مسیر گمراهکننده
- نگاهی به قسمت پانزدهم سریال خاتون – آغاز پایان
- نگاهی به قسمت شانزدهم سریال خاتون – فاجعه مطلق
- نگاهی به قسمت هفدهم سریال خاتون – قابل پیشبینی
- نگاهی به قسمت هجدهم سریال خاتون – بدون تمرین
- نگاهی به قسمت نوزدهم سریال خاتون – آبگوشت هیجان
- نگاهی به قسمت بیستم سریال خاتون – روایت غیرقابل فهم
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
بهرام رادان خدایی خیلی کوچولو و یه جوریه برای نقش شاه بودن?